Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Kindermake-up en schmink: waarop letten?

01 oktober 2018
maquillage enfants

01 oktober 2018

Voor kinderfeestjes worden vaak verkleedkleren uitgezocht en schmink bovengehaald. Maar zijn die producten veilig? Onze Franse collega’s testten een aantal producten bestemd voor Halloween, carnaval of voor kinderen, met soms verrassende resultaten. Wij vertellen je waar je op moet letten.

Inleiding

Onze zusterorganisatie uit Frankrijk, Que Choisir, testte in 2014verschillende soorten verkleedschmink of make-up voor kinderen. Zij deden onderzoek naar de aanwezigheid van drie groepen stoffen: zware metalen, allergene geurstoffen en hormonale verstoorders.

Opgepast voor zware metalen

Omdat het niet mogelijk is om te testen op de aanwezigheid van alle zware metalen, beperkte Que Choisir zich tot vijf soorten: lood, nikkel, chroom, kobalt en cadmium. Deze stoffen kunnen in cosmetica terechtkomen door contaminatie tijdens de productie of door het gebruik van grondstoffen van slechte kwaliteit. Toch zouden ze niet aanwezig mogen zijn (zeker niet bij cosmetica voor kinderen), zelfs al is een bepaalde hoeveelheid wettelijk toegestaan.

Regelmatig werden er echter hogere concentraties zware metalen aangetroffen. Dit enkel bij de schminksets en niet bij de make-up dozen voor kinderen. Sommige producten bevatten nikkel, wat een contactallergie kan veroorzaken. De symptomen hiervan kunnen variëren van roodheid van de huid tot blaartjes of uitslag.

Allergisch? Opgelet voor sommige geurstoffen!

Europa heeft een lijst opgesteld van 26 geurstoffen die frequent huidreacties uitlokken. Tijdens de test in 2014 keek Que Choisir na welke producten deze geurstoffen bevatten, en in welke concentratie ze aanwezig waren. Als ze een bepaalde gevoeligheidsdrempel overschrijden moet de aanwezigheid namelijk op het etiket vermeld worden.

Op het vlak van allergenen scoren de make-up dozen voor kinderen slechte punten. Er werden redelijk hoge concentraties gevonden bij heel wat van de onderzochte producten. De schminksets voor carnaval bevatten geen allergene geurstoffen.

Als je geen last hebt van dit soort allergische reacties, dan moet je hier uiteraard geen rekening mee houden. Ze zijn immers helemaal niet schadelijk of gevaarlijk voor je.  Als je er toch gevoelig voor bent, raadpleeg dan het etiket en kijk na of het product een of meer van die 26 geurstoffen bevatten. Een volledige lijst van deze producten kun je terugvinden in het hoofdstuk “Lijst allergene geurstoffen”.

Hormonale verstoorders: paniek niet nodig

In heel wat geteste producten werden hormonale verstoorders aangetroffen, maar de concentraties lagen binnen de wettelijke normen.

Deze stoffen – ook wel endocriene verstoorders genoemd – komen ook voor in onze voeding, het drinkwater en de lucht. Ze worden er van verdacht de werking van onze hormonen te verstoren en worden ook gelinkt aan een daling in het aantal spermacellen en aan de toename van bepaalde kankers.  Er is echter nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs over de schadelijkheid van deze stoffen, dus paniek is zeker niet nodig.

Als je toch ongerust bent of producten wilt zonder endocriene verstoorders, dan zijn er alternatieven. Raadpleeg onze tips in het hoofdstuk “Tips en lijst allergene geurstoffen”. Bij cosmetica die op de huid blijft (zoals make-up, dagcrème of zonnecrème) kies je sowieso beter de variant zonder deze verstoorders.