Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

DKV gijzelt ziekenhuispatiënten met nieuwe polis

12 maart 2018

12 maart 2018
DKV verkoopt een nieuwe polis, DKV Hospi Select, die inhoudt dat afhankelijk van het ziekenhuis waar je je in een eenpersoonskamer laat opnemen de verzekeraar slechts 80 % van de ereloonsupplementen terugbetaalt. Om welke ziekenhuizen het gaat, zal pas vanaf 1 januari 2019 duidelijk worden. Ontoelaatbaar, vinden wij.

Wie zich vandaag voor een behandeling of operatie laat opnemen in het ziekenhuis en een eenpersoonskamer wenst, betaalt daar een ereloonsupplement voor. In sommige gevallen is dat een veelvoud van het officiële tarief. Die kost wordt gedeeltelijk of volledig gedekt door je hospitalisatieverzekering, indien je een verzekering afsloot die daarin voorziet.

Gebrek aan transparantie

De verzekeraar DKV heeft nu een nieuw soort van polis, DKV Hospi Select, die bepaalt dat je zelf 20 % van het ereloonsupplement betaalt als het niet om een zogenaamd partnerziekenhuis gaat.

Op dit moment zijn alle ziekenhuizen partnerziekenhuizen, maar die lijst wordt aangepast op 1 januari 2019. Als dan blijkt dat het ziekenhuis van jouw voorkeur géén partnerziekenhuis meer is, zul je bij een opname na die datum een aanzienlijk bedrag uit eigen zak moeten betalen als je een eenpersoonskamer wenst.

Dat gebrek aan transparantie kan je dus zuur opbreken. Het valt namelijk totaal niet te voorspellen welke ziekenhuizen partnerziekenhuizen zullen blijven en welke niet. Terwijl de wet vereist dat je contract duidelijk en nauwkeurig is, en dat je als verzekerde in principe levenslang dezelfde dekkingsvoorwaarden geniet.

Stijgende ereloonsupplementen een probleem

Elk jaar stijgen de ereloonsupplementen, maar bij het ene ziekenhuis stijgen ze veel meer dan bij het andere. Dat komt omdat er geen wettelijke maximumgrens is. Wij willen dat die begrenzing in eerste instantie op 100 % komt te liggen. Een arts mag je in dat geval dus hooguit het dubbele van het wettelijk bepaalde tarief aanrekenen (dat is de som van het bedrag dat de ziekteverzekering betaalt en het remgeld dat je uit eigen zak betaalt).

Op langere termijn willen we de ereloonsupplementen afgeschaft zien. Let wel, die supplementen mogen alleen worden gevraagd voor patiënten die een eenpersoonskamer willen, niet voor degenen die een tweepersoons- of meerpersoonskamer nemen.

DKV behoudt zich nu het recht voor om een ziekenhuis niet langer als partnerziekenhuis te beschouwen onder meer als de ereloonsupplementen volgens hen te sterk zijn gestegen. Zo moet hun stijging beperkt blijven tot maximaal 1 % boven op de indexatie van de tarieven die de wettelijke ziekteverzekering hanteert. Dat is veel minder dan de laatste jaren de gewoonte was (bron: De Standaard 09/03/2018).

DKV zet ziekenhuizen en patiënten met rug tegen de muur

Voldoet een ziekenhuis niet aan de voorwaarden, dreigt het patiënten te verliezen die een eenpersoonskamer willen, maar een deel van het ereloonsupplement niet willen of kunnen betalen.

Ook de patiënt wordt met de rug tegen de muur gezet, want als je na de eerste januari van 2019 een operatie of behandeling plant met verblijf in een eenpersoonskamer, kun je na wijziging van de lijst van partnerziekenhuizen tot de vaststelling komen dat je plots een aanzienlijke som extra moet betalen.

We ijveren voor aangepaste ziekenhuisfinanciering

Een betere oplossing volgens ons is om het hele systeem van ziekenhuisfinancieringen te herzien. Artsen moeten op dit moment een deel van de supplementen die ze aanrekenen, afstaan aan het ziekenhuis, dat die extra middelen aanwendt om het tekort aan financiering van de overheid op te vangen. Zoals eerder vermeld pleiten wij al jaren voor de afschaffing van de ereloonsupplementen.

Dat de patiënt méér betaalt voor het extra comfort van een eenpersoonskamer, tot daaraan toe. Maar dat de keuze voor een eenpersoonskamer soms uitmondt in een viermaal hoger prijskaartje is een brug te ver. En de medische zorg moet dezelfde zijn, of je nu in een een-, twee of vierpersoonskamer ligt.

Helaas heeft minister De Block al aangegeven dat een afschaffing van de ereloonsupplementen geen optie is omdat volgens haar de ziekenhuizen daardoor in financiële moeilijkheden zouden komen.

Op onze website vind je de nodige informatie over het opnamedocument dat je moet invullen voor een verblijf in het ziekenhuis.

We helpen je bij je zoektocht naar een hospitalisatieverzekering

Ben je nog op zoek naar een goede individuele hospitalisatieverzekering?

Ga naar onze koopwijzer hospitalisatieverzekeringen