Persbericht

Testaankoop raadt de aankoop van 4 zonnecrèmes factor 30 af

04 mei 2023
zonnecrème octocrylene homosalate filters

Zoals elk jaar analyseert Testaankoop verschillende zonnecrèmes om na te gaan of ze effectief de bescherming geven die op de verpakking staat. De consumentenorganisatie heeft 34 zonnecrèmes en -sprays met een beschermingsfactor (SPF) 30 geanalyseerd. Slechts één zonnecrème - NAIF mineral sunscreen - voldeed niet aan de op de verpakking beloofde bescherming. De fabrikant, de FOD Volksgezondheid en de FOD Economie zijn op de hoogte gebracht. Drie eerder geteste producten met slechte resultaten zijn nog steeds verkrijgbaar: Biosolis spray en lotion, en Clinique Mineral lotion.

34 producten met factor 30 getest

Zonnecrèmes moeten bescherming bieden tegen twee soorten straling. De beschermingsfactor of SPF (Sun Protection Factor) wijst op de bescherming tegen UVB-stralen, dat zijn de stralen die zonnebrand veroorzaken. Ze moeten ook bescherming bieden tegen UVA-stralen, die de oorzaak zijn van huidveroudering. In Europa moet de UVA-bescherming ten minste een derde bedragen van de bescherming tegen UVB. Beide soorten straling zijn verantwoordelijk voor huidkanker.

Zoals elk jaar analyseert Testaankoop zonnebrandcrèmes om na te gaan of ze voldoen aan de bescherming die op de verpakking staat. Zo werden 34 producten met SPF 30 onderzocht. De resultaten voor producten met SPF 50 en 50+ worden eind mei bekendgemaakt.

Prijs ≠ kwaliteit

Van de 34 geanalyseerde producten voldeed er één niet aan de SPF die op de verpakking stond. Het gaat om de minerale zonnecrème van NAIF. Op de verpakking staat SPF 30, terwijl uit testen blijkt dat de zonnecrème maar een bescherming biedt die gelijk staat aan factor 20. "We moeten nog maar eens vaststellen dat een zonnecrème niet de bescherming biedt die op de verpakking wordt vermeld. Dat blijkt uit onze tests die uitgevoerd worden in een erkend laboratorium, volgens de meest recente normen, en waarbij we de producten met een slecht resultaat hertesten om zeker te zijn", reageert Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. "We hebben de fabrikant op de hoogte gebracht en onze resultaten overgemaakt aan de FOD Volksgezondheid en de FOD Economie". Bovendien zijn drie andere producten die eerder door Testaankoop werden getest, nog steeds op de Belgische markt: Biosolis spray SPF 30 en lotion SPF 30 en Clinique Mineral lotion SPF 30. Het gaat nochtans niet om goedkope zonncrèmes, deze vier producten kosten allemaal ongeveer 200 euro per liter!

Vermijd octocrylene en homosalate

Homosalate, een chemische UV-filter die bekend staat als hormoonverstoorder, wordt vanaf januari 2025 verboden in zonnecrèmes. Een andere chemische UV-filter, octocrylene, breekt na een tijdje af tot benzophenone, ook een gekende hormoonverstoorder. Toch bevatten veel zonnecrèmes deze UV-filters. Fabrikanten zijn aan het overstappen, maar tijdens deze overgangsfase zijn er vaak nog twee versies van hetzelfde product op de markt: de oude versie die nog homosalate en/of octocrylene bevat en de nieuwe zonder deze filters. "Als je homosalate en octocrylene wil vermijden, heb je geen andere keuze dan de ingrediënten op de etiketten zorgvuldig te lezen”, zegt Laura Clays. “Je kan ook altijd de resultaten van onze tests raadplegen, want producten die deze filters nog gebruiken hebben we slechtere scores gegeven." Alle testresultaten van Testaankoop zijn beschikbaar op www.testaankoop.be/zonnecreme.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.