Nieuws

Tandzorg: nood aan meer transparantie

28 februari 2019
tandartsverzekering

Een groot deel van de kosten van tandzorg zijn vandaag de dag voor de rekening van de patiënt. Meteen een belangrijke reden waarom mensen hun bezoek aan de tandarts uitstellen. Een slechte evolutie …

Volgens recente cijfers van het Socialistisch Ziekenfonds brengt amper één op de drie Belgen, zoals het hoort, jaarlijks een bezoekje aan de tandarts. 30 % stelt dat bezoek uit tot er echt iets mis is. De overige groep laat er zich zelfs nooit zien. Eén van de redenen waarom tandzorg vaak wordt uitgesteld, is de geregeld hoog oplopende factuur. Bovendien is het vaak niet duidelijk waarvoor je exact betaalt.

Nieuwe technieken te weinig terugbetaald

Aan verscheidene nieuwe technieken en materialen hangt op dit moment nog een fiks prijskaartje. Eentje dat vooralsnog grotendeels door de patiënt moet worden betaald. Voor de kosten van de plaatsing van kronen, bruggen of implantaten draai je als patiënt bijvoorbeeld volledig zelf op. Uit een recente studie van de Socialistische Mutualiteiten blijkt dat zowat de helft van de tandzorg niet meer gedekt is door de verplichte ziekteverzekering.

Maar ook voor klassieke tandzorg is er nog werk aan de winkel. Zo wordt het jaarlijkse mondonderzoek bijvoorbeeld slechts terugbetaald tot 67 jaar en betaal je het trekken van een tand als volwassene (tot 53) meestal uit eigen zak. Medische redenen zijn daar niet voor, de overheid heeft simpelweg niet genoeg budget om voor iedereen alle tandzorg terug te betalen.

Geen limieten, geen transparantie

Een bijkomend nadeel is dat voor al die behandelingen die niet worden terugbetaald tandartsen zoveel mogen aanrekenen als ze willen. En daarbij komt nog dat steeds meer tandartsen niet geconventioneerd zijn. Dit wil zeggen dat ze zich voor de prestaties die in de terugbetaling zijn opgenomen niet aan de officiële tariefafspraken moeten houden en ereloonsupplementen kunnen aanrekenen.

Daarbij komt nog dat het doorgaans koffiedik kijken is waarvoor je nu eigenlijk betaalt bij de tandarts. Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block geeft aan dat het gebrek transparantie een prangend probleem is. Daar willen wij met onze supplemententeller alvast een beetje verandering in brengen. Ben je onlangs bij je tandarts geweest, voer de gegevens van je getuigschrift dan in in onze module. We vertellen je meteen of en hoeveel supplementen je voor de consultatie hebt betaald. Je kunt vervolgens ook nagaan of je tandarts al dan niet geconventioneerd is. Blijkt je tandarts je te hoge bedragen aan te rekenen, dan helpen we je ook in je zoektocht naar een goedkopere tandarts.

Naar de supplemententeller

Allemaal een tandzorgverzekering?

Moeten we dan maar allemaal een tandverzekering afsluiten om die tandzorg te kunnen betalen? Zeker niet. Als je de contracten uitpluist, blijkt immers dat de terugbetaling vaak begrensd is. De contracten voorzien in een maximaal terugbetalingspercentage en een jaarlijkse maximumvergoeding per type van tandverzorging. Bovendien is ook het totale jaarlijkse terugbetalingsbedrag begrensd. Je moet dus rekening houden met drie plafonds! Bovendien bevatten de contracten verschillende beperkingen en uitsluitingen. Tegen betaling van een bescheiden premie verzekerd zijn voor alle dure tandingrepen die je mogelijk nog te wachten staan? Vergeet het maar! Meer hierover lees je in ons dossier tandzorgverzekeringen.

Naar dossier tandzorgverzekeringen