Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Zelftests

25 november 2019

Zijn zelftests betrouwbaar? Nooit 100 %. In de meeste gevallen raadpleeg je beter een dokter want dat is efficiënter. Die zelftests zijn trouwens vrij duur.

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori

MyTest Zweer (Mylan)

Doel
Opsporing van de Helicobacter pylori bacterie, die een ontsteking van het maagslijmvlies kan veroorzaken en verantwoordelijk is voor 90 % van de zweren aan de twaalfvingerige darm (het eerste gedeelte van de dunne darm) en 70 % van de maagzweren.

Voor wie
Volgens de fabrikant voor mensen die last hebben van maagpijn, buikpijn, oprispingen, een opgeblazen of vol gevoel tijdens het eten, misselijkheid, een brandend gevoel in de maag of een moeilijke vertering.

Analyse van
Het bloed.

Prijs
€ 14,96

Testprocedure
Een bloedprik om de antistof IgG op te sporen, die ons lichaam aanmaakt als de Helicobacter Pylori bacterie in onze maag voorkomt. 10 minuten na de bloedprik kun je het resultaat aflezen.

Onze mening

Betwistbaar nut

Betwistbaar nut

Als je geen maag- of darmklachten hebt, is er geen reden om te onderzoeken of je besmet bent met Helicobacter pylori. Naar schatting is 1 op de 5 Belgen drager van deze bacterie, terwijl ze meestal geen klachten veroorzaakt. Heb je wel klachten waar je ongerust over bent, raadpleeg dan liever een arts. Als je met de zelftest een positief resultaat verkrijgt, moet je immers alsnog naar de dokter voor een verdere behandeling. Is het resultaat negatief terwijl de klachten blijven, dan is ook verder onderzoek vereist.