Persbericht

Test Aankoop buist 6 zonnecrèmes in jaarlijkse test

08 mei 2020

Ondanks de lockdown, willen heel wat Belgen genieten van de zon in de eigen tuin of, op een publieke plaats, met inachtneming van de afstandsregels. Om consumenten toe te laten zich goed te beschermen tegen de zonnestralen, publiceert Test Aankoop naar jaarlijkse gewoonte de resulaten van zijn zonnecrèmestest . Conclusie : 6 van de 37 geteste producten geven onvoldoende bescherming tegen UV-straling, in tegenstelling tot wat beloofd wordt op de verpakking. De consumentenorganisatie maakte haar resultaten over aan de FOD Volksgezondheid.  

www.testaankoop.be/vergelijkzonnecreme

 

Zes producten maken beloftes niet waar

Wie een zonnecrème wilt aankopen, baseert zich vaak op de factor (SPF) op de verpakking. Echter : die blijkt niet altijd een betrouwbare bron, zo blijkt maar al te vaak uit de jaarlijkse zonnecrèmetests van Test Aankoop. Vorig jaar nog toonde de consumentenorganisatie aan dat een zonnespray voor kinderen van het merk ISDIN pretenteerde een factor 50 te hebben, maar in realiteit niet meer beschermde dan een factor 15. Dit jaar voldoen 6 van de 37 producten niet aan de aan beloofde bescherming tegen uv - stralen. Producten die overigens twee maal werden getest.  Hoewel de sprays van Lovea en Rituals, een SPF 30 zouden moeten bevatten, geraakte Lovea bij twee testings niet hoger dan SPF 15 en Rituals bereikte de eerste keer SPF 20 en de tweede keer slechts SPF 15. De spray van Lovea liet het bovendien ook afweten wat de uv a -bescherming betreft.

Ook de zonnecrème van Biosolis SPF 30, zowel de spray als de lotion, biedt onvoldoende bescherming tegen uv a -straling. De Hema Kids SPF 50 en Zwitsal zonnespray 50+, producten die in de markt worden gezet voor de bescherming bij kinderen, doen het niet veel beter en bleken allebei slechts aan een SPF 30 te geraken. Ondertussen lieten Hema en Rituals weten dat ze vanaf deze zomer een nieuw product op de markt brengen dat het oude geleidelijk zal vervangen. Test Aankoop diende alvast klacht bij de FOD Volksgezondheid tegen de producten die onvoldoende scoren.

Fabrikant Biosolis acht ISO-testmethode ongeschikt voor zijn biologische producten.

Sinds 2017 beweert de Belgische fabrikant van Biosolis-producten dat voor biologische producten de meting van uv-a niet correct kan worden uitgevoerd met de in vitro testmethode volgens ISO-normen die door de consumentenorganisatie wordt gebruikt. Volgens hem is deze methode ongeschikt voor zijn biologische producten die minerale filters bevatten. Hoewel Test Aankoop het volste vertrouwen heeft in deze door Cosmetics Europe aanbevolen testmethode, werd de Biosolis SPF 30-lotion opnieuw getest, maar deze keer in vivo en werd hetzelfde slechte resultaat behaald.

Een ander bioproduct, Weleda SPF 30 lotion, werd met deze in vitro ISO-test geëvalueerd en behaalde goede resultaten, wat bevestigt dat deze lotion een goede bescherming biedt tegen UV-A en UV-B-stralen. Deze in-vitro test blijkt dus toch niet zo ongeschikt zijn voor biologische producten ... iets om op te volgen.

Opgelet voor schadelijke stoffen

De spray Lovea SPF 30 en de lotion Nuxe SPF 30, bleken de endocriene verstoorder ethylhexyl methoxycinnamate te bevatten. De meningen over de schadelijkheid van deze stof lopen uiteen, maar de consumentenorganisatie raadt vanuit het voorzorgsprincipe aan om deze te vermijden in producten die op de huid blijven, zoals ook zonnecrème.

Goede zonnecrème hoeft niet duur te zijn

Uit deze test blijkt opnieuw dat het prijskaartje geen garantie is voor kwaliteit. Je hoeft dus helemaal geen dure producten te kopen. Gebruik liever een goedkope zonnecrème die

je rijkelijk en regelmatig aanbrengt, dan te beknibbelen op een dure crème. Idealiter smeer je elke twee uur zonnecrème, en een keer extra na elke zwembeurt of wanneer je hebt gezweet. Alle resultaten zijn te vinden op www.testaankoop.be/vergelijkzonnecreme.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.