Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Zelftests

25 november 2019

Zijn zelftests betrouwbaar? Nooit 100 %. In de meeste gevallen raadpleeg je beter een dokter want dat is efficiënter. Die zelftests zijn trouwens vrij duur.

IJzertekort

IJzertekort

MyTest IJzer (Mylan)

Doel
Lage ijzerwaarden vaststellen.

Voor wie
Voor personen met een ijzertekort door onvoldoende ijzerinname via de voeding of bij veel bloedverlies. Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen op vruchtbare leeftijd lopen meer kans op een ijzertekort. 

Analyse van
Het bloed.

Prijs
€ 14,96

Testprocedure
Een bloedprik om het ferritinegehalte te meten. Blijkt dat te laag, dan kan dit wijzen op een ijzertekort. 10 minuten na de bloedprik kun je het resultaat aflezen. Na 15 minuten is het niet meer betrouwbaar.

Onze mening

Betwistbaar nut

Betwistbaar nut

De test geeft kans op een vals negatief resultaat bij een acute ontsteking, die een verhoogd ferritinegehalte oplevert, terwijl je toch een ijzertekort kunt hebben. Bovendien meet de zelftest enkel het ferritinegehalte, terwijl een gewoon bloedonderzoek meerdere waarden meet om het ijzertekort te bepalen.

Als het resultaat van de zelftest positief is, moet je alsnog naar de dokter om ijzermedicatie te laten voorschrijven (enkel verkrijgbaar op voorschrift). Waarschijnlijk zal de dokter dan toch nog eerst een bloedonderzoek uitvoeren.

Ook als het resultaat negatief is maar de klachten aanhouden, ga je het best naar de dokter voor verder onderzoek.