Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Zeven vragen over allergische reacties op coronavaccins

We krijgen veel vragen over mogelijke allergische reacties op coronavaccins. Enkel als je overgevoelig bent voor een van de bestanddelen van de vaccins loop je meer risico op een levensbedreigende allergische reactie. Klassieke allergieën als hooikoorts of voedselallergie zijn geen reden tot ongerustheid. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste vragen en antwoorden.

18 februari 2021

1. Wat is het verschil tussen allergie en anafylaxie?

Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem tegen een specifieke stof (en eventueel verwante stoffen) die op zichzelf onschadelijk is. Dat kan leiden tot klachten ter hoogte van de luchtwegen (hooikoorts en astma) of van de huid (eczeem). Een allergische reactie kan onmiddellijk (binnen het uur na blootstelling) of laattijdig (vanaf één uur na blootstelling) optreden, en zowel mild als ernstig zijn.

Anafylaxie is een ernstige onmiddellijke allergische reactie. Het komt vaker voor bij mensen met een gekende allergie, maar kan ook ontstaan zonder onderliggende allergie. Bij anafylaxie zijn altijd minstens twee organen betrokken, bijvoorbeeld hart en bloedvaten, longen of huid. Zo kun je onder andere last krijgen van een lage bloeddruk, gezwollen keel en/of vernauwing van de luchtwegen. Als de zuurstofvoorziening van je vitale organen hierdoor in het gedrang komt, kan dit evolueren tot een levensbedreigende situatie.

2. Hoe vaak komt anafylaxie voor bij de coronavaccins?

De eerste rapporten wijzen erop dat anafylactische reacties iets vaker voorkomen bij coronavaccins dan bij klassieke vaccins (ongeveer 1 geval per miljoen doses), maar dergelijke reacties blijven uiterst zeldzaam. Voor het BioNTech/Pfizer vaccin ligt de geschatte frequentie tussen 4,7 en 18,5 gevallen per miljoen doses, voor het Moderna vaccin op 2,5 gevallen per miljoen doses en voor het vaccin van OxfordUniversity/AstraZeneca op ongeveer 10 gevallen per miljoen doses.

3. Voor wie zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna niet aangewezen?

Als je in het verleden een bewezen onmiddellijke allergische reactie (van eender welke ernst) hebt gehad op het vaccinbestanddeel polyethyleenglycol (PEG) of op polysorbaat (wat een kruisreactie kan veroorzaken bij personen die overgevoelig zijn voor PEG), of als je  overgevoelig/allergisch bent voor één van de (andere) bestanddelen van de coronavaccins. In de bijsluiters van BioNTech/Pfizer, Moderna en Oxford University/AstraZeneca vind je de lijst met bestanddelen.

In dat geval word je best niet gevaccineerd en moet je worden doorverwezen naar een allergoloog, die kan beoordelen of je eventueel wel een coronavaccin met een andere samenstelling (vb. een vector-vaccin zoals dat van OxfordUniversity/AstraZeneca) kunt krijgen.

4. Wanneer moet je extra voorzichtig zijn met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna?
  • Als je een geschiedenis hebt van anafylaxie;
  • Als je systemische mastocytose (dat is een toename van abnormale mestcellen in het beenmerg en vaak ook elders in het lichaam) hebt of andere primaire mestcelziekten;
  • Als je ongecontroleerde astma hebt;
  • Als je in het verleden een onmiddellijke allergische reactie op een vaccin hebt gehad: in dit geval moet gecontroleerd worden of het toegediende vaccin in het verleden PEG, polysorbaat of een ander bestanddeel dat ook in de coronavaccins voorkomt, bevatte.

Dat wil niet zeggen dat je niet kunt gevaccineerd worden. Wel moet de vaccinatie gebeuren onder strikte medische supervisie en in een omgeving waar alle dringende behandelingen beschikbaar zijn (vb. een allergologie-immunologisch centrum). Nauwgezette observatie gedurende minstens 30 minuten na vaccinatie is absoluut noodzakelijk.

5. Wat als ik na de eerste dosis van het coronavaccin allergieklachten heb?

Als je een ernstige allergische reactie vertoont na toediening van een eerste dosis van een coronavaccin krijg je best geen tweede dosis meer. Je moet dan worden doorverwezen naar een allergoloog, die zal onderzoeken of je eventueel wel een coronavaccin met een andere samenstelling kunt krijgen.

Ook als je minder ernstige allergische reacties of overgevoeligheidsreacties vertoont na een eerste dosis raadpleeg je best een allergoloog. Die kan je adviseren of een tweede dosis mag toegediend worden en onder elke voorwaarden.

Let wel op: reacties zoals pijn, zwelling of roodheid op de injectieplaats, maar ook koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, spier-of gewrichtspijn of misselijkheid zijn normale bijwerkingen van vaccinatie. Ze hebben te maken met een activatie van je immuunsysteem. Je hoeft je in dat geval geen zorgen te maken over een tweede dosis.

6. Loop ik meer risico als ik of een familielid een gekende allergie heb?

Heb je een klassieke allergie, vb. tegen pollen, huisstofmijt, bepaalde voedingsmiddelen, dan heb je geen enkele reden tot ongerustheid bij vaccinatie. Een allergie is immers een abnormale reactie van het immuunsysteem tegen een specifieke stof (en eventueel verwante stoffen). Als deze stof niet in het vaccin aanwezig is, dan is je risico op een allergische reactie of anafylaxie niet groter dan bij anderen. Ook als je een familielid hebt met een klassieke allergie, loop je geen verhoogd risico.

De vaccins zelf bevatten geen bewaarmiddelen en geen sporen van kippeneiwit, antibiotica of aluminium. Het dopje van het flacon van de vaccins bestaat niet uit latex. Dus ook als je een latexallergie of een allergie tegen kippeneiwit, antibiotica of aluminium hebt, hoef je je geen zorgen te maken.

Heb je last van chronische netelroos dan loop je geen verhoogd risico voor anafylaxie maar kun je een opstoot van netelroos vertonen na vaccinatie. Je kunt baat hebben bij premedicatie met antihistaminica (of tijdelijke verhoging van antihistaminicum).

Heb je last van astma die goed onder controle is, dan loop je ook geen verhoogd risico op anafylaxie met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Als je een allergie hebt, meld dit dan zeker aan je arts voorafgaand aan je vaccinatie. Vaccinatiecentra nemen standaard enkele voorzorgsmaatregelen om zeker te kunnen ingrijpen bij een mogelijke allergische reactie. Zo houden ze iedereen die gevaccineerd wordt minstens 15 minuten onder observatie en houden ze adrenaline en andere medicatie klaar om de reactie onder controle te houden.

7. Loop ik meer risico als ik in het verleden klachten heb ervaren na toediening van een ander vaccin?

Als je vroeger klachten zoals een grote lokale zwelling of koorts hebt gehad na toediening van een ander vaccin, moet je je niet ongerust te maken. Dergelijke klachten zijn immers normale bijwerkingen van vaccinatie, dus geen tekenen van allergie.

Als je vroeger anafylaxie had na toediening van een ander vaccin, heb je enkel een verhoogd risico als het vaccin in kwestie en het coronavaccin gelijke bestanddelen bevatten. Meld dit dan zeker aan je arts voorafgaand aan de vaccinatie.

Lees ons volledig dossier over coronavaccins

Wil je meer weten over de verschillende coronavaccins, lees dan zeker ons uitgebreid dossier over coronavaccins.

Ga naar het dossier coronavaccins

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

81 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/06/2021

Ik ben gevaccineerd met Pfizer en heb direct daarna een serieuze allergische reactie gehad, te hoge bloeddruk, hartslag, en te lage saturatie, flauwgevallen, ijskoud bibberen misselijk duizelig, een uur bij de EHBO gelegen op de brancard, de arts daar zei tegen mij dat de 2de prik nog een ergere reactie gaat geven en ik direct naar de EHBO moet komen...ik ben nog altijd niet hersteld, alles gaat even zwaar, vermoeid verward, hoofdpijn koud rillingen tot niks in staat dit een dikke week later na drie dagen doodziek te zijn geweest..wil echt de 2de prik niet gaan halen, kom t niet te boven...heb Copd allergische astma en histamine allergie, waarom zou ik t mezelf aan doen vraag ik me af...

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2021

Ik ben een vrouw van 46 met verschillende neurologische en zeldzame aandoeningen. Ook ik heb AstraZeneca toegewezen gekregen. Steeds meer getuigen mensen over aanhoudende bijwerkingen van het vaccin. Ik begrijp niet waarom zoveel risicopatïenten dit vaccin krijgen. Naast de vele problemen waar we al mee kampen, zitten we niet te wachten op nog meer ellende!
Waarom wordt het vaccin nog toegediend aan vrouwen? Komt er dan niemand op het idee om het voor mannen te houden? Zo loopt de campagne geen achterstand op en worden er geen onnodige risico’s genomen.
Het vaccin weigeren zou nog een lange wachttijd betekenen?! Is het dan niet de bedoeling om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren?
Je kunt mensen niet dwingen om een vaccin te nemen dat minder effectief is en een hoop ellende met zich meebrengt, terwijl er andere alternatieven zijn!

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2021

Ik ben een vrouw van 46 met verschillende neurologische en zeldzame aandoeningen. Ook ik heb AstraZeneca toegewezen gekregen. Steeds meer getuigen mensen over aanhoudende bijwerkingen van het vaccin. Ik begrijp niet waarom zoveel risicopatïenten dit vaccin krijgen. Naast de vele problemen waar we al mee kampen, zitten we niet te wachten op nog meer ellende!
Waarom wordt het vaccin nog toegediend aan vrouwen? Komt er dan niemand op het idee om het voor mannen te houden? Zo loopt de campagne geen achterstand op en worden er geen onnodige risico’s genomen.
Het vaccin weigeren zou nog een lange wachttijd betekenen?! Is het dan niet de bedoeling om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren?
Je kunt mensen niet dwingen om een vaccin te nemen dat minder effectief is en een hoop ellende met zich meebrengt, terwijl er andere alternatieven zijn!

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2021

Ik ben een vrouw van 46 met verschillende neurologische en zeldzame aandoeningen. Ook ik heb AstraZeneca toegewezen gekregen. Steeds meer getuigen mensen over aanhoudende bijwerkingen van het vaccin. Ik begrijp niet waarom zoveel risicopatïenten dit vaccin krijgen. Naast de vele problemen waar we al mee kampen, zitten we niet te wachten op nog meer ellende!
Waarom wordt het vaccin nog toegediend aan vrouwen? Komt er dan niemand op het idee om het voor mannen te houden? Zo loopt de campagne geen achterstand op en worden er geen onnodige risico’s genomen.
Het vaccin weigeren zou nog een lange wachttijd betekenen?! Is het dan niet de bedoeling om iedereen zo snel mogelijk te vaccineren?
Je kunt mensen niet dwingen om een vaccin te nemen dat minder effectief is en een hoop ellende met zich meebrengt, terwijl er andere alternatieven zijn!

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/06/2021

Ik heb een uitnodiging gekregen voor vaccinatie maar er wordt niet vermeld welk vaccin zal worden toegediend, is dat normaal?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Martine, ja dat is normaal. Nog even ter info: het doel van een vaccin is om een afweerreactie van ons lichaam uit te lokken. Door middel van het vaccin wordt je immuunsysteem op een gecontroleerde manier in contact gebracht met een (deeltje van) een ziekteverwekker, zonder dat dit de ziekte zelf veroorzaakt. Je immuunsysteem gaat daarop reageren, onder andere door antistoffen (ook wel antilichamen genoemd) aan te maken. Die antistoffen zullen in actie schieten wanneer je lichaam later in contact komt met de echte ziekteverwekker. Ze herkennen de ziekteverwekker, waardoor het afweersysteem sterker en sneller zal kunnen reageren om de ziekte te voorkomen.Onder de vaccins waarop ons land heeft ingetekend kunnen we twee soorten onderscheiden: de RNA-vaccins (Moderna, BioNTech/Pfizer, Curevac) en de vectorvaccins (Johnson & Johnson en OxfordUniversity/AstraZeneca). Beide types werken niet volgens de klassieke methode, maar maken gebruik van de genetische code van een bepaald deeltje van de ziekteverwekker. In dit geval het zogenaamde “spike”-eiwit van het coronavirus, de stekeltjes waarmee het virus zich op onze cellen hecht.

De vetdeeltjes van een RNA-vaccin en het onschadelijke virus van een vector-vaccin vormen dus als het ware de “verpakking” waarmee de genetische code voor het spike-eiwit in menselijke cellen binnengesmokkeld wordt bij het inspuiten van het vaccin. Deze genetische code bevat de instructies om het spike-eiwit aan te maken. Deze instructies worden afgelezen door de “eiwitfabriekjes” in de menselijke cellen, wat leidt tot de productie van talrijke spike-eiwitten.

Ons immuunsysteem zal de spike-eiwitten als "vreemd" herkennen en passende antistoffen aanmaken. Deze antistoffen herkennen dit specifieke spike-eiwit, zoals een sleutel past op een slot.

