Nieuws

Ziekenhuizen steeds creatiever met jouw factuur

05 december 2018
kwaliteit ziekenhuishygiëne

Ziekenhuizen gaan steeds vaker de creatieve toer op om allerhande extra kosten te kunnen aanrekenen. Dat besluit de Christelijke Mutualiteit (CM) uit haar jaarlijkse ziekenhuisbarometer. Wij helpen je onaangename verrassingen te vermijden.
CM communiceerde vandaag over de resultaten van haar ziekenhuisbarometer. Daarin wordt onder meer gesproken over de manier waarop ziekenhuizen je extra kosten proberen aan te rekenen. Om het verbod op supplementen bij twee- en meerpersoonskamers te omzeilen, worden bijvoorbeeld “accomodatieforfaits” aangerekend voor televisie of wifi op de kamer. Bij een ingreep in daghospitaal krijg je in sommige ziekenhuizen zelfs niet altijd meer een kamer toegewezen. Je rust wat uit in een zetel en daar betaal je een fikse duit voor.


Verschillen lopen op

Dat je voor eenzelfde ingreep in het ene ziekenhuis aanzienlijk meer betaalt dan in een ander ziekenhuis was al langer geweten. Zo betaal je volgens de CM voor een bevalling in een eenpersoonskamer in het AZ St Lucas in Gent € 1 032 voor een bevalling, terwijl je voor exact hetzelfde in RZ Sint-Maria Halle € 2 101 moet neertellen. De verschillen in kostprijs voor eenzelfde ingreep worden nu echter ook binnen eenzelfde ziekenhuis steeds groter. Door de ereloonsupplementen bijvoorbeeld. Voor de plaatsing van een pacemaker betaal je gemiddeld € 179 in een meerpersoonskamer. Diezelfde ingreep kost je maar liefst €1 731 wanneer je voor een eenpersoonskamer opteert …


Wees steeds goed voorbereid

Het kan niet de bedoeling zijn dat je met evenveel angst de ziekenhuisfactuur tegemoet kijkt, als de bijhorende ingreep. Wij geven je alvast enkele concrete tips om onaangename verrassingen te vermijden.

  • Zorgverleners zijn wettelijk verplicht je te informeren, zowel over het medische aspect van een ingreep, maar ook over de prijs ervan. Online vind je vaak al een lijst terug met de kostenramingen voor enkele courante ingrepen. Staat jouw ingreep er niet tussen of wil je toch een persoonlijke raming, aarzel dan niet om dit te vragen. Informeer zeker ook naar het verschil in kostprijs tussen een individuele, twee- of meerpersoonskamer.
  • Wanneer je toekomt in het ziekenhuis, zul je een opnameverklaring voorgelegd krijgen. Daarop moet je onder meer je kamerkeuze aanduiden. Lees dit document aandachtig alvorens je het ondertekent. In onze module opnameverklaring vind je alvast alle informatie om dit document van a tot z te begrijpen.

Naar de module opnameverklaring

  • Wanneer je kiest voor een eenpersoonskamer, mag het ziekenhuis ereloon- en kamersupplementen aanrekenen. Weet dat deze bedragen sterk kunnen variëren van ziekenhuis tot ziekenhuis en je factuur enorm kunnen verhogen. Denk dus goed na of het extra comfort die meerprijs waard is. Voor bepaalde interventies verblijf je immers, zeker bij een dagopname, slechts een zeer korte tijd op de kamer. 

  • Naast medische kosten worden ook “diverse kosten” aangerekend. Het gaat dan over televisie, wifi … Consulteer vooraf op de website van het ziekenhuis welke diensten onder deze noemer vallen en beslis van welke jij gebruik wilt maken. Enkel diensten waar je uitdrukkelijk om hebt gevraagd, mogen worden aangerekend.

  • Heb je een hospitalisatieverzekering? Informeer dan vooraf even wat het maximaal percentage aan ereloonsupplementen is dat deze verzekering dekt.

  • Een “duur” ziekenhuis biedt niet per sé een betere zorgkwaliteit dan een “goedkoop” ziekenhuis. Aarzel dus niet om een prijsvergelijking te maken tussen verschillende ziekenhuizen in je omgeving.

Wij beantwoorden je vragen

Heb je vragen over je ziekenhuisfactuur? Ga dan even langs bij je ziekenfonds of neem contact op met ons. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Bel ons op 02 542 33 94

Wil je weten of jouw hospitalisatieverzekering wel de meest interessante optie is? Neem dan zeker een kijkje in onze koopwijzer hospitalisatieverzekeringen.

Naar de koopwijzer hospitalisatieverzekering