Dossier

Chemische stoffen in het dagelijkse leven

19 september 2019

Dagelijks kom je in contact met chemische stoffen. Sommige daarvan vormen een gevaar voor je gezondheid en vooral voor die van je kinderen. Met onze tips wijs je de boosdoeners de deur.

Tips voor een gezonde woning

Gelukkig kun je zelf heel wat doen om schadelijke chemicaliën uit je woning te weren. Hier zijn enkele gouden tips.

Hou het stofvrij

Chemische substanties als broomhoudende vlamvertragers in zitmeubels, tapijten, gordijnen en elektrische toestellen, en formaldehyde in de lijm van meubels in geplakt hout zetten zich vast op stofdeeltjes die je inademt.

Afstoffen is dus de boodschap, en regelmatig stofzuigen, liefst met een HEPAfilter, want die verhindert dat fijne stofdeeltjes terug de kamer worden ingeblazen. Poets regelmatig met nat en was vaak je handen en die van je kinderen.

Je ramen openzetten om je woning te verluchten helpt ook, zeker wanneer je nieuwe meubels, apparaten en interieurspullen in gebruik neemt. 

Koop bij voorkeur meubels, huishoudelektro en multimedia-apparaten die voorzien zijn van het EUecolabel en geen vlamvertragers bevatten.

Hul je lichaam in natuurlijke materialen
Koop je kleren, bedlinnen en handdoeken in biokatoen, linnen of hennep. Het label Oekotex is een goede leidraad. Was nieuwe spullen vóór gebruik. Strijkvrij, vlekwerend of transpiratiebestendig textiel laat je beter links liggen want die bevatten vaak pfc’s en formaldehyde. In lederen schoenen draag je best sokken. 

Ook in je matras zitten een hoop chemicaliën zoals brandvertragers, biociden tegen huisstofmijt enz. Kies voor matrassen met het GOTS- of Oekotex-label, die bevatten een minimum aan chemische substanties.
Speel op veilig met kinderartikelen

Vermijd babyspullen met een vulling in polyurethaan met vlamvertragers en kies voor knuffels en kussens met een vulling in katoen, polyester of wol. 
Zorg er ook voor dat de baby of kinderhuid niet in contact komt met hormoonverstorende ftalaten. Dat is een chemische substantie die ervoor zorgt dat plastic soepel en flexibel wordt.

Leg een handdoek op het verschoonkussen en laat de allerkleinsten geen kleertjes met geplastificeerde opdrukken dragen, want daar zitten ftalaten in. Let ook op voor ftalaten in opblaasbare spullen zoals zwembandjes, badspeeltjes en plastic speelgoed van onduidelijke herkomst. Met speelgoed in onbehandeld hout en poppen of knuffels van natuurlijke vezels zit je goed.

Kinderschmink voor verkleedpartijtjes kan zware metalen, hormoonverstoorders of allergenen bevatten, zelfs wanneer er “hypoallergeen” of “dermatologisch getest” op staat. Best niet gebruiken op kinderen jonger dan drie. Kies producten op waterbasis en check of de ingrediënten worden vermeld. Vermijd propyl, butylparabeen en ethylhexylmethoxycinnamate. Test 24 uur op voorhand op allergie door een beetje schmink aan te brengen op de hand of in de elleboog.

Saneer je badkamerkast

Het veiligst zijn verzorgingsproducten zonder allergene parfums of irriterende bewaarmiddelen. Een lijst met allergene geurstoffen vind je in ons dossier Ingrediënten van cosmetica: een analyse .

Koop liever geen witmakende tandpasta met het agressieve bleekmiddel waterstofperoxide. De stof triclosan heeft ook een slechte reputatie gezien zijn hormoonverstorend effect. In bepaalde mondspoelmiddelen kan de stof haar nut hebben, maar in zepen en cosmetica vinden wij ze overbodig. Verspil geen geld aan vochtige doekjes. Die irriteren de huid.

Poets met de wondermiddelen van moeder Natuur

Om schoon te maken heb je geen arsenaal van reinigingsproducten nodig. Veel vuil krijg je weg met eenvoudige, natuurlijke middeltjes. In plaats van javel en allesreiniger kun je water met natriumbicarbonaat gebruiken om vetvlekken te verwijderen. Wat citroensap erbij en alles ruikt fris.

Azijn werkt prima als toiletreiniger. Om je ruiten schoon te maken volstaat warm water met wat azijn of citroensap. Als je zuiveringszout met water aanlengt en die pasta enkele uren aanbrengt op de besmeurde oppervlakken in de oven, komt het vuil er zo af.

Koop je toch liever kantenklare schoonmaakmiddelen, ga dan voor ecologisch. Meng geen producten met elkaar, want dat kan gevaarlijke chemische reacties uitlokken.

In onze praktische gids Snel schoon van A tot Z vind je oplossingen voor allerlei schoonmaak- en huishoudproblemen.

Bestel je praktische gids over schoonmaken

Eerst verluchten, dan verhuizen

Schilder met verf die zo weinig mogelijk schadelijke emissie vrijgeeft. Die herken je aan het “Flower” of ecolabel op de pot.

Verf op waterbasis is te verkiezen boven verf met olie, want daar zit vaak irriterende verdunner in.

Nieuwe vloerbekleding geplaatst, gevernist of geschilderd? Verlucht het vertrek grondig en wacht tot alle geurtjes verdwenen zijn alvorens in de kamer te trekken.

Geen kunstmatige geurtjes

Gebruik geen luchtverfrissers. De sprays, geurkaarsen, oliën en plugins verspreiden irriterende en allergie opwekkende substanties in huis. Wierookstokjes brengen zelfs kankerverwekkend formaldehyde en benzeen in de lucht.

Om een onaangename geur te verwijderen zet je beter een raam open. Slechte luchtjes afkomstig van bijvoorbeeld de kattenbak kun je met sodakristallen te lijf gaan. Gebruik zeker geen luchtverfrisser als er kinderen of zwangere vrouwen in de ruimte zijn.

Beperk plastic in je interieur
Vloeren in hout, natuursteen of keramische tegels, gegoten beton en linoleum, en tapijt van natuurvezels zijn te verkiezen boven vloerbekleding in vinyl, want die kan ftalaten en formaldehyde bevatten. De vluchtige deeltjes die daaruit vrijkomen kunnen allergieën uitlokken. Vooral met kruipertjes in huis houdt dat een risico in. Om diezelfde reden opteer je ook beter voor een glazen douchewand dan voor een plastic gordijn.
Gebruik geen pannen met versleten tefloncoating
Een pan met beschadigde antiaanbaklaag kan schadelijke deeltjes afgeven. Beter zijn pannen met keramische bodem, kookgerei in gietijzer of roestvrij staal of koperen potten en pannen met stalen bodem. Eet niet te veel conserven uit blik, want daarin zit de hormoonverstorende stof bisfenol A. Bewaar eten in glazen of porseleinen schalen. Vermijd plastic eetgerei en drinkbussen, want daaruit kunnen chemicaliën in je eten lekken.
Verjaag insecten ecologisch

Insecticiden zijn ook voor mensen niet zo gezond. Probeer ze dus zo veel mogelijk te vermijden. Met look en chilipepers kun je sommige vervelende insecten ook op afstand houden.

Blijf niet in een ruimte waar een elektrisch apparaatje met tablet of vloeistof in het stopcontact zit. Laat het vooraf zijn werk doen, verlucht even en betreed dan pas de kamer. Gebruik geen spray als er kinderen, zwangere vrouwen of huisdieren in de buurt zjin, en let op dat je geen product op etenswaren verstuift.