Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Antwoord van expert

Griepvaccin? Enkel aangeraden voor risicogroepen

06 oktober 2020

Meer dan ooit raden de overheid en gezondheidsexperts aan om je te laten vaccineren tegen griep. Met het oog op het beheer van de COVID 19-epidemie zou een ernstige griepgolf en een overbezetting van de ziekenhuisbedden voor grote problemen kunnen zorgen. Maar wie moet zich nu wel of niet laten vaccineren?

Exclusief voor Test Gezond-abonnees

Krijg exclusief toegang tot dit artikel

Uniek aanbod.
1 maand gratis toegang tot alle informatie.


Ik abonneer me en krijg 1 maand gratis toegang
User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

6 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/11/2020

Gelukkig maakte onze huisarts al een voorschrift in augustus...

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2020

Beschikbaarheid griepvaccin. Sedert maart is er een hartprobleem opgedoken, dit is onder controle (medicatie), ik ben 58. Mijn werkgever had griepvaccins besteld. Eind september heb ik me met een voorschrift voor een griepvaccin aangeboden bij de apotheek, die me meldde dat ik inderdaad tot de risicogroep behoor, maar dat er (voorlopig) geen vaccins meer beschikbaar waren, dit was vóór 50+ zonder voorschrift kon afhalen! Apotheek heeft me op een "wachtlijst" geplaatst en ging ervan uit dat het goedkwam. Ook mijn werkgever meldde dat hij niets kon verzekeren. Op vandaag kan ik er nog geen krijgen! Er is dus een reëel tekort! Kent iemand de stand van zaken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/11/2020
, Gereageerd:

Beste Johan, we hebben helaas geen zicht op het aantal beschikbare vaccins, dat is een zaak van het FAGG. 

Daarom dat wij enkele weken geleden het FAGG al opgeroepen hebben om te zorgen voor een duidelijk beleid waarbij de vaccins prioritair afgeleverd worden aan mensen uit risicogroep A (personen met een risico op complicaties, zoals zwangere vrouwen, chronisch zieken, 65-plussers, personen die verblijven in een instelling, kinderen ouder dan zes maanden onder langdurige aspirinetherapie; Personeel uit de gezondheidssector; Personen die onder één dak wonen met personen met een risico op complicaties of kinderen jonger dan zes maanden). 

Het FAGG is ondertussen gestart met een bevraging bij alle apotheken om na te gaan of de geplande leveringen van griepvaccins zullen volstaan en op basis van deze informatie zal het FAGG beslissen of de periode waarbij de prioritaire doelgroepen voorrang moeten krijgen bij de aflevering verlengd moet worden en/of er voorraden moeten worden herbestemd. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2020

Ik ben 65+ en ben vandaag 8 oktober naar de apotheker geweest om een griepvaccin te halen. Haar volledige voorraad was echter al uitgeput.
En i.v.m. de bestelling die ze had geplaatst voor 200 extra vaccins, om te kunnen voldoen aan de reserveringen die ze al binnen had, kreeg ze een mailing dat ze er hooguit 100 mocht van verwachten.
Ze heeft mijn naam nog achteraan het lijstje geplaatst maar geeft mij niet veel hoop.
Eindigt hier de vaccinatieronde herfst 2020?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Beste, als je ouder bent dan 65 jaar dan behoor je inderdaad tot één van de risicogroepen die voorrang krijgen tot 15 november bij de verdeling van de griepvaccins. Er zijn echter op dit ogenblik onvoldoende griepvaccins om alle prioritaire doelgroepen te bevoorraden, ondanks het feit dat er meer vaccins besteld zijn dan de afgelopen jaren (ruim 3 miljoen) ! Maar de vraag is dit jaar groter door corona en door het feit dat de risicogroep is uitgebreid naar alle 50-plussers. Daarom is er een gefaseerde levering ingevoerd. Wie niet tot één van de risicogroepen behoren kan pas na 15 november een vaccin krijgen, op voorwaarde dat er dan nog beschikbaar zijn.

Wij raden je dan ook aan om bij een aantal andere apothekers te informeren of ze nog griepvaccins op voorraad hebben. Sowieso is er nog tijd om het vaccin toe te dienen: momenteel circuleert het influenzavirus nog niet in ons land. De toediening van het griepvaccin gebeurt best tussen 15 oktober en 15 december. Meer info hierover vind je in ons dossier via volgende link : https://bit.ly/2SQEobl   ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/10/2020
, Gereageerd:

Is er meer concrete info? hoeveel "risicopatiënten" staan op een wachtlijst en hoeveel vaccins komen wanneer ter beschikking.

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies