Testaankoop waarschuwt voor 3 zonnecrèmes met factor 50/50+ die niet de juiste bescherming bieden

Na de analyse van zonnecrèmes factor 30 heeft Testaankoop zonnecrèmes met factor 50 en 50+ onderzocht, waaronder 11 die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Daarvan voldeden er 3 niet aan de correcte bescherming: één van Bioderma, één van het Belgische merk Biosolis en één van het merk Cien van Lidl. Testaankoop heeft de resultaten van haar analyses naar de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en Economie gestuurd en wacht op een duidelijk antwoord van deze diensten.
23 producten getest
Na eerdere testen van zonnecrèmes met beschermingsfactor 30 heeft Testaankoop 23 zonnecrèmes met factor 50/50+ onderzocht, waarvan 11 die speciaal voor kinderen zijn ontworpen. De zonnecrèmes werden in een gecertificeerd laboratorium getest volgens de meest recent geldende normen.
3 slechte leerlingen
Uit de tests bleek dat één product niet de bescherming tegen UVB-stralen bood die op de verpakking staat: Cien Love the Planet SPF 50 van Lidl. Volgens de tests van de consumentenorganisatie zou dit product geen factor 50, maar een factor 30 moeten hebben.
Twee producten bieden niet de beloofde bescherming tegen UVA-stralen, die een derde zou moeten zijn van de aangegeven bescherming tegen UVB-stralen: Bioderma Photoderm lait Ultra SPF 50+ en Biosolis sunspray SPF 50. Een ander Biosolis-product dat vorig jaar al door Testaankoop aangeklaagd werd, de Kids Sun Milk SPF 50+, is nog steeds op de markt. Nochtans bleek uit tests van de organisatie dat het niet genoeg bescherming biedt tegen UVA-stralen. In totaal raadt Testaankoop dus 4 producten af. "We hebben onze bevindingen doorgegeven aan de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid en Economie en hen gevraagd actie te ondernemen ", legt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, uit.
Testaankoop is verheugd dat het merk Zwitsal heeft besloten haar zonnebrandmiddelen specifiek gericht op kinderen niet langer op de markt te brengen. Die producten scoorden in eerdere testen slecht. "Ons werk heeft vruchten afgeworpen en deze producten die niet doen wat ze beloven zijn van de markt gehaald", aldus Laura Clays, die hoopt dat hetzelfde zal gebeuren met de producten die dit jaar slecht uit de test komen.
Te vermijden: homosalaat en octocrylene
Homosalate, een chemische filter die gekend staat als hormoonverstoorder, wordt vanaf januari 2025 verboden in zonnecrèmes. Een andere chemische UV-filter, octocrylene, breekt na een tijdje af tot benzophenone, ook een gekende hormoonverstoorder. Toch bevatten 5 van de 23 onderzochte producten - allemaal specifiek gericht op kinderen – deze filters. ISDIN Pediatrics transparent spray SPF 50 bevat octocrylene. Vichy Capital soleil wet skin gel SPF 50+, La Roche-Posay Anthelios dermo pediatrics SPF 50+ en Eucerin Sensitive protect kids sun spray SPF 50+ bevatten homosalate. En één product, Vichy Capital soleil anti-zand spray SPF 50+, bevat beide. In afwachting van hun verbod raadt Testaankoop aan te letten op de ingrediëntenlijst op de verpakking.
Prijs ≠ kwaliteit
Tot slot moet de organisatie nogmaals opmerken dat de prijs geen garantie is voor kwaliteit. De analyses van Testaankoop tonen aan dat je perfect een goede zonnecrème kan vinden voor minder dan 50 euro per liter. "Het is dus niet nodig om je bankrekening te plunderen om een goede zonnebescherming te kopen", zegt Laura Clays verheugd. Alle resultaten zijn te vinden op www.testaankoop.be/vergelijkzonnecreme.
Toegang pers