Nieuws

Goed nieuws over de ereloonsupplementen

30 juni 2015
ereloonsupplementen

Vanaf 1 juli mogen artsen geen ereloonsupplementen meer vragen aan patiënten die worden opgenomen in dagkliniek op een twee- of meerpersoonskamer. Voor eenpersoonskamers mag dat helaas nog wel.

Informeer u op voorhand over het kostenplaatje van een ziekenhuisopname. Dat kunt u doen via het opnamedocument van het ziekenhuis. 

De Block realiseert onze eis

Een opname in het ziekenhuis kan een serieuze aderlating betekenen. Vooral de ereloonsupplementen die artsen aanrekenen doen de factuur stevig aantikken. 

Positief nieuws dus toen minister van Volksgezondheid De Block besliste dat specialisten vanaf 1 juli geen supplementen meer mogen vragen aan patiënten opgenomen in een twee- of meerpersoonskamer in dagkliniek. Voor een opname met een overnachting waren deze gelukkig al langer verboden. 

Met deze maatregel realiseert de Block één van onze eisen en verlicht ze de ziekenhuisrekening voor de patiënt. 

Een geïnformeerd patiënt is er twee waard

Helaas kunnen artsen nog steeds ereloonsupplementen vragen in eenpersoonskamers. Voor dit type kamer moet u bovendien ook kamersupplementen betalen. Ziekenhuizen mogen zelf beslissen hoe hoog beide supplementen zijn, en er bestaan vanzelfsprekend stevige verschillen.

Het is daarom heel belangrijk dat u zich op voorhand goed informeert over het kostenplaatje. Dat kunt u doen via het opnamedocument. Ziekenhuizen zijn namelijk wettelijk verplicht dit document te bezorgen, bij voorkeur vóór de opname, en ten laatste de dag van de opname zelf. Ze moeten deze informatie ook op hun website publiek te maken.