Nieuws

Zonnesprays voor kinderen: ISDIN en Uriage koop je beter niet

23 mei 2019

Voor een zonnespray voor kinderen hoef je niet naar de apotheek te gaan, sommige goedkopere producten zijn even goed. Twee producten zijn te mijden: de SPF 50+-spray van ISDIN biedt niet genoeg bescherming en die van Uriage bevat een hormoonverstorende stof. De spray van ISDIN wordt van de markt gehaald.

Om kinderen te beschermen tegen de zon, moet je ze genoeg insmeren. Elke twee uur opnieuw én na elke zwembeurt. Een product met een zonbeschermingsfactor (SPF) van minimaal 30 of 50, is een must. We hebben 14 zonnesprays getest voor kinderen met SPF 50+. Resultaat: ze bieden niet allemaal voldoende bescherming. De spray van ISDIN biedt minder bescherming dan beloofd en die van Uriage bevat een hormoonverstorende stof die er beter niet in zou zitten.

Naar ons platform zonnecrèmes

 

Twee sprays zijn te mijden

Een goede spray beschermt tegen UVB- én UVA-stralen. De SPF, of Sun Protection Factor, duidt op de beschermingsgraad tegen UVB-stralen. Die zijn verantwoordelijk voor zonnebrand en de meeste huidkankers. UVA-stralen versnellen de huidveroudering en verhogen eveneens het risico op kanker. 

13 van de 14 geteste producten voldoen aan de aangekondigde SPF 50+ en het wettelijke minimum voor bescherming tegen UVA-stralen.  Enkel de spray van ISDIN, te koop in de apotheek, beschermt onvoldoende tegen UVB en UVA. De beloofde SPF van 50+ blijkt eerder op 15 te stranden, te weinig voor gevoelige kinderhuidjes. Bovendien bevat de spray stoffen die mogelijk allergische reacties kunnen uitlokken, ondanks claims op de verpakking dat het product dermatologisch en specifiek voor kinderen werd getest.

In de zonnespray van Uriage vonden we een endocriene verstoorder terug: ethylhexylmethoxycinnamaat, een stof die mogelijk een impact heeft op het hormoonsysteem. Zo’n stof hoort niet thuis in een product voor kinderen. 

Wij hebben ondertussen een schrijven gericht aan de fabrikanten en de FOD Volksgezondheid om deze producten aan te (laten) passen. De FOD Volksgezondheid heeft inmiddels beslist om het product van ISDIN van de markt te laten halen. Wie de spray in huis heeft, kan deze terugbrengen naar de apotheker in ruil voor een terugbetaling of een andere zonnecrème.

Naar de apotheek gaan is niet nodig

Wij hebben echter ook goed nieuws: de producten die de labels "Beste van de Test" en "Beste Koop" verdienen, kun je gewoon in de supermarkt en drogisterij kopen. 

De drie producten uit onze test die de laagste score kregen, waaronder die van ISDIN en Uriage, zijn een pak duurder dan de “Beste van de Test” en enkel in de apotheek te koop. 

Met andere woorden: producten die in de apotheek worden verkocht, zijn niet per se beter. Zowel in de supermarkt als in de apotheek kun je producten kopen die goed dan wel minder goed scoren. 

72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,64 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  17,61 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,94 per verpakking

Smeren is niet genoeg

Vergeet niet dat je zelfs met de beste zonnecrème niet onbeperkt in de zon mag blijven. Tussen 12:00 en 16:00 uur blijven kinderen bij voorkeur uit de zon of in de schaduw. Denk er ook aan om je kind te beschermen met een hoed, een zonnebril en een licht katoenen kledingstuk dat de armen en schouders bedekt. In ons dossier Verstandig in de zon vind je meer veiligheidstips. 

Naar het dossier