Als het echte coronavirus later je lichaam binnendringt, zal het immuunsysteem de spike-eiwitten herkennen. De productie van antistoffen zal nu veel sneller en sterker op gang komen. De antistoffen zullen zich hechten op de spike-eiwitten van het coronavirus. Op die manier wordt het immuunsysteem aangezet om het virus onschadelijk te maken. 

Noch de RNA-vaccins, noch de vector-vaccins kunnen het genetisch materiaal van de ingeënte persoon beschadigen en op die manier mutaties of zelfs kanker veroorzaken. Dat is wetenschappelijk bevestigd. Beide soorten vaccins worden beschouwd als een veiliger alternatief voor de traditionele vaccins op basis van dode of afgezwakte ziektekiemen. Ze kunnen immers zelf geen infectie uitlokken (met SARS-CoV-2 of met het onschadelijk gemaakte vectorvirus).

Je hebt ook bijwerkingen die eigen zijn aan alle vaccins en te maken hebben met het activeren van het immuunsysteem. Ze zijn vervelend, maar over het algemeen ongevaarlijk. Het gaat dan bijvoorbeeld over pijn, zwelling en roodheid ter hoogte van de injectieplaats, vermoeidheid, koorts, hoofdpijn, spier- of gewrichtspijn of misselijkheid. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/06/2021

Ik heb een uitnodiging gekregen voor vaccinatie maar er wordt niet vermeld welk vaccin zal worden toegediend, is dat normaal?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/05/2021

Heb na de tweede prik 2dagen vermoeidheid ervaren,maar door te rusten is nu alles ok,Ben weer de OUDE,hopelijk nog voor 20 jaar.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021
, Gereageerd:

Beste, bedankt voor je waardevolle getuigenis. We wensen jou zeker en vast nog 20 jaar en zelfs meer gezonde jaren toe. mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021

Ik ben inwonend in Brussel en jonger dan 45. Er zijn zeldzame bijwerkingen voor Astra Zeneca. Waarom krijg ik Astra Zeneca toegewezen zonder mogelijkheid te veranderen indien dit voor onze leeftijdsgroep weliswaar zeldzame, maar toch risico's inhoudt? Ik vind dit onbegrijpelijk. In Nederland lees ik dat dit vaccin enkel toegekend wordt aan mensen boven de 60 jaar. www.rivm.nl/.../astrazeneca.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/05/2021
, Gereageerd:

Beste Veronique,

Als je de keuze hebt om astrazeneca te nemen is dat misschien niet slecht want pfizer en moderna zijn mrna vaccins waarvan men totaal de werking op lange termijn niet kent. Alle dierproeven zijn ronduit mislukt en het immuunsysteem wordt enorm aangetast in de volgende maanden/jaartjes waardoor bij een volgende virusaanval later uw immuunsysteem gaat overreageren met alle vreselijke gevolgen van dien. Ik heb deze info van verschillende immunologen, moleculair biologen en zelfs vaccinologen. Daar de media de opdracht en financieel belang heeft om elke critische kijk op het vaccin volledig te bannen en onmiddellijk als complottheorie te bestempelen. Dus als je toch voor een vaccin kiest lijkt me uw keuze de beste. De media en overheid zetten AstraZeneca in een slecht daglicht om die mrna vaccins te promoten omdat dat financieel veel meer opbrengt enz.. ik ken de bijwerkingen en dodental van de andere vaccins ook en het zeker niet om over naar huis te schrijven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/05/2021

Mijn zoon, 49 jaar, heeft 2 beroertes gehad, de tweede verleden jaar. Hij heeft onlangs zijn uitnodiging voor vaccinatie gekregen. Tot zijn verbazing/schrik krijgt hij AstraZeneca.
Kan iemand mij vertellen waarom? Mensen met gevaar voor een beroerte zouden dit vaccin niet mogen krijgen, zelfs al is het gevaar klein. Alleen psychologisch , het weten. Mijn zoon heeft er niet van geslapen. Toch heeft hij zijn vaccin gehaald, ot nu toe zonder problemen.
Gisteren krijgt mijn andere zoon zijn uitnodiging. Hij is geen risicopatiënt. Wat krijgt hij : Moderna en zal dus eerder zijn 2de spuit krijgen .

Waar is de logica ??

