Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

De strijd tegen luieruitslag

04 augustus 2016
luiercrème

Luiercrème werkt niet preventief. Het heeft dus geen zin om de bips van een baby er bij elke verschoning mee in te wrijven. De billetjes zo droog mogelijk houden is veel doeltreffender in de strijd tegen luieruitslag. Haal pas een zalfje boven wanneer de bips rood ziet.

De fabrikanten van luiercrème doen er alles aan om u te laten geloven dat u de billetjes van uw baby elke dag meermaals met hun product moet insmeren als u uw baby zo goed mogelijk wilt verzorgen. Maar zo’n zalfje is niet nodig voor dagelijks gebruik, als preventie tegen rode billetjes (“luieruitslag”).

Vanwaar die luieruitslag?

Luieruitslag komt in normale omstandigheden niet per se permanent voor. Als de bips van uw baby toch rood en ontstoken is, is dat meestal te wijten aan het langdurige contact van de huid met urine en/of stoelgang. Baby’s doen hun behoeften nu eenmaal in hun luier.

Ook de luier zelf kan wrijving en irritatie veroorzaken als hij lang vochtig is en goed aansluit want zo kan er geen lucht aan de bips.

De irritatie kan zelfs te wijten zijn aan een nieuw product dat u hebt gebruikt (babylotion, vochtige doekjes, merk van luier, wasverzachter gebruikt voor wasbare luiers enz.) en dat misschien een parfum of een andere stof bevat waar de huid van uw baby slecht op reageert.

Luiercrème niet nodig voor dagelijks gebruik

Zolang de billetjes niet rood zien, hoeft u geen zalfje te smeren. Het is efficiënter om de bips van uw baby zo droog mogelijk te houden. Enkele tips daarvoor:

  • Probeer de luier te vervangen telkens als hij zwaar aanvoelt, en zeker als er stoelgang is. 
  • Gebruik zo weinig mogelijk producten bij de verzorging van de bips van uw baby. Stap af van de idee dat u de billetjes telkens met een vochtig doekje moet afwrijven en dat u daarna een dikke laag luiercrème moet smeren. Het meest efficiënt is om bij elke verschoning alleen lauw water te gebruiken. Dep de bips bovendien voorzichtig droog, want als u te hard wrijft met een handdoek, kan dat tot irritatie van de huid leiden. Haal pas pH-neutrale zeep boven als u de billetjes op die manier niet proper krijgt. En bewaar de handige vochtige doekjes voor de momenten waarop u op uitstap bent en niet meteen water in de buurt hebt. 
  • Span de luier niet te hard aan, zodat er toch iets van lucht aan de billetjes kan. Want grote vochtigheid en warmte maken de huid week, en dan is ze gevoeliger voor bacteriën en kunnen stoffen die mogelijk tot irritatie leiden, makkelijker problemen veroorzaken. 
  • Laat uw kleine spruit af en toe in zijn blote billetjes rondlopen zodra dat mogelijk is. 

Luiercrème wel nuttig als hulpmiddel

Zodra er sprake is van luieruitslag, mag u wel een zalfje smeren. Een huid die geïrriteerd is, verliest immers méér vocht dan normaal, en dat is te allen prijze te mijden want hoe droger de huid, hoe kwetsbaarder ze is voor allerlei schadelijke invloeden van buitenaf. Met een luiercrème brengt u dan een beschermende laag aan tussen de huid en de inhoud van de luier. Een goede crème vormt een buffer die het vochtverlies van de huid beperkt en zo krijgt de huid de kans om zich te vernieuwen. Dus ja, smeer gerust luiercrème tot de rode billetjes weer roze zijn geworden. Maar stop er dan weer mee.

Cosmetica genezen niet ...

Veel van de luiercrèmes die te koop zijn, zijn cosmetica. Cosmetica voor de huid zijn bedoeld om de huid te reinigen, te beschermen, in goede staat te houden, te parfumeren ..., maar niet om te genezen. Dus het is normaal dat een luiercrème uit de cosmeticarekken geen effect heeft op de irritatie en de roodheid zelf. En toch laten de reclame en de verpakking vaak uitschijnen dat de crème wel helpt tegen roodheid. In principe gaat de uitslag vanzelf over – meestal na een tweetal dagen – als de oorzaak is verwijderd en de huid de kans heeft gekregen om zich te herstellen (blijft de roodheid duren, haal dan een arts erbij, want misschien is er sprake van een schimmelinfectie, die om een specifieke behandeling vraagt).

Zinkoxide is een van de meest bestudeerde ingrediënten van luiercrèmes. Die stof blijkt bevorderlijk te zijn voor het herstel van de huid. Maar de hoeveelheid zinkoxide moet voldoende groot zijn. En op dat punt is het koffiedik kijken: luiercrèmes uit de cosmeticarekken geven die hoeveelheid meestal niet aan, dat is bij cosmetica nu eenmaal niet verplicht.

... en geneesmiddelen zijn meestal niet nuttig

Er zijn op de Belgische markt ook luiercrèmes te verkrijgen die als geneesmiddel geregistreerd staan. We denken bv. aan Inotyol, Mitosyl en Daktozin. Die zijn echt geconcipieerd om geïrriteerde huid te behandelen.

Maar ook dat zijn geen mirakelproducten. Het wondhelende effect en de werking tegen irritatie is niet echt bewezen, die crèmes zijn dus niet beter dan die uit de cosmeticarekken. Daktozin kan uitzonderlijk wel nuttig zijn. Het bevat een schimmelwerende stof en kan luieruitslag behandelen die is veroorzaakt door de Candidaschimmel. Maar dat is iets wat u niet zelf kunt vaststellen, dat kan alleen een arts. Buiten die context is Daktozin niet aangewezen.