Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Zelftests

25 november 2019

Zijn zelftests betrouwbaar? Nooit 100 %. In de meeste gevallen raadpleeg je beter een dokter want dat is efficiënter. Die zelftests zijn trouwens vrij duur.

Darmkanker

Darmkanker

Fec.o.Test (Vedalab)

MyTest Colorectaal (Mylan)

Doel
In de stoelgang bloed opsporen dat niet zichtbaar is.

Voor wie
Volgens de fabrikant is de test bedoeld voor mensen vanaf 40 à 45 jaar en voor wie ouder dan 74 is. Het risico van darmkanker neemt toe vanaf de leeftijd van 50 jaar. Vanaf 2020 kan iedereen tussen 50 en 74 jaar in België gratis een tweejaarlijkse screening via de overheid laten uitvoeren.

Wie ouder is dan 50, ontvangt een oproepingsbrief en een (nauwkeurigere dan de verkochte) zelftest om zijn stoelgang te laten controleren op sporen van bloed.

De zelftest mag deze officiële opsporingstest niet vervangen. Mensen die familieleden met darmkanker hebben (gehad), gaan beter naar de dokter.

Analyse van
De stoelgang.

Prijs
€ 14,96 tot € 19,95

Testprocedure
Er zijn twee soorten zelftests (op basis van één stoelgangstaal of drie opeenvolgende stoelgangstalen).

Onze mening

Beperkt nut

Beperkt nut

Vroegtijdige opsporing heeft een voordeel, maar een zelftest mag de officiële opsporingstest niet vervangen. Apothekers moeten de doelgroep aansporen om in de eerste plaats deel te nemen aan de officiële screening.

Bloed in de stoelgang kan evengoed een andere oorzaak hebben (ontsteking, maagzweer enz.). Als de zelftest een positief resultaat oplevert, moet je dus toch naar de dokter.

Bij een positief resultaat gaat het in 1 op de 10 gevallen om een vroeg stadium van kanker. Een negatief testresultaat garandeert echter niet dat er niets aan de hand is.