Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Alcohol en gezondheid: Laat het feest niet varen

03 februari 2020
alcohol en gezondheid

De kwalijke gevolgen van alcohol zijn bekend: verslaving, problemen aan de lever, de pancreas en het verteringsstelsel ... Maar sinds enkele jaren beweren diverse studies dat alcohol ook een heilzame werking op de gezondheid heeft. 

Laat het feest niet varen

Met mate gedronken kan alcohol een bron van genot en plezier zijn. Maar (te veel) drinken of op ongepaste ogenblikken, kan erg gevaarlijk zijn. Men gaat ervan uit dat alcoholverbruik problematisch wordt wanneer een man meer dan 40 g alcohol per dag nuttigt en een vrouw 24 g. Maar een gezonde of veilige inname wat betreft alcoholconsumptie bestaat er niet. Hierna volgen enkele praktische tips om het gebruik van alcoholische dranken te verminderen zonder evenwel de "feestvreugde" te moeten temperen.
 

Als u bezoek ontvangt

  • Zorg dat u ook verschillende niet-alcoholische dranken aanbiedt.
  • Serveer ook altijd iets te eten samen met alcoholische dranken.
  • Als u cocktails "van het huis" maakt, let er dan op dat ze niet te veel alcohol bevatten en biedt ook niet-alcoholische alternatieven aan.
  • Als sommige gasten te veel hebben gedronken, stel hen dan niet-alcoholische dranken voor. Kijk vooral uit met jongeren.
  • Ga na of uw gasten in staat zijn om veilig huiswaarts te keren. Spreek desnoods een nuchter iemand aan of bel een taxi als een bestuurder volgens u een gevaar vormt voor zichzelf en voor anderen.

Voor de feestvierders

  • Als u moet rijden, drink dan niet of slechts een minimum.
  • Als u weet dat u gaat drinken, zorg dan dat u kunt terugkeren met het openbaar vervoer of met een taxi of duid iemand uit de groep vrienden aan die nuchter blijft en de anderen naar huis kan brengen (een Bob).
  • Drink een glas water, fruitsap of een andere niet-alcoholische drank na elke alcoholische drank.
  • Op een onbekende plek (nachtclub, dancing enz.) mag u nooit iets te drinken aannemen van een vreemde of uw glas op tafel achterlaten: men zou er buiten uw weten iets gevaarlijks in kunnen doen.