Nieuws

Ik ben zwanger! Kan ik nu nog een hospitalisatieverzekering afsluiten?

18 januari 2023

Je kan op elk moment een hospitalisatieverzekering afsluiten. Meestal is er echter een wachttijd van zo'n zes maanden waarin je wel al betaalt, maar nog niet gedekt bent. Bovendien worden bestaande zwangerschappen soms uitgesloten van dekking. 

Hospitalisatieverzekering tijdens de zwangerschap: het verhaal van Loes

Loes had tot twee jaar terug een collectieve verzekering via de werkgever van haar man Nikolaas. Toen die besloot van dienst te veranderen, bleek de collectieve hospitalisatieverzekering ook weg te vallen.

Jullie bleken weinig keuze te hebben voor een nieuwe hospitalisatieverzekering? 

"Klopt. Ik was net op dat moment zwanger van ons eerste zoontje. Als we besloten een individuele hospitalisatieverzekering af te sluiten bij een andere verzekeraar, dan zou mijn bevalling niet gedekt zijn. En het gaat hier natuurlijk om een flink bedrag. We besloten daarom om de collectieve polis op individuele basis verder te zetten bij diezelfde verzekeraar."

Hoe verliep de overstap naar die individuele hospitalisatieverzekering?

"De overstap op zich viel wel mee, maar in tegenstelling tot de collectieve verzekering liet de communicatie bij die individuele polis echt wel te wensen over. Ik heb kort na mijn bevalling meermaals lang aan de lijn gehangen met hen omdat het niet duidelijk was wat er nu juist zou worden terugbetaald en wat niet. Dat zijn dingen waar je op dat moment natuurlijk liever niet mee bezig bent. Daarom stapten we recent toch over naar een andere verzekeraar."

Advies van onze experte

"Loes heeft er goed aan gedaan om niet zomaar naar een individuele polis over te stappen. Dat had hen duur kunnen komen te staan. Wil je toch veranderen of heb je nog geen hospitalisatieverzekering, hou dan allereerst zeker rekening met de wachttijd. Bij de meeste hospitalisatieverzekeringen is dat al snel zes maanden. Je wacht dus maar liever niet te lang met je zoektocht. Sommige verzekeraars zijn echter nog strenger en dekken je bevalling hoe dan ook niet als je reeds zwanger bent bij aansluiting. Let dus zeker goed op de kleine lettertjes in de voorwaarden of vermeld het meteen bij je aanvraag."

Welke hospitalisatieverzekering past bij jou?

Onze koopwijzer leidt je in een mum van tijd naar de beste deal voor jouw profiel. Benieuwd? 

Welke hospitalisatieverzekering heb ik nodig?