Nieuws

Heb je een hospitalisatieverzekering nodig?

16 januari 2023

Ziekenhuisfacturen kunnen aardig oplopen, zeker wanneer je voor een eenpersoonskamer kiest. Aangezien de verplichte ziekteverzekering niet alle kosten dekt, raden wij een hospitalisatieverzekering aan om bij een opname niet voor onaangename verrassingen te komen te staan.

Wat is een hospitalisatieverzekering?

Een hospitalisatieverzekering is een facultatieve verzekering die het grootste deel van de kosten dekt wanneer je in het ziekenhuis wordt opgenomen. Zo kan je het aandeel dat voor eigen rekening is aanzienlijk reduceren.

Bekijk hier de video met enkele praktische antwoorden van onze experte Ann Fasseel.

 

Wat is het verschil tussen de ziektekostenverzekering en een hospitalisatieverzekering?

De ziektekostenverzekering is in ons land verplicht. Je kunt hiervoor terecht bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering. Na aansluiting kun je genieten van het verzekeringssysteem voor de gezondheidszorg. Je hebt dan recht op een uitbetaling bij arbeidsongeschiktheid of zwangerschap, maar ook op een tussenkomst bij een consultaties bij de huisarts, geneesmiddelen enzovoort.

Deze verplichte verzekering komt ook voor een stukje tussen bij een opname in het ziekenhuis. Maar de tussenkomst is soms beperkt, waardoor het aandeel dat voor jouw rekening is toch nog flink kan oplopen. Een hospitalisatieverzekering is er om dat resterende bedrag in grote mate te dekken, waardoor de financiële impact van een ziekenhuisopname voor jou persoonlijk gering blijft.

Hoe werkt een hospitalisatieverzekering?

Ziekenhuisfacturen kunnen aardig oplopen en je ziektekostenverzekering betaalt slechts een beperkt deeltje wanneer je in het ziekenhuis wordt opgenomen. Je moet het eigenlijk in stapjes bekijken. Wanneer je je factuur krijgt, gaat er eerst een stuk af dat de ziekteverzekering voor haar rekening neemt. De overschot kan, mits enige beperkingen soms, worden terugbetaald door je hospitalisatieverzekering.  

Waarom zou je een hospitalisatieverzekering willen hebben?

Met een hospitalisatieverzekering voorkom je dat je de soms torenhoge ziekenhuisfacturen (bijna) volledig uit eigen zak moet betalen. Anderzijds dien je daarvoor natuurlijk wel jaarlijks een premie te betalen.

Hoeveel kost een goede hospitalisatieverzekering?

Dat hangt enorm af van je leeftijd en je voorkeuren inzake franchise en eenpersoons- of meerpersoonskamer. In onze koopwijzer hospitalisatieverzekering kun je meteen terugvinden hoeveel de beste hospitalisatieverzekering voor jouw profiel je momenteel zou kosten, maar ook hoeveel die premie zal toenemen naarmate je ouder wordt.

Maar om een idee te geven, een gezonde dertiger of veertiger kan voor ongeveer 250 euro per jaar al een uitstekende hospitalisatieverzekering hebben. Hoe ouder je wordt, hoe hoger die premie natuurlijk zal liggen. Ook goed om te weten is dat voor bestaande medische aandoeningen de premie soms wordt verhoogd.

Hoeveel kost een goede hospitalisatieverzekering voor mij?

Hoe kan je een hospitalisatieverzekering afsluiten?

Een hospitalisatieverzekering kan je afsluiten bij een ziekenfonds of bij een privéverzekeraar. Kies je voor een mutualiteit, dan moet je reeds aangesloten zijn bij deze mutualiteit. Verder volstaat het bij beide partijen om een aanvraag door te sturen. Je zal vervolgens een offerte ontvangen waarop je, indien gewenst, kan ingaan.

Kan je een hospitalisatieverzekering afsluiten na een ongeval?

Je kan op elk moment een hospitalisatieverzekering afsluiten, maar wanneer je dit doet nadat er iets is gebeurd, zul je niet gedekt zijn voor de medische kosten die daarbij komen kijken. Wanneer je een individuele polis afsluit heb je immers altijd een wachttijd, meestal ongeveer zes maanden, waarin de verzekering niet zal tussenkomen. Het
is dus niet zo dat je kunt wachten tot er iets gebeurt om dan snel een verzekering af te sluiten.

Welke kosten worden niet terugbetaald door een hospitalisatieverzekering?

Ook hospitalisatieverzekeringen dekken soms niet álle kosten. Het is daarom goed om de kleine lettertjes goed te lezen voor je een polis afsluit. Ongevallen door gevallen door extreme sporten zoals bergbeklimmen of gevechtssporten zijn in sommige polissen uitgesloten. Bij andere kan (een deel van) de ereloon- en kamersupplementen of een deel van de kosten van je geneesmiddelen die je thuis nog moet nemen voor eigen rekening zijn. Informeer je dus goed, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Verplicht of niet verplicht?

Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht in ons land. Je beslist volledig zelf of je al dan niet een polis afsluit. 

Weet wel dat als je dat niet doet, dat je dan mogelijk een aardig bedrag zelf zal moeten betalen wanneer je toch in het ziekenhuis wordt opgenomen, zeker wanneer je voor een eenpersoonskamer zou kiezen. De verplichte ziektekostenverzekering betaalt je immers maar een deeltje terug.

Besluit: is een hospitalisatieverzekering noodzakelijk?

Het is zeker aan te raden. Ziekenhuisfacturen durven in ons lang flink oplopen. Door een hospitalisatieverzekering af te sluiten vermijd je onaangename verrassingen na een opname. Al betaal je daar natuurlijk wel een prijs voor. Zeker naarmate je ouder wordt kan zo'n premie wel eens oplopen. Sluit daarom liever al op een iets jongere leeftijd met een hospitalisatieverzekering af. Daardoor blijft je premie ook op oudere leeftijd vaak wat meer binnen de perken.