DKV gijzelt ziekenhuispatiënten met onvoorspelbare polis

Wie zich voor een behandeling of operatie laat opnemen in het ziekenhuis en een eenpersoonskamer wenst, betaalt daar ereloonsupplementen voor. In veel gevallen is dat een veelvoud van het officiële tarief. Die kosten wordt gedeeltelijk of volledig gedekt door een hospitalisatieverzekering.
Sinds 2018 verkoopt DKV een nieuwe hospitalisatieverzekering, DKV Hospi Select. De polis bepaalt onder meer dat de verzekeraar bij een verblijf in een eenpersoonskamer (zonder medische noodzaak) van bepaalde ziekenhuizen slechts 80 % van de ereloonsupplementen terugbetaalt. DKV beperkt de terugbetaling in deze ziekenhuizen omdat ze niet voldoen aan bepaalde voorwaarden en bijvoorbeeld de supplementen te sterk laten stijgen.
Gebrek aan transparantie
De verzekeraar herziet de lijst met ziekenhuizen die aan de voorwaarden voldoen elk jaar op 1 januari. Je zou dus elk jaar moeten gaan opzoeken of het ziekenhuis van je voorkeur de selectie heeft overleefd. Doe je dat niet, dan zal bij de opname opeens blijken dat je 20 % van de supplementen uit eigen zak moet betalen als je een eenpersoonskamer wenst.
Voor 2020 heeft DKV 33 ziekenhuizen uit de lijst geschrapt. Maar nergens wordt duidelijk meegedeeld om welke ziekenhuizen het gaat. Je vindt alleen een lange lijst met ziekenhuizen die wel voldoen.
Wij vinden het onaanvaardbaar dat wie dit contract koopt, niet weet welke dekking hij krijgt. De wet vereist dat je contract duidelijk en nauwkeurig is, en dat je als verzekerde in principe levenslang dezelfde dekkingsvoorwaarden geniet.
Supplementen in stijgende lijn
Elk jaar stijgen de ereloonsupplementen, maar in het ene ziekenhuis stijgen ze veel meer dan in het andere. Dat komt omdat er geen wettelijke bovengrens is. Wij willen dat die begrenzing in eerste instantie op 100 % komt te liggen. Een arts mag je in dat geval hooguit het dubbele van het wettelijk bepaalde tarief aanrekenen (dat is de som van het bedrag dat de ziekteverzekering betaalt en het remgeld dat je uit eigen zak betaalt). Op langere termijn willen we de ereloonsupplementen afgeschaft zien.
Ziekenhuisfinanciering herzien
Een betere oplossing volgens ons is om het hele systeem van ziekenhuisfinanciering te herzien op een manier die ereloonsupplementen overbodig maakt. Artsen moeten op dit moment een deel van de supplementen die ze aanrekenen, afstaan aan het ziekenhuis, dat die extra middelen aanwendt om het tekort aan financiering van de overheid op te vangen. Deze geldstroom van artsen naar ziekenhuizen, die verschilt van het ene hospitaal tot het andere, moet dan wel transparant gemaakt worden.
Dat de patiënt meer betaalt voor het extra comfort van een eenpersoonskamer, tot daaraan toe. Maar dat de keuze voor een eenpersoonskamer gemiddeld uitmondt in een zesmaal hogere prijs is een brug te ver. En de medische zorg moet dezelfde zijn, of je nu in een een- of een vierpersoonskamer ligt.
Zoek je een hospitalisatieverzekering?
Als je een goede individuele hospitalisatieverzekering zoekt, kun je onze koopwijzer hospitalisatieverzekeringen gebruiken.