Persbericht

Nog veel milieuvervuilende ingrediënten in zonnecrèmes

17 mei 2022

Uit een recente studie van Test Aankoop blijkt dat veel zonnecrèmes schadelijk zijn voor het milieu. Vooral bij de zonnefilters, die de huid beschermen tegen uv-stralen, is er nog veel verbetering nodig. Maar liefst 40 van de 51 geteste producten gebruiken milieuvervuilende zonnefilters. Verder bevatten de meeste zonnecrèmes ook nog altijd microplastics. Maar er is ook goed nieuws, want één product, de NAÏF Sunscreen SPF 30, krijgt van Test Aankoop het Eco & Efficiënt-label. Dit toont aan dat het mogelijk is voor fabrikanten om milieuvriendelijkere zonnecrèmes te maken.

Met het goede weer in het vooruitzicht heeft Test Aankoop dit jaar 16 zonnecrèmes getest, 10 met SPF 50/50+ en 6 met SPF 30. In totaal zitten er nu dus 51 producten in de koopwijzer van de consumentenorganisatie. Vorige week toonde Test Aankoop al dat drie producten niet de bescherming bieden die ze beloven. De organisatie heeft ook de milieu-impact van zonnecrèmes getest.

 

Schadelijke zonnefilters

Test Aankoop heeft de uv-filters en andere ingrediënten getest op hormoonontregelende eigenschappen, hun impact op vissen en koralen en de mate waarin ze zich ophopen in het milieu. 40 van de 51 geteste zonnecrèmes hebben een milieuonvriendelijke zonnefilter. Het zijn vooral bepaalde chemische filters, zoals bijvoorbeeld octocrylene, homosalate en butyl methoxydibenzoylmethane, die schadelijk zijn voor het milieu. Ook minerale filters, die een laagje op je huid leggen en de uv-stralen weerkaatsen, zijn niet altijd zo milieuvriendelijk als hun naam doet uitschijnen. Titaniumdioxide bijvoorbeeld verhindert de groei van plankton, de basis van onze voedselketen. De meest milieuvriendelijke zonnefilters zitten in de NAÏF Sunscreen SPF 30 en de Weleda Edelweiss sunscreen lotion sensitive SPF 50, zij bevatten enkel minerale filters. “Onze boodschap is natuurlijk niet dat consumenten geen zonnecrème meer mogen gebruiken. Integendeel, smeren is absoluut noodzakelijk om je te beschermen tegen zonnestralen, want die kunnen huidkanker veroorzaken. We richten ons eerder naar frabrikanten en we dringen er bij hen op aan om te investeren in producten die beschermen tegen de zon, maar ook milieuvriendelijk zijn. Dat is perfect mogelijk, zo blijkt uit onze test,” zegt Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop.

 

Microplastics nog steeds in merendeel van alle producten

De analyse van Test Aankoop toont aan dat maar zeven zonnecrèmes van de 51 geen microplastics bevatten. De consumentenorganisatie herhaalt daarom nog eens haar oproep van vorig jaar aan minister van Milieu Khattabi om zonnebrandmiddelen dringend op te nemen in de overeenkomst die destijds werd gesloten tussen vertegenwoordigers van de cosmeticaproducenten en minister Marghem en tot doel had microplastics te weren uit cosmetica die we via water van ons afspoelen.  Ook al vallen zonnebrandmiddelen sensu stricto niet onder de categorie "afspoelbare cosmetica", toch komt jaarlijks ongeveer 25.000 ton zonnebrandmiddelen in onze oceanen terecht, waarvan niet minder dan 5.000 ton de fauna en flora aantast en door koralen wordt geabsorbeerd.

 

Ook verbetering mogelijk bij verpakkingen

Naast de ingrediënten kijkt Test Aankoop ook naar de milieu-impact van de verpakking. Acht producten hebben onnodige extra verpakkingen, zoals een extra karton rond de tube. Slechts 7 van de 51 producten zijn gemaakt van recycleerbare plastics of karton. Ook hier is dus nog werk aan de winkel.

 

Eco & Efficiënt-label

Voor het eerst komt nu een zonnecrème in aanmerking om het Eco & Efficiënt-label te krijgen. Test Aankoop geeft zo’n label aan producten die een goede score halen op alle milieu-aspecten én bovendien ook goed werken. Bij de zonnecrèmes voldoet 1 product aan die eisen, het gaat om de NAÏF Sunscreen SPF 30. Die bevat enkel de minerale zonnefilter zinkoxide, geen microplastics, en heeft een milieuvriendelijke verpakking. De zonnecrème haalt bovendien ook een totale score van 70 en valt daarmee maar net onder de score van de beste van de test (74). Het is dus mogelijk om milieuvriendelijkere zonnecrèmes te maken, concludeert Test Aankoop.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.