Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

DKV moet premieverhoging terugbetalen

28 november 2018
DKV verzekering tariefstijging was illegaal

28 november 2018
De rechtbank heeft een ontevreden klant, door ons bijgestaan in haar klacht, gelijk gegeven over een onterechte premieverhoging voor haar hospitalisatieverzekering bij DKV. De verzekeraar moet haar terugbetalen. De premieverhoging werd vorig jaar al door de rechtbank veroordeeld als illegaal.

Het vredegerecht van Hoei verplicht de verzekeringsmaatschappij DKV om een klant terug te betalen voor een illegale premieverhoging voor haar aanvullende hospitalisatieverzekering voor een eenpersoonskamer in 2010.

Wij volgen het dossier al jaren op, en zijn vooral blij met de uitspraak om zijn symbolische waarde. 

Sleutelmomenten in de zaak

  • In 2009 verhoogt DKV de premie van de aanvullende hospitalisatieverzekering voor een eenpersoonskamer met 7,84 %. Wettelijk mag dat echter niet, aangezien een premieverhoging enkel mag op basis van de gewone indexatie, de specifieke medische index of wanneer de verzekeraar een specifieke goedkeuring heeft van de toezichthouder FSMA. De premieverhoging van DKV voldoet aan geen enkele van deze voorwaarden, waarna wij gedupeerde klanten oproepen om een terugbetaling te eisen van het te veel betaalde bedrag.
  • DKV weigert dat, aangezien ook FSMA dat niet nodig vindt, waarna wij begin 2010 een rechtszaak starten tegen de verzekeraar. Na een lang proces beslist het Brusselse hof van beroep in 2017 dat de premieverhoging wel degelijk onwettig was, waarna wij een modelbrief op onze website plaatsen waarmee gedupeerde klanten een terugbetaling kunnen eisen.
  • Opnieuw gaat DKV daar echter niet op in.
  • Met onze steun start een DKV-klant vervolgens een individuele procedure voor de rechtbank. En het vredegerecht van Hoei geeft haar nu dus gelijk.

Aanzet voor andere terugbetalingen

Hoewel de terugbetaling veeleer bescheiden is (€ 43), zijn we toch tevreden over de uitspraak. Des te meer omdat ze de deur opent voor de terugbetaling van tienduizenden andere verzekerden.

Wij zullen het vonnis dan ook tot in detail bestuderen en de nodige stappen ondernemen om voor zoveel mogelijk gedupeerde consumenten een terugbetaling te verkrijgen.

Kies de beste hospitalisatieverzekering

Een ziekenhuisfactuur kan al snel (erg) duur uitvallen zonder hospitalisatieverzekering. Met onze koopwijzer vergelijk je de polissen op de markt en vind je het beste contract op maat van jouw behoeften en budget. 

Vergelijk hospitalisatieverzekeringen