Verzekerd via je werkgever? Hier moet je op letten!

Wat zijn de voordelen van een collectieve hospitalisatieverzekering?
Heel wat werknemers krijgen via hun werkgever een hospitalisatieverzekering aangeboden. Dat is doorgaans een zeer interessant voordeel. Eerst een vooral betaal je natuurlijk zelf niet de kosten van je premie, maar anderszijds bieden de meeste collectieve polissen ook een aanzienlijk ruimere dekking dan individuele polissen.
Wat zijn de nadelen van een collectieve hospitalisatieverzekering?
Enkel in sommige zeer specifieke situaties kunnen zulke collectieve verzekeringen toch wel eens tekort schieten. Het gaat dan bijvoorbeeld over een bestaande chronische aandoening waarvoor de collectieve verzekering niet tussenkomt, terwijl je individuele polis dat misschien wel zou doen. Lees dus altijd goed de voorwaarden na van de collectieve verzekering voor je hierop intekent.
Bekijk hier de video met enkele nuttige tips van onze experte Ann Fasseel.
Hoe sluit je een collectieve hospitalisatieverzekering af?
Een collectieve hospitalisatieverzekering is een extralegaal voordeel dat je als werknemer aangeboden kan krijgen. Je werkgever is hier echter niet toe verplicht. Biedt hij je dit voordeel aan, dan is het je werkgever die het nodige doet om jou aan te sluiten bij de collectieve polis.
Ben je verplicht om je individuele hospitalisatieverzekering op te zeggen?
Het is wettelijk genomen perfect mogelijk om twee hospitalisatieverzekeringen te hebben. Alleen heeft het weinig nut. Je kan immers niet dubbel vergoed worden wanneer je opgenomen wordt in het ziekenhuis. Een verzekering dient enkel om je schadeloos te stellen, niet om je rijker te maken. Je kunt dus slechts op één verzekering beroep doen mocht je iets tegenkomen. Je kiest echter wel zelf welke dat is. Maar in de meeste gevallen zal de collectieve het meest volledig zijn, dus dan heeft het natuurlijk weinig zin om zelf nog te blijven betalen voor een individuele.
Wanneer zeg je je individuele polis het best op?
Bij hospitalisatieverzekeringen heb je altijd een zogenaamde wachttijd. Dat is de periode waarin de verzekeraar niet zal tussenkomen voor eventuele medische kosten. Doorgaans is dat zes maanden. Kijk dus eerst even in de kleine lettertjes van de collectieve polis hoeveel de wachttijd bij je nieuwe verzekeraar bedraagt en stem de timing van de opzeg daar op af.
Je individuele polis stopzetten kan echter niet zomaar op elk moment. Wanneer je een polis afsluit, komt er op jouw contract een jaarlijkse vervaldag te staan. Betaal je de premie op jaarlijkse basis, dan zal dat het moment zijn waarop je opnieuw een factuur in de bus zult krijgen. Bij de meeste verzekeraars moet je drie maanden voor die datum via een aangetekend schrijven laten weten dat je je polis wilt stopzetten. Vermeld hierbij zeker jouw polisnummer en of je de verzekering enkel voor jou of ook voor andere gezinsleden wil stopzetten.
Wat gebeurt er met je collectieve verzekering wanneer je van job verandert?
Op dat moment heb je twee opties. Ofwel zet je de collectieve polis verder op individuele basis, dat moet de werkgever jou altijd aanbieden. Maar dat raden wij je af. De premies zijn daarbij niet gereglementeerd en kunnen naarmate je ouder wordt flink de pan uitswingen. Ga je niet in op dat aanbod, dan kun je natuurlijk zelf bij dezelfde of bij een andere verzekeraar een individuele polis opstarten. In dat geval is het wel belangrijk om opnieuw rekening te houden met de wachttijden. Ook hier nemen de premies wel toe op basis van je instapleeftijd. Dus goed vergelijken blijft de boodschap.
Welke hospitalisatieverzekering past bij jou?
Onze koopwijzer leidt je in een mum van tijd naar de beste deal voor jouw profiel. Benieuwd?