Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Tips

Betaal geen supplementen meer bij de tandarts dankzij onze tools

20 april 2018

Wist je dat niet alle tandartsen hetzelfde bedrag aanrekenen? Door de juiste keuze te maken, kunt je je factuur bepalen! Daarom hebben wij verschillende tools ontwikkeld om je te helpen je factuur te ontcijferen, maar deze ook te verlichten.

In ons land bestaan er immers drie soorten tandartsen: geconventioneerde tandartsen die zich ertoe verbinden om de officiële tarieven te respecteren, en niet-geconventioneerde tandartsen die ereloonsupplementen mogen vragen. Er bestaan ook gedeeltelijk geconventioneerde tandartsen: deze moeten alleen op bepaalde dagen en uren de officiële tarieven respecteren.

Om de consument te beschermen tegen een onaangename verrassing op het moment van de facturering, sluiten de tandartsen en de ziekenfondsen om de twee jaar tariefovereenkomsten. De zorgbeoefenaars zijn vervolgens vrij om die al dan niet te aanvaarden. Degenen die de overeenkomst aanvaarden, ontvangen jaarlijks een financiële vergoeding van de overheid.

Wat is het statuut van je tandarts?

Door een account op de site aan te maken, hebt je toegang tot een zoekmachine waarmee je eenvoudig het statuut van je tandarts kunt nagaan aan de hand van zijn naam of RIZIV-nummer. Ontdek of hij al dan niet geconventioneerd is en maak een afspraak binnen de geconventioneerde uren als je ziet dat hij gedeeltelijk geconventioneerd is. Je hebt ook toegang tot zijn contactgegevens. Handig om zijn adres te vinden vlak voor de afspraak!

De leden van Test Aankoop hebben ook toegang tot een interactieve kaart waarop we de tandartsen, parodontologen (specialist in de weefsels rondom de tand) en orthodontisten aangeven die zich bij je in de buurt bevinden evenals hun statuut: geconventioneerd, gedeeltelijk geconventioneerd of niet geconventioneerd. De kleur van het locatiepictogram geeft die informatie.

  

Controleer het statuut van je tandarts

Betaal je te veel voor je bezoek aan de tandarts?

De meeste consumenten hebben weinig of geen informatie over de kosten die aan hen worden gefactureerd. Daarom hebben wij een tool ontwikkeld waarmee je op basis van je getuigschrift kunt weten of je tandarts je supplementen heeft gefactureerd. Het is mogelijk dat je vervolgens beslist om naar een geconventioneerde tandarts te gaan die in principe de tariefafspraken respecteert en geen supplementen vraagt. Doe zelf de berekening:

Ontcijfer je factuur

Alle informatie die je nodig hebt om deze tool te gebruiken, is te vinden op je getuigschrift en op het bewijsstuk, als je er een hebt ontvangen: de nomenclatuurnummers, de datum van het bezoek en het betaalde bedrag. Het kan ook nuttig zijn om een ziekenfondsvignet bij de hand te hebben om je recht op een verhoogde tegemoetkoming na te gaan. Je vindt de gevraagde informatie niet terug? Klik op de vraagtekens en volg de instructies.

Zodra alle informatie is gecontroleerd, hoef je alleen maar op "berekenen" te klikken. Het totaalbedrag van je factuur wordt uitgesplitst in: het bedrag dat door het ziekenfonds wordt terugbetaald, de waarde van het remgeld en ... het supplement dat je zorgbeoefenaar je mogelijk heeft aangerekend.