Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Gezondheidszorg niet voor iedereen

01 oktober 2012
gezondheidszorg-niet-voor-iedereen

01 oktober 2012

Tot 30 % van de Belgen heeft het nu en dan moeilijk om de basisbehoeften inzake gezondheid voor een gezin te bekostigen. Er zijn grote regionale verschillen. Vooral Brusselaars hebben het moeilijk. Dit is ongetwijfeld een gevolg van de prijs van gezondheidszorg, die in de hoofdstad hoger ligt dan elders.

Een Belgisch gezin betaalt meer dan € 1000 per jaar aan noodzakelijke gezondheidszorg, na tussenkomst van het ziekenfonds. Dat houdt in: de huisarts, tandarts, oogarts, orl-arts, kinesist, enzovoort. Zodra een van de gezinsleden chronisch ziek is, schieten de kosten pijlsnel de hoogte in.

Belgische gezinnen stellen, indien nodig, het vaakst verzorging van hun tanden en ogen uit, net als medische raadplegingen. Lopende gezondheidsbehandelingen (bv. tandzorg, revalidatie, psychologische bijstand) worden ook geregeld stopgezet.

Sommige mensen besparen op extraatjes inzake comfort, zoals vakanties en hobby's, maar in vele gevallen gaat het verder dan dat. Soms moet er daarbovenop beknibbeld worden op verwarming of op de aankoop van kleding en zelfs voeding ...

Enkele tips

  • Leent u soms geld om gezondheidszorg te bekostigen? Zo ja, dan bent u niet de enige. Er zijn heel wat Belgen die geld lenen van hun familie en de bank of zelfs bij het OCMW. Maar sommige leners ervaren nadien moeilijkheden om het geld terug te betalen. Zorg dat dit u niet overkomt door tijdig te anticiperen op moeilijkheden.  
  • Misschien hebt u wel recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds. Deze wordt niet automatisch uitgekeerd. U dient ze aan te vragen bij uw ziekenfonds. Als een verhoogde tegemoetkoming toegekend wordt, geldt ze voor alle gezinsleden. Vaak is er wel een inkomensonderzoek aan gekoppeld. 
  • Een hospitalisatieverzekering kan een reddingsboei zijn als er kosten opduiken die niet terugbetaald worden door het ziekenfonds (bv. bepaalde medicatie, implantaten, behandelingen, materiaal en erelonen). Helaas zijn de premies van privéverzekeraars vaak peperduur. Het loont de moeite om de verzekeringen van de ziekenfondsen als alternatief in detail te bekijken.