Nieuws

Volstaat een hospitalisatieverzekering als je op reis gaat?

25 januari 2023

De meeste hospitalisatieverzekeringen bieden je ook een ruime dekking wanneer je in het buitenland opgenomen zou moeten worden in het ziekenhuis. Ze komen echter niet tussen wanneer er een repatriëring nodig zou zijn. Daarvoor kun je terecht bij een reisbijstandsverzekering.

Wat dekt je hospitalisatieverzekering?

Zoals de naam al doet vermoeden dekt je hospitalisatieverzekering het grootste deel van de medische kosten wanneer je in het ziekenhuis wordt opgenomen. Een beperkter deel wordt terugbetaald door de verplichte ziektekostenverzekering. Zo werkt het ook wanneer je in het buitenland onverwacht in het ziekenhuis belandt. De meeste hospitalisatieverzekeringen bieden ook in de rest van Europa en sommige zelfs wereldwijd een uitstekende dekking, al is dat vaak wel iets meer begrensd dan bij een opname in eigen land.

Bekijk hier onze video met tal van nuttige tips van onze experte Ann Fasseel.

 

Wat is het verschil tussen een reisbijstandsverzekering en een hospitalisatieverzekering?

Er is eigenlijk een kleine overlapping tussen de hospitalisatieverzekering en de reisbijstandsverzekering. Stel je hebt een ongeval in Oostenrijk en je wordt daar opgenomen in het ziekenhuis, dan zouden die kosten in de meeste gevallen door beide verzekeringen kunnen worden vergoed. Een heel ander verhaal is het echter wanneer er bijvoorbeeld een repatriëring nodig is of wanneer je langer op skivakantie moet blijven omdat de wegen zijn afgesloten door lawinegevaar. Dat zijn dingen waarvoor je hospitalisatieverzekering niet zal tussenkomen, maar waarvoor je wel terecht kunt bij een reisbijstandsverzekering.

Welke verzekering contacteren bij ziekenhuisopname in het buitenland?

Heb je zowel een reisbijstandsverzekering als een hospitalisatieverzekering, dan controleer je het best even in de voorwaarden welke verzekering het meest terugbetaalt bij een ziekenhuisopname. Je kunt natuurlijk slechts één verzekering aanspreken voor een tegemoetkoming. Verzekeringen zijn er immers enkel om je schadeloos te stellen, niet om je rijker te maken.

Besluit: reisbijstandsverzekering of hospitalisatieverzekering op reis?

Voor wie met een gerust hart op reis wil vertrekken, is een reisbijstandsverzekering zeker een meerwaarde. Deze beschermt je niet enkel bij een ziekenhuisopname, maar ook op tal van andere vlakken.