Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Verstandig in de zon

30 maart 2021
Verstandig in de zon

Zonlicht is niet alleen aangenaam, maar ook noodzakelijk voor een aantal lichaamsfuncties. Te veel zon - ook winterzon - kan je huid echter schaden, soms onherroepelijk. Wat zijn de risico's? Hoe kun je je huid optimaal beschermen? Welke zonnecrème gebruik je het best? In dit dossier geven we een zonneklaar antwoord.

Risico's

 

De keerzijde van de zon

Zonlicht heeft een positief effect op ons gemoed. Bovendien bevorderen uv-stralen op onze huid de aanmaak van vitamine D, die onder meer botontkalking tegengaat.

Daar hoef je echter niet voor te zonnekloppen: dagelijks 15 minuten daglicht op je gezicht en handen volstaan om genoeg vitamine D aan te maken. Daarna produceert je huid geen extra vitamine D meer, maar verhogen de risico's van uv-stralen: zonnebrand, huidveroudering en -verslapping, oogschade (bv. een oogontsteking of cataract) enz.

Zowel uv A als uv B zijn schadelijk

De zon straalt drie soorten ultraviolet licht uit met een verschillende golflengte: uv A, uv B en uv C. Enkel uv A- en uv B-stralen bereiken de aarde, de rest wordt tegengehouden door de ozonlaag.

Uv B-stralen zorgen voor een langdurige bruining, maar veroorzaken ook zonnebrand. De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Het is echter ook een teken dat de huid is beschadigd. 

Uv A speelt een even grote rol bij de ontwikkeling van huidkanker als uv B. Daarnaast is uv A verantwoordelijk voor een snellere huidveroudering en rimpels. De uv A-stralen zijn weliswaar minder sterk, maar dringen dieper door in de huid dan de uv B-stralen. Ze zorgen voor een snel kleurtje, dat echter snel weer verdwijnt. 

Huidkanker neemt onrustwekkend toe

Hoe meer je jezelf blootstelt aan uv-stralen, hoe groter je kans op verschillende vormen van huidkanker, zoals het kwaadaardige melanoom. Dat is de meest agressieve vorm van huidkanker, die indien onbehandeld snel kan uitzaaien en zelfs dodelijk kan zijn. Het aantal melanoomgevallen blijft de laatste tientallen jaren stijgen, vooral bij jongvolwassenen. Wie een gevoelig huidtype heeft of ernstig verbrand is geweest als kind, loopt een hoger risico. Een zonnecrème biedt trouwens geen totale bescherming tegen huidkanker. Daarom is het belangrijk je blootstelling aan uv-stralen te beperken.

CIEN (LIDL) SUN SPRAY FOR KIDS 50+
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 5,99
BONI (COLRUYT) SPRAY SOLAIRE
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 4,49
ZENOVA (ACTION) SUN SPRAY SPF 30
Bekijk onze testresultaten Krijg exclusieve toegang
Referentieprijs
 3,79
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

7 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/03/2021

Het is belangrijk dat de zonnecrèmes geen chemische filters bevatten, vegan en cruelty free zijn vind :) DEze is ook milieuvriendelijk en vegan :)
www.biobey.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020

Ik had gehoopt dat ook Actinica Lotion spf50+ bij de geteste producten zou staan, dat is het product aanbevolen door mijn dermatoloog.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Beste René, onze experts hebben jammer genoeg een keuze moeten maken en jouw vermelde product komt inderdaad niet voor in onze koopwijzer. Aangezien je product voor jou aanbevolen werd door je dermatoloog kan het zijn dat deze zonnecrème voldoet maar hiervoor zou je best je dermatoloog aanspreken. Misschien is er een bepaalde reden waarom dit product voor jou meer geschikt zou zijn dan andere. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020

Wanneer gaat Test Aankoop meer aandacht besteden aan producten zonder parfum?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Beste Staf, in de koopwijzer op onze site worden 41 zonnecrèmes vermeld, waarvan we er 12 getest hebben zonder parfum (twee daarvan zijn verkrijgbaar in tubevorm, de overige in spray) !  Zoals je ziet houden we er rekening mee, maar je suggestie heb ik alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst.  ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020

Op het Nieuwsblad staat dat het onderzoek van mei geüpdatet werd. Waar kan ik die update vinden a.u.b.? Groetjes PM

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Patricia, de testresultaten van de zonnecrèmes kan je als abonnee raadplegen op onze site. Voor meer info hieromtrent kan je terecht in ons dossier via volgende link : https://bit.ly/3amwcaz . Mvg, ^An