Persbericht

Test Aankoop dient klacht in tegen 3 Belgische zonneproducten

13 juni 2022

Na de analyse van drie nieuwe zonneproducten van het Belgische merk Biosolis, moet Test Aankoop helaas vaststellen dat geen van de producten de op de verpakking beloofde bescherming biedt. De consumentenorganisatie heeft bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid een klacht ingediend tegen deze producten en verzoekt om ze met spoed uit de handel te nemen, evenals de andere producten die eerder in opspraak kwamen, waaronder die van het merk Zwitsal, die speciaal voor kinderen bestemd zijn. Aangezien de Biosolis-producten Belgische producten zijn, is de FOD Volksgezondheid volledig bevoegd om in deze zaak een beslissing te nemen en eventueel deze producten opnieuw te testen.

Eerder al problemen met 3 van 16 geteste producten

Na een analyse van 16 zonneproducten, stelde Test Aankoop begin mei, 3 producten aan de kaak omdat ze niet voldeden aan de op de verpakking beloofde bescherming. Een van deze producten, de ISDIN gel crème SPF 30, is sindsdien niet meer beschikbaar in de handel. Twee andere producten, de Clinique Mineral suncream SPF 30 en de Zwitsal SPF50+ crème met parfum speciaal voor baby's en jonge kinderen, zijn nog steeds op de Belgische markt te vinden. Dit ondanks de klacht die Test Aankoop begin mei naar de FOD Volksgezondheid stuurde.

 

Grondige testen in overeenstemming met EU-wetgeving

Test Aankoop gaat grondig tewerk wanneer het zonnecrèmes analyseert. De testen die de verbruikersorganisatie doet, worden uitgevoerd met strikte inachtneming van de toepasselijke ISO-normen voor dit soort tests, door een onafhankelijk en gecertificeerd laboratorium waarvan de uitrusting regelmatig wordt gecontroleerd. Dit wordt door de autoriteiten, noch door de fabrikanten in twijfel getrokken. De aanzienlijke verschillen tussen de door de fabrikanten en de door Test Aankoop verkregen resultaten kunnen niet worden verklaard door de mogelijke kleine marges in de toegepaste methodologie.  Bovendien zijn in totaal 55 zonnebrandcrèmes door de consumentenorganisatie op dezelfde manier geanalyseerd en voldoet de overgrote meerderheid, 47 producten in totaal, aan de bescherming die op de verpakking wordt beloofd. Spijtig genoeg constateert Test Aankoop jaar na jaar dat bepaalde geteste producten de op de verpakking beloofde bescherming niet respecteren, zonder dat dit onze autoriteiten echt lijkt aan te zetten om te reageren.

 

Dringende tussenkomst van de FOD Volksgezondheid

De organisatie heeft haar analyse aangevuld met drie producten van het Belgische merk Biosolis: de SPF 30 sprayversie, de SPF 30 lotion en de SPF 50+ lotion. Helaas voldoet geen van deze producten aan de op de verpakking beloofde bescherming.  De SPF 30 spray en lotion buizen zowel qua uv B-bescherming (in feite bieden ze slechts SPF 10), als qua uv A-bescherming. De SPF 50+ lotion beschermt dan weer wel voldoende tegen uv B, maar niet tegen uv A.

"Wij hebben bij de FOD Volksgezondheid opnieuw een klacht ingediend tegen deze 3 producten met het verzoek ze uit de handel te nemen in afwachting dat de autoriteiten nagaan of ze al dan niet aan de voorschriften voldoen. Dit komt boven op de vorige klacht, waarop we nog geen antwoord hebben gekregen van de FOD Volksgezondheid. Dit verontrust ons, aangezien we in de periode zitten waarin consumenten volop zonnecrèmes smeren om zich te beschermen tegen de zon, " reageert Simon November, woordvoerder van Test Aankoop, die eraan toevoegt dat "in tegenstelling tot de merken Zwitsal, ISDIN of Clinique die respectievelijk Nederlands, Spaans en Amerikaans zijn, de producten van Biosolis Belgisch zijn, wat impliceert dat de FOD Volksgezondheid zelf alle maatregelen kan nemen die zij nodig acht in ons land, zoals het hertesten van producten, zonder te moeten wachten tot eventuele buitenlandse autoriteiten in actie schieten. Wij hopen dan ook op een snellere reactie dan die in het geval van buitenlandse producten”, besluit hij.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.