Bedenkelijke stoffen aanwezig in zonnecrèmes

Om helemaal klaar te zijn voor de zomer, nam Test Aankoop 43 zonnebrandmiddelen onder de loep. Begin mei, klaagde de organisatie reeds twee producten van Zwitsal en eentje van het merk Caudalie aan omdat de beloofde bescherming niet voldoende bleek. Ditmaal wil de organisatie wijzen op de aanwezigheid van bedenkelijke stoffen in sommige zonnecrèmes. Ook hekelt Test Aankoop de aanwezigheid van substanties die schadelijk zijn voor het milieu, zoals microplastics, en roept minister Khattabi op om de nodige stappen te zetten om deze uit producten te bannen.
Om consumenten te helpen bij hun keuze, analyseerde Test Aankoop 16 zonnelotions en 14 sprays met een factor SPF 30 alsook 13 producten (crèmes, sprays en aerosols) voor kinderen met een factor SPF 50/50+
Allergenen
Uit de analyse blijkt dat 18 van de 30 producten met beschermingsfactor SFP 30 een of meer van de 26 op Europees niveau erkende allergenen bevatten. Geen probleem zolang je maar niet allergisch reageert, wat echter wel het geval is voor 1 à 3% van de Europeanen. Eentje springt er tussenuit: butylpheyl methylpropional of lilial, dat geklasseerd staat als onveilig omdat ze de huid kan irriteren en mogelijk ook schadelijk kan zijn voor de voortplantingsorganen. Vanaf maart 2022 zal het op de lijst staan van stoffen die verboden zijn in cosmetica en dus niet langer mogen voorkomen in nieuwe producten. Jammer genoeg vond Test Aankoop het nog terug in de lotion SPF 30 van Lancaster (Sun beauty sublime tan),wat de consumentenorganisatie er toe heeft aangezet om de fabrikant aan te schrijven en hem te vragen om de deadline, om het bestanddeel te bannen, niet af te wachten.
Test Aankoop is overigens van mening dat allergenen niet thuishoren in producten die bestemd zijn voor kinderen. Van de 13 onderzochte producten (crèmes, sprays en aerosols) voor kinderen met een factor SPF 50/50+ bleek enkel de spray van het merk ISDIN er te bezitten. De organisatie roept de fabrikant dan ook op om dit bestanddeel uit zijn product te weren.
Hormoonverstoorders
Naast allergenen, trof Test Aankoop ook hormoonverstoorders aan in drie producten: de lotions SPF 30 van Nuxe en Lancaster bevatten ethylhexyl methoxycinnamaat en in Hawaiian Tropic werd propylparabeen aangetroffen. Van beide bestanddelen wordt verondersteld dat ze een invloed hebben op het hormoonsysteem en dus kunnen ze maar beter worden vermeden.
Microplastics
Naast bestanddelen die niet goed zijn voor de gezondheid van de mens, heeft de consumentenorganisatie zich ook gebogen over componenten die schadelijk zijn voor het milieu, zoals uv-filters, parabenen, bepaalde geuren, microplastics, enz. In slechts drie van de geteste producten werden geen microplastics aangetroffen in de ingrediëntenlijst. “Een vaststelling die er ons toe aanzet om minister Khattabi te vragen om zonnebrandmiddelen dringend op te nemen in de overeenkomst die destijds werd gesloten tussen vertegenwoordigers van de cosmeticaproducenten en minister Marghem en tot doel had microplastic te weren uit cosmetica die we via water van ons afspoelen zoals bv. shampoo ofdouchegel. Ook al vallen zonnebrandmiddelen sensu stricto niet onder de categorie "afspoelbare cosmetica", toch komt jaarlijks ongeveer 25.000 ton zonnebrandmiddelen in onze oceanen terecht, waarvan niet minder dan 5.000 ton de fauna en flora aantast en door koralen wordt geabsorbeerd.”
Om de goede keuze te maken, kunnen consumenten de volledige resultaten bekijken op www.testaankoop.be/zonnecreme
Toegang pers