Dossier

Fluoride in tandpasta: wat zijn de voordelen?

22 februari 2023

Fluoride is essentieel om je tanden te laten herstellen van alles wat je doorheen de dag hebt gegeten en gedronken. Het helpt om tandbederf te voorkomen. Ook voor kinderen is een tandpasta met fluoride aangewezen, al beperk je het gehalte bij hen beter een beetje.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het gebruik van tandpasta met fluoride de meest effectieve manier om tandbederf tegen te gaan. Hoewel het aanbevolen is om al vanaf de eerste tand met fluoridetandpasta te poetsen, gebruik je voor kinderen tandpasta met een lager fluoridegehalte, maar ook als volwassenen let je het best op het fluoridegehalte van je tandpasta. Een overmatig gebruik kan een nefast effect hebben op je tanden en fluorose in gang zetten, waarbij je tandglazuur permanent wordt beschadigd en er vlekken op je tanden ontstaan. 

Uit epidemiologisch onderzoek van de WHO naar de effecten van fluoride op de menselijke gezondheid blijkt dat fluoridepasta's (1000 tot 1500 delen per miljoen of ppm) geen verhoogd risico voor de gezondheid vormen. Deze informatie moet op het etiket worden vermeld.

Hoe fluoride de tanden versterkt

Fluoride is een natuurlijk mineraal dat helpt om gaatjes (caries) te voorkomen en je tanden te versterken. Wanneer fluoride wordt opgenomen door de tanden, zoals bijvoorbeeld wanneer je je tanden poetst met een fluoridetandpasta, helpt dit mineraal om de mineralen in het tandglazuur te versterken en te herstellen. Hierdoor worden je tanden sterker en beter bestand tegen zuuraanvallen van dingen die je eet of drinkt. Het verhardt je tandglazuur, zodat het minder kwetsbaar wordt en bacteriën minder de kans krijgen om gaatjes te veroorzaken.

Minder fluor tot de leeftijd van 6 jaar

Het gebruik van fluoridetandpasta is aangewezen van zodra het eerste tandje is doorgekomen. 

Het is belangrijk om te starten met tanden poetsen van zodra het eerste tandje is doorgekomen. Kies voor een fluoridetandpasta met 1000 ppm. Gebruik slechts een erwtje tandpasta. Je kan de tandjes poetsen door met je vinger over de kleine tandjes te gaan of door een kleine zachte tandenborstel te gebruiken. Poets vanaf het begin twee keer per dag de tandjes van je kind. Laat je kind geleidelijk aan ook mee helpen met het tanden poetsen, maar poets bij iedere poetsbeurt zelf grondig na. Vanaf de leeftijd van 6 jaar mag je een gewone tandpasta (met 1450 ppm - ongeveer 1 à 2 cm) gebruiken. Maak je kind niet gewoon aan tandpasta met allerlei smaken (appel, aardbei) en geuren.

Risico's van fluoride

Acute fluoridevergiftiging is een zeldzame mogelijkheid. Jonge kinderen lopen een verhoogd risico om doses fluoride binnen te krijgen via mondverzorgingsproducten. De smaakjes die aan zulke producten worden gegeven kan het kind ertoe brengen deze in te slikken, wat moet worden vermeden.

Bij een eenjarig kind zou het inslikken van een kwart tube tandpasta van 125 mg (1500 ppm) levensbedreigend kunnen zijn. Een situatie die je niet zult meemaken tijdens het tanden poetsen, maar verlies niet uit het oog dat tandpasta's geen veiligheidsdop hebben. Bewaar ze daarom altijd buiten het bereik van kinderen.

 

Bij fluorose wordt het tandglazuur aangetast, waardoor het onherroepelijk wit of bruin wordt.

Bron: mp3tandartsen

Een ander risico van een teveel aan fluoride is dat het tandglazuur kan worden aangetast, waardoor het onherroepelijk wit of bruin wordt (fluorose). Dit komt het meest voor bij kinderen tot 8 jaar. Dit vereist een hoge en chronische inname van fluor, die alleen kan worden bereikt door overmatige inname van tandpasta en fluorsupplementen. In ons land vind je één fluorsupplement op de markt als geneesmiddel, namelijk Z-fluor. Wij raden dit product af. 

Conclusie: poets met fluor, maar geen extra's nodig

Poets je tanden elke dag met een tandpasta met de aangewezen hoeveelheid fluor en dit gedurende 2 minuten. Dat blijft nog altijd de beste preventie tegen caries. Extra inname van fluor in de vorm van supplementen is niet nodig.