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Jullie moeten maar eens kijken naar wie de geldstromen gaan van de 'Bill and Melissa Gates Foundation' (op de link , kijk naar het voorbeeld met de vele cirkels) . Toeval? En het Europese Patent voor een 'coronavirus' dat op 20/11/2019 toegekend is aan het Pirbright Institute . Het Pirbright Institute is founded by 'Bill and Melissa Gates Foundation'.Nog Toeval ? En de simulatie over de 'uitbraak van een dodelijk coronavirus' die in het John Hopkins Centrum gehouden werd in oktober 2019 . 'Event 201' genoemd : werd georganiseerd door 'Bill and Melissa Gates Foundation' , de WHO , het WEF (Klaus Schwab) , en de CDC . Nog meer toeval ? Hier is de link : bewusteburgers.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Laat je vaccineren bewijs genoeg dat het werkt en ja bij alles wat je doet is wel een heel klein risico, als je over alles negatief doet dan heb je zelf ook geen leven meer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/05/2021
, Gereageerd:

Bewijs genoeg dat het werkt ?? Dat zou ik graag willen zien. Het omgekeerde is echter waar. In de Seychellen, Indië, Malediven, Bahrein, Uruguay en Chili stijgen de covid cijfers en dit na massale vaccinatie. Ik heb vele krantenartikels bewaard dat er in vele rusthuizen telkens een corona uitbraak is NA vaccinatie. Geloof aub die bangmakende elektronische propaganda doos (tv) niet blindelings want zo blijft de massa gedesinformeerd, zie wat de media met de mensen deed in 1933 in Duitsland. Iedereen weet: De geschiedenis herhaalt zich. Dit zal nooit veranderen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021
, Gereageerd:

Etienne : als de vaccins meer slachtoffers maken dan het virus zelf , dan scheelt er toch iets ? In Europa alleen zijn er op dit moment 10.000 doden en 400.000 mensen met blijvende 'vaccinatieschade' ! En dit op zeer korte tijd ! 60% van de nieuw ontdekte 'coronagevallen' zijn mensen die reeds een tweede vaccinatie gekregen hebben ! En dan nog : laat u 'vaccineren' : maar de afstand moet blijven , je kan nog wel besmet raken en je moet die mondkapjes verpllicht aanhouden ! Wat is het nut dan van die 'vaccinatie's' ? NOOIT laat ik mij 'vaccineren' !

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2021
, Gereageerd:

Groot gelijk Derek, Je doet met jou lichaam wat je zelf wilt. Iets rechtstreeks in de bloedbaan spuiten is niet iets waar je licht mag over gaan en vooral als je weet dat
je bij die 98 % zit die geen of lichte symptomen krijgt als je geïnfecteerd wordt met corona.
De kans dat je op termijn een aandoening krijgt ( een openstaande vraag) is 50% en misschien meer, wat volgens mijn boerenverstand wil zeggen dat het voor deze groep van 98% best niet te overwegen is of het moest zijn dat je het lot wil tarten en je huidige goede
gezondheid niet belangrijk is. Ik maak zelf die afweging en niemand moet mij daarbij helpen en vooral de overheid niet! Dus ik zeg: vaccineer die personen die er een statistisch "voordeel" kunnen uithalen en laat de rest met rust want een massa vaccinatie gaat problemen geven. Met de natuur moet je niet sollen. En dan nog, als je weet dat een griepvaccin, waar ze

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2021
, Gereageerd:

... al jaren ervaring mee hebben, maar een effectiviteit van 45% heeft, hoe kan dan dit coronavaccin waar ze amper een jaar ervaring mee hebben, een effectiviteit hebben van 90% terwijl er ondertussen al 10-tallen andere varianten in omloop zijn? Onlogisch en
ongeloofwaardig zou ik zeggen. Mijn grote bezorgdheid in heel het verhaal: De mensen leven al een heel jaar bij wijze van spreken in een steriliseerbokaal zonder het essentiële
contact met bacteriën en virussen ( of toch serieus gereduceerd) en worden dan nu alleen getraind voor één bepaalde variant van het coronavirus waardoor dat er een probleem kan ontstaan als iedereen na verloop van tijd plotseling uit zijn steriliseerbokaal moet kruipen en met een "ongetraind" immuunsysteem de strijd moet aanvatten tegen andere virussen en bacteriën. Volgens mij kan dit nog een hard eitje worden voor de mensen die zich teveel fixeren op het vaccin als zijnde de eindstreep en niets kan er nog gebeuren. Opgepast en zorg dat je natuurlijk immuunsysteem in topconditie is om de strijd in het najaar aan te gaan. Goede voeding, geen stress, goede rust en vooral geen chemicaliën in je lichaam proppen zoals alcohol. Als je een beetje "licht" bent in je hoofd is je immuunsysteem ook in een roes en slapen de soldaten :) ... dus ik verwacht problemen als de maskers afvallen en de handgels niet meer vloeien, maar ik hoop dat ik mis ben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/05/2021
, Gereageerd:

