Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Luizen, en hoe ze te lijf gaan

01 juli 2016
poux faire face

01 juli 2016

Iedereen kan ermee te maken krijgen, maar vooral schoolkinderen komen er al eens mee thuis: luizen. Er bestaan verschillende manieren om de kriebelende parasieten met succes te bekampen, al is het bij sommige uitkijken voor irritaties.

Luizen zijn insecten van zo’n 2 à 3 mm groot die zich bij voorkeur ophouden op warme, vochtige plaatsen, zoals in het haar. Ze prikken door de huid en voeden zich met bloed. Het is hun speeksel dat de typische jeuk veroorzaakt. Volwassen wijfjesluizen kunnen dagelijks een tiental eitjes leggen, en dat drie tot vier weken lang. Die neten zijn met een soort lijm aan de haarwortel vastgehecht.

Ga luizen te lijf

Vier manieren om van luizen af te raken:

  • De apotheker verkoopt luizenkammen in verschillende formaten. Elektrische kammen zijn af te raden wegens duurder en minder efficiënt. Volgens wetenschappelijke studies is de natkammethode de meest efficiënte, al vereist ze geduld en zorgvuldigheid. U doet deze zelf in enkele gemakkelijke stappen, maar u zult de procedure wel om de twee dagen, twee weken lang, moeten herhalen. Maak het haar vochtig met een mengsel van azijn en water. Verdeel een zeer ruime dosis conditioner over het haar. Verwijder alle knopen met een gewone kam. Kam het haar daarna van achter naar voren lok per lok uit met een speciale luizenkam, te verkrijgen bij de apotheker. Veeg de kam telkens goed af aan een stuk keukenpapier. Doe daarna hetzelfde, ook weer lok per lok, maar van voren naar achter.
  • Heel gemakkelijk in gebruik zijn essentiële oliën zoals bv. kokos- of anijsolie. Die zouden een verstikkend effect hebben op de luizen, al is daar weinig klinisch bewijs van.
  • Synthetische producten leggen een ondoordringbaar laagje siliconen op de hoofdhuid en de haren, waardoor de luizen stikken. Hoewel ze de duurste methode vormen, is hun efficiëntie niet afdoende aangetoond.
  • Insecticiden verwerkt in shampoos, gels, sprays en lotions vergiftigen de luizen. De neten moeten hoe dan ook achteraf nog met een luizenkam worden verwijderd. De insecticiden werken erg snel, gemakkelijk en efficiënt, maar sommige kunnen irritaties veroorzaken. Zo zijn de sprays niet geschikt voor astmapatiënten. Producten met permetrine kunnen aanleiding geven tot allergische reacties en bij middelen waar malathion in zit, kan irratie optreden en luizen zijn mogelijk al resistent tegen dat middel.

Gebruikt u een product, volg dan steeds de instructies van de fabrikant en behandel iedereen die luizen heeft gelijktijdig om een pingpongeffect te vermijden.
 
Controleer regelmatig de haren van schoolgaande kinderen, vooral achter de oren en in de nek. Als u luizen ontdekt, verwittig dan ook altijd de school, zodat ook andere kinderen kunnen worden gecontroleerd.  Textiel dat met luizen in aanraking is geweest, wast u op 60°. Pluchen knuffelbeesten stopt u enkele dagen in een afgesloten plastic zak.

Verspreiding van hoofd tot hoofd

In tegenstelling tot wat al eens wordt gedacht, kunnen de beestjes niet vliegen of springen. Ze kruipen of slingeren via de haren van hoofd tot hoofd.  Vooral schoolkinderen vallen gemakkelijk ten prooi aan de parasieten door het vele contact tijdens speelpartijtjes. Ook via mutsen, handdoeken, borstels, bedlinnen e.d. kunnen luizen worden uitgewisseld.

Luizen worden niet aangetrokken door een slechte lichaamshygiëne en er is weinig of niets dat u kunt doen ter preventie.  Er bestaan wel afschrikmiddelen op de markt, maar hun doeltreffendheid is niet echt bewezen. De insecticiden uit voorzorg al toepassen is ten stelligste af te raden omdat u er de resistentie van de luizen alleen maar mee vergroot.