Nieuws

Mag een hospitalisatieverzekering geweigerd worden als je ziek bent?

30 januari 2023

Enkel wanneer je jonger bent dan 65 en aan een chronische medische aandoening lijdt, is een verzekeraar verplicht om je te aanvaarden. Maar zelfs wanneer je aanvaard wordt, kan je medische achtergrond soms voor een hogere premie of een beperktere tussenkomst zorgen.

Hoe gaan verzekeraars om met een bestaande medische aandoening?

Een verzekeraar wil een inschatting kunnen maken van het risico dat jij loopt om effectief in het ziekenhuis te belanden. Daarom krijg je bij je aanvraag doorgaans een medische vragenlijst toegestuurd. Zo weten zij ook van meet af aan of er sprake is van chronische medische aandoeningen.

Bekijk hier onze video met nuttige tips van onze experte Ann Fasseel.

Kan je altijd verzekerd worden als je een medische aandoening hebt?

Wanneer je jonger bent dan 65 jaar en je lijdt aan een chronische ziekte of een handicap, is de verzekeraar verplicht om je te aanvaarden. Maar ook wanneer je aanvaard wordt, kan je medische achtergrond negatieve gevolgen hebben. In sommige gevallen zal je premie hoger liggen, in andere gevallen krijg je niets terug van de supplementen die worden aangerekend bij een verblijf in een eenpersoonskamer of word je zelfs helemaal niet vergoed wanneer de opname het gevolg is van de bestaande aandoening. Bij de ziekenfondsen ben je op dat vlak trouwens beter af dan bij de privéverzekeraars.

Dekt een collectieve verzekering bestaande chronische aandoeningen?

De meeste collectieve hospitalisatieverzekeringen bieden een erg ruime dekking, ruimer zelfs dan de meeste individuele polissen. Enkel voor bestaande chronische aandoeningen kunnen ze soms toch tekort schieten. In sommige gevallen worden opnames die daaraan te wijten zijn slechts gedeeltelijk of zelfs helemaal niet terugbetaald. Dat is natuurlijk belangrijke informatie om vooraf te weten. Check dus zeker even de voorwaarden in de polis van je werkgever voor je hierop intekent.

Wat als je een nieuwe diagnose krijgt?

Kan je verzekeraar je polis wijzigen wanneer je ziek wordt?

Neen. Eens je bent aangesloten bij een polis, heb je het recht om te blijven genieten van die hospitalisatieverzekering aan de voorwaarden waarbij je hebt ingetekend. Wel is het zo dat de premies naarmate je ouder wordt kunnen toenemen, maar die prijsstijgingen moeten ook vermeld staan in de voorwaarden van je polis.

Kan je een hospitalisatieverzekering afsluiten wanneer je een diagnose krijgt?

Het kan natuurlijk altijd, maar je verzekering zal in dat geval niet tussenkomen voor die kosten. Bij hospitalisatieverzekeringen heb je altijd een zogenaamde wachttijd. Dat is de periode waarin de verzekeraar niet tussenkomt voor eventuele medische kosten. Doorgaans is dat zes maanden.

Welke hospitalisatieverzekering voor jou?

Onze koopwijzer leidt je in een mum van tijd naar de beste deal voor jouw profiel. Benieuwd? 

Welke hospitalisatieverzekering heb ik nodig?