Persbericht

Volgens Test Aankoop beschermen 3 zonnecrèmes op 16 niet zoals beloofd

09 mei 2022

Test Aankoop nam 16 zonnecrèmes onder de loep: 10 producten met SPF 50/50+ en 6 producten met SPF 30 (lotions en sprays).  Hieruit bleek dat 3 producten hun belofte niet nakwamen qua bescherming tegen uv B-stralen en/of uv A-stralen.  Onder hen een product van het merk Zwitsal dat specifiek voor baby’s en jonge kinderen is bedoeld.  Onaanvaardbaar volgens de consumentenorganisatie, zeker omdat het merk vorig jaar reeds op de vingers werd getikt voor twee producten die vandaag nog steeds worden verkocht.  Test Aankoop vraagt de FOD Volksgezondheid snel in te grijpen nu heel wat consumenten hun zonnecrèmes kopen.

Dubbele bescherming

De zonnecrèmes worden verondersteld bescherming te bieden tegen twee soorten stralen.  De beschermingsfactor of SPF (Sun Protection Factor) verwijst naar de bescherming tegen uv B-stralen, die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand. Zij moeten echter ook bescherming bieden tegen uv A-stralen, die huidveroudering veroorzaken. In Europa moet de uv A-bescherming ten minste een derde bedragen van de bescherming tegen uv B-stralen. Beide soorten straling zijn verantwoordelijk voor huidkanker.

 

2 producten beschermen niet tegen uv B

Test Aankoop nam 16 zonneproducten onder de loep: 10 producten met SPF 50/50+ en 6 producten met SPF 30 (lotions en sprays).  Hieruit bleek dat 2 producten van de 16 hun belofte niet nakwamen qua bescherming tegen uv B-stralen. Het betreft eerst en vooral de gel-crème SPF 30 van ISDIN die in werkelijkheid slechts een SPF 15 is.  Hoewel ISDIN ons verzekerde dat dit product niet meer op de markt was, is deze nog steeds online terug te vinden.  Het is overigens niet de eerste maal dat Test Aankoop het merk ISDIN met de vinger wijst: reeds in 2019 hekelde de organisatie een zonnespray die SPF 50+ beloofde maar in werkelijkheid amper SPF 15 bleek te zijn.  Het tweede product dat het aangekondigde SPF niet respecteerde is de lotion Clinique Mineral suncream SPF 30 die dan weer slechts SPF 10 is. 

 

2 beschermen niet tegen uv A

Maar er is meer.  De lotion Clinique Minerale suncream SPF 30 biedt eveneens niet de bescherming tegen uv A-straling die het afficheert: Test Aankoop raadt dan ook ten sterkste de aankoop van dit product af.  Nog erger is het gesteld met de Zwitsal crème SPF 50+ met parfum die kinderen niet voldoende beschermt tegen uv A-stralen.  “Helaas moeten we inderdaad opnieuw vaststellen, en dit voor de tweede maal op rij, dat het merk Zwitsal, dat nota bene producten aanbiedt die zijn bestemd baby’s en kinderen, niet de beloofde bescherming garandeert zoals aangegeven op de verpakking.  Vorig jaar reeds bleken twee producten van het merk, de spray SPF 50+ en de crème SPF 50+ zonder parfum hun belofte inzake bescherming tegen uv A of uv B niet waar te kunnen maken.  Niet enkel is dit onwettelijk, het is ook onaanvaardbaar omdat we weten dat net jonge kinderen erg kwetsbaar zijn voor de effecten van de zon”, reageert Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.  In totaal zijn er dus 3 producten van het merk Zwitsal op de markt beschikbaar die de beloofde bescherming niet nakomen.

 

 

Test Aankoop dient bij de FOD Volksgezondheid klacht in tegen 5 producten

 

Test Aankoop heeft niet geaarzeld om de FOD Volksgezondheid meteen te alarmeren.  “Wij hebben bij de FOD Volksgezondheid klacht ingediend tegen 3 nieuwe producten die de beloofde bescherming niet nakomen. Ook hebben we uitleg gevraagd wat betreft de aanwezigheid op de markt van deze vorig jaar geteste Zwitsal producten, waarbij de samenstelling niet werd gewijzigd.  Wij vragen dat deze producten uit de handel worden genomen of de beschermingsfactor op de verpakking op zijn minst moet worden aangepast”, aldus Simon November.  De consumentenorganisatie dringt aan op een snelle reactie van de autoriteiten, aangezien het moment is aangebroken dat heel wat consumenten op zoek zijn naar zonnecrème.