Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Luizen, en hoe ze te lijf gaan

04 oktober 2019
poux faire face

04 oktober 2019

Iedereen kan ermee te maken krijgen, maar vooral schoolkinderen komen er al eens mee thuis: luizen. Er bestaan verschillende manieren om de kriebelende parasieten met succes te bekampen, al is het bij sommige uitkijken voor irritaties.

Luizen zijn insecten van zo’n 2 à 3 mm groot die zich bij voorkeur ophouden op warme, vochtige plaatsen, zoals in het haar. Ze prikken door de huid en voeden zich met bloed. Het is hun speeksel dat de typische jeuk veroorzaakt. Volwassen wijfjesluizen kunnen dagelijks een tiental eitjes leggen, en dat drie tot vier weken lang. Die neten zijn met een soort lijm aan de haarwortel vastgehecht.

Ga luizen te lijf

Vier manieren om van luizen af te raken:

  • De apotheker verkoopt luizenkammen in verschillende formaten. Elektrische kammen zijn af te raden wegens duurder en minder efficiënt. Volgens wetenschappelijke studies is de natkammethode de meest efficiënte, al vereist ze geduld en zorgvuldigheid. Je doet deze zelf in enkele gemakkelijke stappen, maar je zult de procedure wel om de twee dagen, twee weken lang, moeten herhalen. Maak het haar vochtig met een mengsel van azijn en water. Verdeel een zeer ruime dosis conditioner over het haar. Verwijder alle knopen met een gewone kam. Kam het haar daarna van achter naar voren lok per lok uit met een speciale luizenkam, te verkrijgen bij de apotheker. Veeg de kam telkens goed af aan een stuk keukenpapier. Doe daarna hetzelfde, ook weer lok per lok, maar van voren naar achter.
  • Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals essentiële of etherische oliën,kokosolie, mayonaise en azijn lijken eenvoudiger, maar zijn helaas veel minder efficiënt.
  • Synthetische producten op basis van dimeticon (bv. Silikom) leggen een ondoordringbaar laagje siliconen op de hoofdhuid en de haren, waardoor de luizen stikken. Deze methode is doeltreffend, maar ook behoorlijk duur. Dit product is in ons land vrij te verkrijgen in de apotheek.
  • In ons land zijn er geen geneesmiddelen of insecticiden meer verkrijgbaar om luizen te bestrijden. Deze producten konden irritaties veroorzaken, waren toxisch en konden eveneens resistentie in de hand werken.

Gebruik je een product, volg dan steeds de instructies van de fabrikant en behandel iedereen die luizen heeft gelijktijdig om een pingpongeffect te vermijden.

Controleer regelmatig de haren van schoolgaande kinderen, vooral achter de oren en in de nek. Ontdek je luizen, verwittig dan ook altijd de school zodat ook andere kinderen kunnen worden gecontroleerd. Textiel dat met luizen in aanraking is geweest, was je op 60°. Pluchen knuffelbeesten stop je enkele dagen in een afgesloten plastic zak.

Verspreiding van hoofd tot hoofd

In tegenstelling tot wat al eens wordt gedacht, kunnen de beestjes niet vliegen of springen. Ze kruipen of slingeren via de haren van hoofd tot hoofd. Vooral schoolkinderen vallen gemakkelijk ten prooi aan de parasieten door het vele contact tijdens speelpartijtjes. Ook via mutsen, handdoeken, borstels, bedlinnen enz. kunnen luizen worden uitgewisseld.

Luizen worden niet aangetrokken door een slechte lichaamshygiëne en er is weinig of niets dat je kunt doen ter preventie. Er bestaan wel afschrikmiddelen op de markt, zoals Luis Protect, Silikom Protect en Leeloop, maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze producten doeltreffend zijn om luizen te voorkomen. We raden ze af. Gebruik enkel werkzame producten als je zeker weet dat je luizen hebt.

User name

Deelnemen aan de discussie

Neem deel aan dit gesprek door je vraag of commentaar in onze community Gezondheid te stellen

reacties

Wees de eerste om te reageren