Geen enkel van de cijfers die je citeert klopt. En dan spreek ik niet van een factor 1 of 2 dat je er naast zit, maar van minstens een factor 100. Genoeg om de rest van je bullshit dus zeker niet te lezen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/05/2021

Ben risicopatiënt, 34% nierwerking, had liever Moderna of Pfizer gekregen, hogere bescherming, ze hebben mijn medisch dossier in hun bezit, zotte en domme manier van werken

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/05/2021

Waarom wordt er hoegenaamd niets gecommuniceerd over reizen buiten Europa, alsof Europa van de rest van de wereld is afgesloten?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021
, Gereageerd:

Beste Dirk, op de site van Buitenlandse Zaken kan je de nodige informatie hiervoor terugvinden: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2021

@moderator : help : ik zie dat ik 3 maal hetzelfde gepost heb . Dit is niet de bedoeling . Ik weet ook niet hoe dit gekomen is . En ik weet niet hoe ik er 2 zou kunnen verwijderen .

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021
, Gereageerd:

Beste Derek, bedankt om dit even te melden, ik heb dit in orde gebracht en een aantal van je posts verwijderd. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/05/2021

Het is stilaan overduidelijk dat er een 'wereldwijde coup' gepleegd is om 'The Great Reset' van het WEF (Klaus Schwab) te voltooien ! Onze eigen ONVERKOZEN premier A. De Croo is daar zelfs vice-premier van de tak die de 'vergrijzing' moet aanpakken . In Nederland net hetzelfde verhaal : Daar zijn Rutte , Kaag en De Jonge de uitvoerders voor het WEF ! Onze Europese mensenrechten , de grondwet en het zelfbeschikkingsrecht worden door een bende corrupte criminele ministers geschonden en via 'wetsvoorstellen' aangepast zodat zij ALLE macht over ons , de burgers , zouden krijgen ! Ik weet niet of het toegestaan is om links te plaatsen (dus ik doe het even niet) . Het internet staat vol met getuigenissen , onderzoeken , bewijslast , enz dat heel deze 'covid-19' totaal misbruikt is . Hun doel behoort tot de agenda van het WEF : bangmakerij (zodat het burgervolk zo snel mogelijk het vaccin zou willen) , de 'vaccins' : er is nu al bewezen dat dit de dood van 10.000 personen veroorzaakt heeft , en een 400.000 mensen achterlaat met blijvende 'vaccinatieschade' ! Jullie weten dat er een tijd terug 'fake news' over Bill Gates verteld werd? Dit 'fake news' zit vol met waarheden : gaande van de toekenning van het Europese patent (EP3172319B1) aan het Pirbright Institute op datum 20/11/2019. Het Pirbright Institute = Bill and Melissa Gates Foundation ! De Bill and Melissa Gates Foundation hebben in Belgie alleen al 87 bedrijven , ziekenhuizen en virologen jarenlang 'geld' gegeven (de cijfers staan op de Gates Foundation zelf). Ook de Europese Commissie en de Europese mediamagnaten krijgen geld . Sciensano , Darts-IP (de zus Arianne van A. De Croo) , Annick Penders (de vrouw van A. De Croo) enz krijgen 'smeergeld' ! Dit is 1 grote fraude zaak ! Doe wat moeite en zoek het op ! Al diegenen die zeggen dat de vaccins veilig zijn liegen : Alle 'vaccins' zitten in 'fase3' en MOETEN als 'experimenteel of testvaccin' toegepast worden ! Nu al is er aangetoond dat bij 60% van de nieuwe coronagevallen , mensen zijn die hun 2de coronaprik gehaald hebben! Deze vaccins zijn gemaakt om een groot deel van de bevolking terug te dringen ! Ook dit staat er in de agenda van het WEF! Net als het bewust kapot maken van onze economie . Dan komen ze met een NIEUWE wereldmunt : geen baar geld meer , enkel digitaal ! O wee als je niet gevaccineerd bent : dan wordt je compleet afgesloten , geen reizen meer , geen festivals meer , waarschijnlijk verlies je je werk en kan je niet meer aan uw geld ! IK kan uren doorgaan met voorbeelden geven : dit zijn echte FEITEN ! Ik heb mij zelfs bij een Brusselse advocate aangesloten. Ondertussen worden de regeringen in Israel , Duitsland en Nederland voor het Internationaal Strafhof aangeklaagd voor 'zware misdaden tegen de mensheid' en/of 'Genocide' ! Belgie zal ook volgen , maar ondertussen sterven er dagelijks onschuldige mensen aan de 'vaccinaties' . Indien jullie meer vragen hebben dan mogen jullie mij contacteren ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/05/2021
, Gereageerd:

helemaal gelijk Derek,
Als ik het me goed voor heb, werken de vaccins niet tegen de varianten waardoor mensen op termijn waarschijnlijk meer vaccins nodig zullen hebben. Nog meer vuiligheid in ons lijf gespoten. Het moet gewoon stoppen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/05/2021

Na lang zoeken, ben ik één van mijn vragen eindelijk te weten gekomen, nl. wie beslist er wie welk vaccin krijgt. Er is in Vlaanderen hierover geen enkele transparantie, geen enkele objectieve beslissingsboom die aantoont dat er op een objectieve manier beslist wordt wie welk vaccin krijgt. Wel ben ik te weten gekomen dat elk vaccinatiecentrum dit zelf bepaalt. Hoe bepalen ze dat ? Wie bepaalt dat ? Mogen deze namen bekend gemaakt worden ? Welke criteria hanteren ze ? Als men zegt dat Astra Zenica hoofdzakelijk ernstige bijwerkingen gaf bij vrouwen onder de 60 jaar, waarom worden dan uitgerekend vrouwen uitgenodigd voor Astra Zenica ? Waar is de logica ? Waarom worden mensen met de aandoening lupus anticoagulans uitgenodigd voor Astra Zenica ? Blijkbaar is de toewijzing AZ of Pfizer niet gebaseerd op medische gronden maar wel op willekeur. Er komen momenteel schandalen aan het licht over mensen die in vaccinatiecentra voor hun tijd, door politieke inmenging en vriendjespolitiek vroeger werden ingeënt. Mag er ook luidop gezegd worden dat diezelfde politieke inmenging en vriendjespolitiek bepaalt wie welk vaccin krijgt ? En is dit aanvaardbaar ? Ik denk het niet ? Als iemand AZ krijgt, is die persoon dan gedoemd om de volgende jaren steeds opnieuw AZ te krijgen ? Het wordt tijd dat er ook bij deze vorm van willekeur een onderzoek start. Keuzes inzake gezondheid zouden steeds 100 % vrij moeten zijn van politieke inmenging. Momenteel is het blijkbaar taboe om de keuze AZ of Pfizer in vraag te stellen, maar ik doe het toch.

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/05/2021
, Gereageerd:

Beste Bart, je stelt daar terecht een aantal pertinente vragen, ook wij pleiten al langer voor duidelijkheid hieromtrent. 

In ons land buigt een speciaal comité binnen het FAGG zich over ieder contract dat Europa met een vaccinfabrikant heeft afgesloten. Zij formuleren een advies dat vervolgens wordt bekeken door de zogenaamde interministeriële conferentie volksgezondheid, samengesteld uit onze ministers van volksgezondheid. Zij beslissen uiteindelijk of België al dan niet intekent op een bepaald contract.

Sinds 27 april is deze informatie eindelijk openbaar gemaakt. Een goede zaak volgens ons. Meer info vind je hier: https://www.test-aankoop.be/gezond/gezondheidszorg/preventie/nieuws/coronavaccins-transparantie 

Wij zullen al deze documenten analyseren en we zullen ons blijven inzetten voor meer transparantie. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021
, Gereageerd:

Het is toch effectief ongelooflijk dat een burger maar een willekeurige keuze moet ondergaan in het geval dat er risico's zijn gedefinieerd in het geval van Astra Zeneca voor vrouwen in een bepaalde leeftijdsgroep. De overheid wenst een maximaal aantal mensen te laten vaccineren. Optimaal en democratisch zou dan wel zijn dat mensen niet een vaccin willekeurig toegewezen krijgen die in hun geval een bekend, weliswaar beperkt risico inhoudt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2021

zaterdag 8 mei astra zencia vaccin toegediend; Had iedereen verwittigd dat ik allergische reacties heb geen probleem tot na de prik .STond vol netelroos de ziekenboeg alle hens aan dek stond reeds tot midden vol netelroos kreeg eenantihistaminnica toegedient en een uurtje later naar huis zonder medicatie indien het herbegon ?? geen bijkomend geneesmiddel meegekregen .ONGELOOFLIJK WAT EEN GELUK DAT AZ NIET MEER ZAL TOEGEDIEND WORDEN NA JULI ( HOPELIJK) Ik weet niet of ik mijn 2 de prik zal gaan halen vergeten te zeggen ik was de dag erna zo ziek als nen hond mmaar volgens regering niets aan de hand ??Nemen ze ons voor dommerikken

