Nieuws

Wie is er gedekt met mijn hospitalisatieverzekering?

19 januari 2023

Je hospitalisatieverzekering is strikt persoonlijk. Wil je dat je kinderen ook verzekerd zijn, dan moet je dit zelf doorgeven aan je verzekeraar. Hij kan hen dan mee opnemen in jouw polis. Vaak wordt hiervoor slechts een kleine meerprijs gevraagd.

Valt mijn kind onder mijn hospitalisatieverzekering?

Kinderen vallen niet automatisch onder de hospitalisatieverzekering van hun ouders. Wil je hen opnemen in de polis van jou of je partner, dan moet je dit zelf doorgeven aan je verzekeraar

Enkel bij de bevalling is het iets anders. Dan vallen de kosten voor je kind mee onder de hospitalisatieverzekering van de mama zolang die zelf ook in het ziekenhuis verblijft. Moet je kindje echter kort na de geboorte bijvoorbeeld opnieuw worden opgenomen, dan zijn de medische kosten wel voor de eigen hospitalisatieverzekering van je kindje.

Bekijk hier de video met enkele verduidelijkingen van onze experte Ann Fasseel.

Hebben kinderen een eigen hospitalisatieverzekering nodig?

Net zoals bij volwassenen dekt de verplichte ziektekostenverzekering slechts een deeltje van de kosten wanneer je kind in het ziekenhuis wordt opgenomen. Het loont dus zeker de moeite om ook voor hen een hospitalisatieverzekering af te sluiten. 

Hoeveel kost een hospitalisatieverzekering voor mijn kind?

Laat je je kind bij opnemen in je eigen polis, dan kost dit bij de meeste verzekeraars slechts enkele euro's per maand. Beduidend minder dan je eigen premie dus. Kies je er toch voor om bij een andere verzekeraar een individuele polis voor je kind op te starten, dan zal de premie uiteraard ook iets hoger liggen.

Vanaf welke leeftijd is een hospitalisatieverzekering mogelijk? 

Je kan een hospitalisatieverzekering afsluiten voor je kindje van zodra hij of zij effectief geboren is. De meeste verzekeraars voorzien echter een bepaalde tijd de mogelijkheid om bij geboortes kindjes met een terugwerkende kracht te verzekeren. Meestal gaat het om 30 dagen. Neem je je kindje binnen die periode op in je polis, dan is het dus vanaf de dag van geboorte verzekerd. Informeer je tijdens je zwangerschap het best even bij je verzekeraar om te weten welke termijn jouw verzekeraar hiervoor hanteert.

Hoe sluit ik een hospitalisatieverzekering af voor mijn kind?

De eenvoudigste en goedkoopste manier is om je kindje op te nemen in je eigen individuele of collectieve polis. Maar soms is dat niet mogelijk.

Kan ik mijn kind opnemen in mijn eigen polis?

Heb je een individuele polis, dan is dat bij het gros van de verzekeraars geen enkel probleem. Het volstaat dan om aan je verzekeraar te laten weten dat je je kindje mee wil opnemen in jouw polis. Voor een kleine meerprijs kan je kindje dan genieten van dezelfde voorwaarden van jouw eigen hospitalisatieverzekering.

Heb je een collectieve polis via je werkgever of die van je partner, dan informeer je tijdens je zwangerschap best al eens bij hem of het een mogelijkheid is om je kindje bij op te nemen in die polis. Is dat het geval, dan volstaat het om na de geboorte de juiste gegevens door te geven aan de verzekeraar opdat je kindje aan dezelfde voorwaarden is verzekerd. Biedt de werkgever je niet de mogelijkheid om je kindje mee te verzekeren, zoek dan tijdens je zwangerschap al naar een verzekeraar om een individuele polis op te starten voor je kindje na de geboorte. Zo kun je je al informeren over de voorwaarden en eventuele wachttijd.

Is er een wachttijd voor een hospitalisatieverzekering voor mijn kind?

Neem je je kindje op in je eigen individuele of collectieve polis dan is er geen nieuwe wachttijd. Mocht je kindje dus kort na de geboorte opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, kan de hospitalisatieverzekering hier meteen in tussenkomen. 

Neem je echter een individuele polis voor je kindje bij een andere verzekeraar, dan zal er wel een wachttijd zijn. Informeer je dus goed, zodat je weet waar je aan toe bent.