Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Zelftests

25 november 2019

Zijn zelftests betrouwbaar? Nooit 100 %. In de meeste gevallen raadpleeg je beter een dokter want dat is efficiënter. Die zelftests zijn trouwens vrij duur.

Prostaatproblemen

Prostaatproblemen

MyTest Prostaat (Mylan)

Doel
Meting van het PSA-gehalte (Prostaat Specifiek Antigen), dat een indicatie is voor prostaatproblemen.

Voor wie
Volgens de fabrikant voor mannen boven de 50 jaar die dringend en vaak moeten plassen, ‘s nachts moeten opstaan om te plassen, moeilijk kunnen plassen (bv. zwakke straal), het gevoel hebben dat hun blaas niet volledig leeg is na het plassen enz.

Analyse van
Het bloed.

Prijs
€ 14,96

Testprocedure
10 minuten na de bloedprik kun je het resultaat aflezen. Na 15 minuten is het niet meer betrouwbaar.

Onze mening

Af te raden

Af te raden

Het PSA-gehalte in het bloed stijgt met de leeftijd. Een verhoogd PSA-gehalte is echter een teken dat er iets aan de hand is met de prostaat. Het kan dan evengoed om vrij onschuldige prostaataandoeningen als om prostaatkanker gaan.

Hoe dan ook, als je prostaatklachten hebt, raadpleeg je beter een arts. Die kan indien nodig een PSA-test laten uitvoeren. Als je geen klachten hebt, is het de vraag of het wel nuttig is om je PSA te (laten) testen.

Volgens sommigen heeft systematische screening bij de dokter meer na- dan voordelen (lastige medische onderzoeken die niet altijd zonder risico zijn, nare bijwerkingen van sommige behandelingen enz.). Bovendien kan het leiden tot overdiagnose: de opsporing en behandeling van tumoren die nooit voor problemen zouden hebben gezorgd.

Prostaatkanker kan dodelijk zijn, maar veel oudere mannen hebben een niet-levensbedreigende vorm van prostaatkanker. Door systematisch screening zouden zij onnodig behandelingen ondergaan, met mogelijk ernstige bijwerkingen (erectiestoornissen, urine-incontinentie, maag- en darmklachten enz.).