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/05/2021
, Gereageerd:

Beste Andree, een gekend fenomeen is het NOCEBO-effect: "Verwachtingen van de patiënt over bijwerkingen voorspellen het optreden ervan"

www.lvmp.nl/.../

Het NOCEBO-effect staat als een paal boven water en zal waarschijnlijk voor meer
en meer bijwerkingen zorgen vooral nu dat we stilaan de mensen gaan vaccineren
die al een half jaar hebben kunnen nadenken over alles wat er zou kunnen misgaan. Iets belangrijk om over na te denken vind ik en het is trouwens jou lichaam.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2021

In dit democratisch land heb je geen keuze welk vaccin je wil.Gelijkheid van rechten bestaat hier dus niet? allerlei statistieken worden ons meegedeeld om ons toch maar te laten vaccineren met astra zenica maar de statistiek van de zogezegde weigeraars niet gezien en zeg niet weigeraars maar mensen die geen az willen wel pfizer

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/05/2021
, Gereageerd:

je hebt volledig gelijk en ik begrijp niet dat er zo laks op gereageerd wordt... en in Brussel is het niet mogelijk volgens mij om te switchen

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/05/2021
, Gereageerd:

Beste Andrée, we hebben begrip voor je standpunt. Hoe dan ook is het logistiek niet mogelijk om een ander vaccin te kiezen. Mensen laten kiezen zou de vaccinatiecampagne enorm vertragen. Er is een optie om je vaccin te weigeren, maar weet dat dit voorlopig een definitieve keuze is. Er wordt wel gewerkt aan een systeem waardoor je je nadien terug kan inschrijven en opnieuw achteraan in de rij komt, maar dit is nog niet in voege.

Wat AstraZeneca betreft : in onze opiniepeiling geven de Belgen aan dat de verwarring rond het AstraZeneca-vaccin een negatieve invloed heeft op hun vertrouwen, niet alleen in dit vaccin (57 %), maar ook in andere Covid-19-vaccins (41 %). En de laatste ontwikkelingen in de AstraZeneca-zaak zullen dit vertrouwen wellicht niet versterken. 

Het EMA heeft gisteren echter nogmaals bevestigd dat de voordelen van dit vaccin, als je naar de totale bevolking kijkt, ruimschoots opwegen tegen de risico’s. En dat geldt zeker voor 55-plussers en voor wie in het verleden al eens bloedklonters of bloedingen heeft gehad, bloedverdunners neemt of een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten. In dat geval heb je immers een hoger risico op complicaties door COVID-19, wat met een coronaprik kan vermeden worden. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Hoe komt het dat dit in brussel en wallonie wel mogelijk is???

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/05/2021
, Gereageerd:

Beste,
Kan ik mijn vaccin aan mijn moeder geven als ik het mijne niet wil?

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021
, Gereageerd:

Beste, dit is wel een nobele gedachte maar jammer genoeg niet mogelijk, vaccins worden op persoonlijke basis toegediend. Je moeder heeft wellicht reeds haar eigen uitnodiging ontvangen om te worden gevaccineerd met een bepaald vaccin. Hopelijk stelt ze het wel, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/05/2021
, Gereageerd:

Beste Andrée, ik begrijp dat het niet evident is als je hoort dat je zou kunnen kiezen in de andere regio's van het land. Toch wordt ook daar rekening gehouden oa met de leeftijdscategorie waartoe je behoort, de beschikbaarheid van de vaccins en onderliggende aandoeningen. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/04/2021

Hoe komt het dat men nog steeds verder gaat met Astrazeneca wetende dat de symptomen achteraf veel erger zijn dan bij bvb Pfizer.
Iedereen die ik ken, incl mezelf, is zeer ziek geweest achteraf. Ik wil gerust betalen voor mijn vaccinatie als ik dan kan kiezen, en dat is zeker niet Astrazeneca!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/04/2021

Ik (78j.) kreeg vorige maand (in Brussel) eerste prik Oxford - AZ (mijn echtgenote -zelfde leeftijd Pfizer en dus nu al 2x) - waarom dit verschil per familie en is er een noodzakelijke reden om tweede prik 3maand uit te stellen - wat mij betreft mag dit, ondanks de heisa rond AZ ook vroeger (kan een vroegere datum aangevraagd worden?)