Persbericht

Test Aankoop hekelt de zonnespray ISDIN

22 mei 2019

Goed nieuws want u hoeft niet speciaal naar de apotheek te gaan: de sprays die voor ons het label “Beste Koop” of “Beste van de Test” verdienen, worden ook verkocht in de supermarkt. Alle geteste sprays bieden voldoende bescherming, met uitzondering van de spray van ISDIN die nauwelijks dezelfde bescherming biedt als een SPF 15 tegen UVB en niet voldoet aan het wettelijke minimum voor bescherming tegen UVA.  Deze zelfde spray is ook de enige die stoffen bevat die allergieën kunnen veroorzaken. De spray van het merk Uriage bevat een hormoonverstorende stof. Test Aankoop nam contact op met deze twee fabrikanten en informeerde de FOD Volksgezondheid over de resultaten.
www.testaankoop.be/vergelijkzonnecreme

Een voldoende hoge beschermingsfactor

De SPF, of Sun Protection Factor, duidt op de beschermingsgraad tegen UVB-stralen, die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand en de meeste huidkankers. Wat betreft de UVA-stralen, die de huidveroudering versnellen en tevens een risicofactor voor kanker vormen, kan een klein UVA-logo op de verpakking worden aangebracht indien het product een UVA-beschermingsfactor heeft van minstens 1/3 van die tegen UVB.  Van de 14 door Test Aankoop geteste sprays voldoen ze allemaal aan de aangekondigde SPF 50+ en het wettelijke minimum voor bescherming tegen UVA-stralen, op uitzondering van één spray. We willen echter benadrukken dat zelfs de beste zonnebrandcrème niet voldoende is om een kind onbeperkt in de zon te laten. Veiligheidstips voor het blootstellen van uw kinderen aan de zon vindt u hier.

Naar de apotheker gaan, is niet nodig

Goed nieuws want u hoeft niet speciaal naar de apotheek te gaan om een kwaliteitsvolle zonnespray te kopen.  De sprays die voor Test Aankoop het label “Beste Koop” of “Beste van de Test” verdienen, worden ook verkocht in de supermarkt.  Enkel de drie laagst geklasseerde producten worden verkocht bij de apotheek.  Volgens de consumentenorganisatie is de plaats waar het product wordt aangeboden geen criterium wat kwaliteit betreft.

Test Aankoop hekelt het product ISDIN

De enige spray die de beschermingseisen niet respecteert, is de spray van ISDIN, die momenteel volop in de mode is. Deze biedt nauwelijks dezelfde bescherming als die van een SPF 15 tegen UVB-stralen. Een overwaardering die direct van invloed is op de gezondheid van kinderen! Evenmin voldoet de spray aan het wettelijke minimum voor bescherming tegen UVA-stralen.

Dit product, nochtans uitsluitend te koop in de apotheek en parafarmacie, draagt bovendien op de verpakking de misleidende vermelding “pediatrics”.  Meer nog het is het enige dat stoffen bevat die allergische reacties kunnen veroorzaken terwijl ze niet aarzelen om “dermatologisch getest” op de verpakking te plaatsen.

Kortom, een product dat valt te mijden.

Alstublieft, geen hormoonverstorende stoffen in producten voor kinderen!

Een van de veertien geteste sprays, die van het merk Uriage, bevatte ook ethylhexylmethoxycinnamaat, een endocriene verstoorder. Vergeet niet dat deze stoffen worden verdacht van invloed te hebben op het hormoonsysteem.

Test Aankoop interpelleert de fabrikanten

Test Achats heeft een schrijven gericht aan de fabrikanten van de ISDIN- en Uriage-spray. De organisatie vraagt in de eerste plaats om hun producten onmiddellijk aan te passen en het niet meer in zijn huidige vorm op de markt te brengen.  De fabrikant van de Uriage-spray wordt tevens verzocht om de endocriene verstoorder in zijn, voor een kwetsbaar publiek bestemde, product te verwijderen. Ook de FOD Volksgezondheid werd op de hoogte gebracht van de resultaten.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.