Antwoord van expert

Attest kwijt, geen terugbetaling

24 februari 2022

Het overkwam onze abonnee: een attest om orthodontie terugbetaald te krijgen, gaat verloren. Inmiddels is de deadline gepasseerd. Een dure fout die helaas niet zomaar recht te zetten is, zo blijkt. Hoe kun je zulke situaties vermijden?

Wie een terugbetaling wil aanvragen voor de orthodontiekosten van een kind, moet voor de vijftiende verjaardag van zijn kind het juiste attest indienen bij zijn ziekenfonds. Een radeloze abonnee contacteerde ons omdat de Christelijke Mutualiteit de terugbetaling weigert nadat het document zoek raakte. Een tegenslag die al snel vele honderden euro’s kost.

Een tandzorgverzekering, iets voor jou?

Wij gingen te rade bij de verantwoordelijke van CM en onze eigen juridische dienst, maar moesten onze abonnee helaas teleurstellen: zodra de deadline verstreken is, valt de fout niet meer recht te zetten. Eens je je documenten in de witte brievenbus deponeert, kun je ze immers niet traceren.

Waarom geen track&trace?

Niet alleen zou een track&trace-systeem goed van pas komen, het ziekenfonds zou haar leden ook beter moeten informeren over de juiste procedure: nadat zo’n attest is opgestuurd, moet er binnen de maand een ontvangstbevestiging volgen.

Is dat niet het geval, dan weet je tenminste dat je attest verloren is gegaan en kun je alsnog tijdig een nieuw exemplaar indienen. Voor zover wij kunnen nagaan, staat dit nergens expliciet op de CM-website, en ook onze abonnee wist niet dat er iets was misgelopen met zijn aanvraag.

Maak altijd een foto of kopie

In afwachting van een beter systeem ligt er nog steeds (te) veel verantwoordelijkheid bij de patiënt. De brievenbussen van het ziekenfonds zijn weliswaar handig, maar je moet de zaken zelf goed in de gaten houden.
 
Een foto of kopietje nemen van de documenten die je via deze brievenbussen indient en de afhandeling ervan opvolgen (terugbetaling, goedkeuring, ontvangstbevestiging, ...), is geen overbodige luxe. Zo vermijd je dure situaties zoals die van onze abonnee.