Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Alcohol en rijgedrag

08 oktober 2015
alcohol en rijgedrag

Als u moet rijden, drinkt u beter niet. Doet u dat toch, dan willen we u meegeven dat het geslacht en het gewicht van een persoon, alsook het soort drank invloed hebben op het alcoholgehalte in het bloed.

Intro

Elk jaar komen 1,4 miljoen mensen om in een verkeersongeval ergens ter wereld. In de Europese Unie gaat het om zo’n 25 000 doden per jaar en in 2014 verloren 724 mensen het leven op de Belgische wegen, en raakten er 26 164 gewond, met alle lijden en menselijke drama’s tot gevolg.

De oorzaken van dit bloedbad dat onder andere ook zware economische en sociale gevolgen heeft, zijn bekend: overdreven snelheid, technische problemen, een gebrekkige infrastructuur, een slechte weginrichting enz. En verder voor een deel ook onachtzaamheid (door GSM-gebruik), rijden in dronken toestand of onder invloed van drugs of geneesmiddelen.

Een groot deel van de ongevallen kan dus worden vermeden. Door een betere inrichting van de wegen en kruispunten, door een betere signalisatie en … door een gedragsaanpassing bij de bestuurders: minder egoïsme, meer aandacht, hoffelijkheid, zelfbeheersing en de naleving van het verkeersreglement. En tenslotte door te vermijden onder invloed te rijden, want het is bewezen dat rijden onder invloed de risico’s op een ongeval aanzienlijk verhoogt en dus aan de basis ligt van talrijke slachtoffers op onze wegen. Alcohol en geneesmiddelen: dit zijn twee aspecten van de veiligheid op de weg die we in detail behandelen in dit minidossier. 

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

reacties

Wees de eerste om te reageren