Dossier

Luizen: zo pak je ze aan

24 augustus 2021
poux faire face

Iedereen kan ermee te maken krijgen, maar vooral schoolkinderen komen er al eens mee thuis: luizen. Er bestaan verschillende manieren om de kriebelende parasieten met te bestrijden, sommige al met meer succes dan andere.

Vier methodes

1. Natkammethode

Volgens wetenschappelijke studies is de natkammethode de meest efficiënte. Ze vereist geduld en zorgvuldigheid, maar is wel goedkoop. Je doet deze zelf in enkele gemakkelijke stappen, maar je zult de procedure wel om elke drie dagen, twee weken lang, moeten herhalen.

  • Maak het haar vochtig met water.
  • Verdeel een zeer ruime dosis conditioner over het haar.
  • Verwijder alle knopen met een gewone kam.
  • Kam het haar daarna van achter naar voren lok per lok uit met een luizenkam. Een goede luizenkam heeft tussen de tanden een opening van 0,2 tot 0,3 mm.
  • Veeg de kam telkens goed af aan een stuk keukenpapier.
  • Doe daarna hetzelfde, ook weer lok per lok, maar van voren naar achter.

2. Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Er circuleren op het net heel wat methodes uit grootmoeders tijd om deze beestjes te lijf te gaan. Onze Franse collega’s van UFC gingen na hoe efficiënt ze zijn.
Kokosolie: doodt de luizen, maar niet de neten

Kokosolie zou de ademhaling van luizen verstoppen, waardoor ze niet langer kunnen overleven.

Methode: De hoofdhuid wordt ingesmeerd met een ruime hoeveelheid kokosolie. De onderzoekers brachten deze ’s avonds aan en lieten het product 12u. inwerken. ’s Ochtends werd de kokosolie uitgespoeld en het haar gekamd.

Verdict: Deze methode is efficiënt voor het bestrijden van de aanwezige luizen, maar niet voor de neten. Slechts 28 % van de aanwezige neten geraakte verwijderd met deze techniek. Om alle luizen te doden, moet de techniek zeer regelmatig worden herhaald, wat behoorlijk tijdrovend is.

Mayonaise: doodt de luizen gedeeltelijk, maar niet de neten

Luizen hebben niet te maken met hygiëne. Het is dus niet zo dat ze vaker voorkomen bij kindjes met onverzorgd, vet haar. Integendeel, luizen houden net van een schone omgeving. Dat is ook de achterliggende idee van dit middeltje.

Methode: De hoofdhuid wordt ingesmeerd met een ruime hoeveelheid mayonaise. Aangezien er geruchten circuleerden dat dit enkel zou werken met zelfgemaakte mayonaise, maakten onze collega’s ook zelf hun mayonaise. Ze lieten deze twee uur inwerken. Vervolgens werd de mayonaise uitgespoeld en het haar gekamd.

Verdict: deze methode bleek slechts 60 % van de luizen te doden en amper 14 % van de neten. Geen aanrader dus.

Etherische of essentiële oliën: doodt de luizen gedeeltelijk, maar niet de neten

Etherische of essentiële oliën worden gebruikt omdat de sterke geur luizen zou verdrijven. Deze oliën worden bereid door destillatie van planten en plantendelen als bladeren, bloemen, schors … Producten die onder deze noemer worden verkocht, zijn onverdund (zuivere producten). Ze worden gebruikt als geurstoffen in parfums of worden verwerkt in cosmetica, massagebalsems en andere producten. Wij raden het gebruik van dergelijke oliën af voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Methode: Etherische oliën worden altijd verdund gebruikt. De onderzoekers gebruikten een combinatie van theeboomolie en kokosolie. Ze brachten het mengsel aan op het haar en lieten dit gedurende 15 minuten inwerken.

Verdict: Deze methode bleek minder goed te werken dan de kokosolie alleen. Zeker voor neten is deze methode ontoereikend. Hoogst waarschijnlijk doordat het product minder lang kon inwerken. Langer is echter niet aan te raden door onder andere het risico op allergische.

Azijn: doodt de luizen én neten onvoldoende

Azijn zou ervoor zorgen dat de neten hun kleverigheid verliezen, waardoor ze makkelijk meekomen tijdens het kammen.

Methode: Aangezien azijn een bijtend product is, is het belangrijk om dit altijd te verdunnen. De onderzoekers gebruikten 1 soeplepel azijn en 1 glas water. Het mengsel werd aangebracht op het haar. Het werd reeds na 15 minuten uitgespoeld, aangezien het een bijtend product is. Vervolgens werd het haar gekamd.

Verdict: Deze methode werkt onvoldoende, zowel voor luizen (10 % verwijderd) als voor neten (21 % verwijderd ).

3. Luizenmiddelen zonder insecticide

Naast de luizenkammen, zijn er in de apotheek ook tal antiluizenlotions te verkrijgen. Tegenwoordig zijn bijna alle insecticiden nagenoeg volledig vervangen door lotions zonder insecticide, die de luizen verstikken in plaats van ze te vergiftigen. Ze zijn niet toxisch en veroorzaken geen resistentie. Gebruik je zo’n product, volg dan altijd de instructies van de fabrikant.

In onze recente test onderwierpen we enkele lotions aan deskundig oordeel. De resultaten ontdek je in onze koopwijzer.

Naar de resultaten van onze test

4. Luizenmiddelen met insecticide

In ons land zijn er - op één product na - geen luizenmiddelen met insecticiden meer verkrijgbaar om luizen te bestrijden. Deze producten konden irritaties veroorzaken en werkten eveneens resistentie in de hand.