Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Luizen: huis-tuin-en-keukenmiddeltjes werken niet

27 september 2019

27 september 2019
De scholen hebben hun deuren weer geopend voor kinderen … en voor luizen. Naast de gekende luizenshampoo en -kam, doen er ook heel wat middeltjes uit grootmoeders tijd de ronde. Onze Franse collega’s namen vier van zulke huis-tuin-en-keukenmiddeltjes onder de loep. Het verdict: geen enkel ervan kan de luizen helemaal de baas.

Luizen zijn kleine insecten die het liefst vertoeven op warme, vochtige plaatsen, zoals in het haar. Ze prikken door de huid en voeden zich met bloed. Hun speeksel veroorzaakt de typische jeuk. Volwassen wijfjesluizen kunnen dagelijks een tiental eitjes leggen, en dat drie tot vier weken lang. Die neten zijn met een soort lijm aan de haarwortel vastgehecht. Een effectief luizenproduct doodt zowel de luizen als de neten. Is dat niet het geval, dan moet de behandeling veelvuldig worden herhaald.

Chemische middeltjes noodzakelijk?

Maar zijn de – soms dure – producten die je in de supermarkt of apotheek vindt eigenlijk wel echt nodig? Er circuleren op het net immers heel wat methodes uit grootmoeders tijd om deze beestjes te lijf te gaan. Onze Franse collega’s van UFC gingen na hoe efficiënt ze zijn.

Kokosolie: doodt de luizen, maar niet de neten

Kokosolie zou de ademhaling van luizen verstoppen, waardoor ze niet langer kunnen overleven.

Methode: De hoofdhuid wordt ingesmeerd met een ruime hoeveelheid kokosolie. De onderzoekers brachten deze ’s avonds aan en lieten het product 12u. inwerken. ’s Ochtends werd de kokosolie uitgespoeld en het haar gekamd.

Verdict: Deze methode is efficiënt voor het bestrijden van de aanwezige luizen, maar niet voor de neten. Slechts 28 % van de aanwezige neten geraakte verwijderd met deze techniek. Om alle luizen te doden, moet de techniek zeer regelmatig worden herhaald, wat behoorlijk tijdrovend is.

Mayonaise: doodt de luizen gedeeltelijk, maar niet de neten

Luizen hebben niet te maken met hygiëne. Het is dus niet zo dat ze vaker voorkomen bij kindjes met onverzorgd, vet haar. Integendeel, luizen houden net van een schone omgeving. Dat is ook de achterliggende idee van dit middeltje.

Methode: De hoofdhuid wordt ingesmeerd met een ruime hoeveelheid mayonaise. Aangezien er geruchten circuleerden dat dit enkel zou werken met zelfgemaakte mayonaise, maakten onze collega’s ook zelf hun mayonaise. Ze lieten deze twee uur inwerken. Vervolgens werd de mayonaise uitgespoeld en het haar gekamd.

Verdict: deze methode bleek slechts 60 % van de luizen te doden en amper 14 % van de neten. Geen aanrader dus.

Etherische of essentiële oliën: doodt de luizen gedeeltelijk, maar niet de neten

Etherische of essentiële oliën worden gebruikt omdat de sterke geur luizen zou verdrijven. Deze oliën worden bereid door destillatie van planten en plantendelen als bladeren, bloemen, schors … Producten die onder deze noemer worden verkocht, zijn onverdund (zuivere producten). Ze worden gebruikt als geurstoffen in parfums of worden verwerkt in cosmetica, massagebalsems en andere producten. Wij raden het gebruik van dergelijke oliën af voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Methode: Etherische oliën worden altijd verdund gebruikt. De onderzoekers gebruikten een combinatie van theeboomolie en kokosolie. Ze brachten het mengsel aan op het haar en lieten dit gedurende 15 minuten inwerken.

Verdict: Deze methode bleek minder goed te werken dan de kokosolie alleen. Zeker voor neten is deze methode ontoereikend. Hoogst waarschijnlijk doordat het product minder lang kon inwerken. Langer is echter niet aan te raden door onder andere het risico op allergische.

Azijn: doodt de luizen én neten onvoldoende

Azijn zou ervoor zorgen dat de neten hun kleverigheid verliezen, waardoor ze makkelijk meekomen tijdens het kammen.

Methode: Aangezien azijn een bijtend product is, is het belangrijk om dit altijd te verdunnen. De onderzoekers gebruikten 1 soeplepel azijn en 1 glas water. Het mengsel werd aangebracht op het haar. Het werd reeds na 15 minuten uitgespoeld, aangezien het een bijtend product is. Vervolgens werd het haar gekamd.

Verdict: Deze methode werkt onvoldoende, zowel voor luizen (10 % verwijderd) als voor neten (21 % verwijderd ).

Natkammethode meest efficiënt

Volgens wetenschappelijke studies is de natkammethode de meest efficiënte, al vereist ze geduld en zorgvuldigheid. Je doet deze zelf in enkele gemakkelijke stappen, maar je zult de procedure wel om de twee dagen, twee weken lang, moeten herhalen. Maak het haar vochtig met een mengsel van azijn en water. Verdeel een zeer ruime dosis conditioner over het haar. Verwijder alle knopen met een gewone kam. Kam het haar daarna van achter naar voren lok per lok uit met een speciale luizenkam, te verkrijgen bij de apotheker. Veeg de kam telkens goed af aan een stuk keukenpapier. Doe daarna hetzelfde, ook weer lok per lok, maar van voren naar achter.

Ook luizendoders op basis van dimeticon (bv. Silikom), een product dat in ons land geregeld wordt gebruikt, zijn erg effectief. Dimeticon zou een verstikkende film rond de luizen leggen bij lokale toepassing. De werkzaamheid ervan is wetenschappelijk onderbouwd. Deze producten zijn niet toxisch en kunnen geen resistentie veroorzaken. Ze zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek.