Dossier

BPA kan hormoonverstorend werken, hoe vermijd je het?

12 mei 2023
onderzoek bisfenol

Bisfenol A wordt in veel producten gebruikt, vooral in plastic, maar ook in voedselverpakkingen. De stof kan schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid. Vooral baby’s en kinderen zijn kwetsbaar. Andere bisfenolen blijken bovendien soms even gevaarlijk. Door alternatieven voor plastic te gebruiken, kun je de blootstelling vermijden.

Gezondheidsrisico’s verbonden aan BPA en hoe ze te vermijden

Heel wat producten die dagelijks worden gebruikt door volwassenen, maar ook door baby’s en peuters, bevatten verschillende bisfenolen, waarvan er meerdere als gevaarlijk worden beschouwd. In welke producten vind je deze stoffen? Wat zijn de risico’s? Wat zegt ons onderzoek? En hoe vermijd je dat je in contact komt met BPA en andere bisfenolen?

BPA in producten voor kinderen en baby’s en in voedselverpakkingen

Bisfenol A wordt in heel wat toepassingen gebruikt. Het zit vooral in hard plastic, dat o.a. wordt gebruikt in bijtspeelgoed, drinkbekers en -flessen en zonnebrillen voor baby’s en kinderen, maar ook in blikverpakking voor voeding. Ook komt het voor in synthetisch textiel dat is gemaakt van gerecycleerd plastic.

We komen dus vaak in aanraking met BPA, vooral via voeding. Uit onderzoek blijkt dat iedere mens minstens een lage concentratie van de stof in haar of zijn lichaam heeft.

Meer over het gebruik van BPA

Effecten van BPA op de hormoonhuishouding

Uit onderzoek blijkt dat de blootstelling schadelijke gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. In de eerste plaats kan BPA de hormoonhuishouding in de war sturen en kan de stof een effect hebben op de ontwikkeling van kinderen, al vanaf het stadium van foetus. Maar ook cardiovasculaire aandoeningen en verschillende kankers worden aan de stof gelinkt.

Ook andere bisfenolen, zoals BPB, BPAF, BPF en BPS, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Lees meer over de effecten van BPA

Gebruik van BPA sterk beperkt

Het gebruik van bisfenol A werd de voorbije jaren, naarmate de schadelijke gevolgen aan het licht kwamen, sterk beperkt. Er kwamen beperkingen voor o.a. het gebruik in verpakkingen voor voeding en in kinderspeelgoed. De totale dagelijkse hoeveelheid waaraan je mag worden blootgesteld, over verschillende producten heen, werd recent nog sterk verlaagd.

Naast Europese regelgeving hebben lidstaten hun eigen wetten. Zo . In mag er in België geen migratie van BPA optreden in verpakkingen van voeding bestemd voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Limieten aan het gebruik van BPA

Onderzoek naar aanwezigheid BPA in speelgoed en verpakking van voeding

We hebben, samen met andere Europese consumentenorganisaties, een onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van verschillende bisfenolen in een aantal producten, waaronder bijtspeelgoed en textiel en drinkflessen en -bekers voor baby’s en jonge kinderen, en blikverpakking voor voeding en drank. Daaruit blijkt dat er in heel wat producten bisfenolen zitten. Bij het bijtspeelgoed vonden we de stof in maar liefst 13 van de 20 geteste producten.

Naar de resultaten van ons onderzoek

Hoe kun je de blootstelling aan BPA verminderen?

Om minder in aanraking te komen met bisfenol A, moet je in de eerste plaats zo weinig mogelijk voeding uit blik gebruiken. Daarnaast kun je op zoek naar alternatieven voor plastic verpakkingen, als is dat niet altijd vanzelfsprekend.

Lees onze tips om minder in contact te komen met BPA