Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Verstandig in de zon

06 augustus 2020
Verstandig in de zon

Zonlicht is niet alleen aangenaam, maar ook noodzakelijk voor een aantal lichaamsfuncties. Te veel zon - ook winterzon - kan je huid echter schaden, soms onherroepelijk. Wat zijn de risico's? Hoe kun je je huid optimaal beschermen? Welke zonnecrème gebruik je het best? In dit dossier geven we een zonneklaar antwoord.

Risico's

 

De keerzijde van de zon

Zonlicht heeft een positief effect op ons gemoed. Bovendien bevorderen uv-stralen op onze huid de aanmaak van vitamine D, die onder meer botontkalking tegengaat.

Daar hoef je echter niet voor te zonnekloppen: dagelijks 15 minuten daglicht op je gezicht en handen volstaan om genoeg vitamine D aan te maken. Daarna produceert je huid geen extra vitamine D meer, maar verhogen de risico's van uv-stralen: zonnebrand, huidveroudering en -verslapping, oogschade (bv. een oogontsteking of cataract) enz.

Zowel uv A als uv B zijn schadelijk

De zon straalt drie soorten ultraviolet licht uit met een verschillende golflengte: uv A, uv B en uv C. Enkel uv A- en uv B-stralen bereiken de aarde, de rest wordt tegengehouden door de ozonlaag.

Uv B-stralen zorgen voor een langdurige bruining, maar veroorzaken ook zonnebrand. De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Het is echter ook een teken dat de huid is beschadigd. 

Uv A speelt een even grote rol bij de ontwikkeling van huidkanker als uv B. Daarnaast is uv A verantwoordelijk voor een snellere huidveroudering en rimpels. De uv A-stralen zijn weliswaar minder sterk, maar dringen dieper door in de huid dan de uv B-stralen. Ze zorgen voor een snel kleurtje, dat echter snel weer verdwijnt. 

Huidkanker neemt onrustwekkend toe

Hoe meer je jezelf blootstelt aan uv-stralen, hoe groter je kans op verschillende vormen van huidkanker, zoals het kwaadaardige melanoom. Dat is de meest agressieve vorm van huidkanker, die indien onbehandeld snel kan uitzaaien en zelfs dodelijk kan zijn. Het aantal melanoomgevallen blijft de laatste tientallen jaren stijgen, vooral bij jongvolwassenen. Wie een gevoelig huidtype heeft of ernstig verbrand is geweest als kind, loopt een hoger risico. Een zonnecrème biedt trouwens geen totale bescherming tegen huidkanker. Daarom is het belangrijk je blootstelling aan uv-stralen te beperken.

CIEN (LIDL) SUN SPRAY FOR KIDS 50+
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 5,99
BONI (COLRUYT) SPRAY SOLAIRE
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 4,49
ZENOVA (ACTION) SUN SPRAY SPF 30
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 3,79