Nieuws

HEMA's kinderzonnespray komt zijn beloften niet na

08 juni 2021

Nu de zon weer volop schijnt, moeten we waakzaam zijn voor schadelijke UVA- en UVB-stralen. Om je zo goed mogelijk te beschermen, hebben wij verschillende zonnecrèmes getest. Op basis daarvan kun jij zelf een weloverwogen keuze maken voor de beste zonnecrème. 

Op zoek naar een veilige en effectieve zonnecrème? Surf snel naar ons platform zonnecrème.

Naar ons platform zonnecrème 

Het is vanzelfsprekend dat je de beste bescherming tegen de zon wilt om niet te verbranden, maar ook om huidveroudering te voorkomen en je te beschermen tegen huidkanker. Toch kan het soms ingewikkeld zijn om hiervoor de juiste producten te vinden. We hebben 43 zonneproducten getest, waarvan 13 bedoeld voor kinderen. Zo konden we constateren dat bepaalde zonnecrèmes hun beloftes op de verpakkingen niet nakwamen.

Dit blijkt het geval met het merk Caudalie, waarvan de spray met SPF 30 niet voldoende beschermt tegen UVB- of UVA-stralen, aangezien de bescherming in feite SPF 15-20 is. Evenzo biedt de Zwitsal SPF 50+ spray slechts een bescherming die gelijk staat aan SPF 30. Hetzelfde geldt voor de crème van Zwitsal, die niet voldoende beschermt tegen UVA-stralen. 

Wil je veilig zonnen? Vind alles wat je moet weten in ons dossier Verstandig in de zon

We hebben een klacht ingediend over deze producten bij de FOD Volksgezondheid, waar we tot op heden helaas geen antwoord op hebben gekregen. "Dit is helaas niet de eerste keer dat we een late reactie – of zelfs het uitblijven van reactie - van de FOD Volksgezondheid moeten betreuren op producten die een vals gevoel van bescherming bieden en dus gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de consument", betreurt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.

Na de komst van nieuwe zonneproducten op de markt, hebben we nog eens 7 zonnecrèmes extra getest. Zo konden we constateren dat ook de Kids Sun Spray SPF 50 van het merk HEMA de beloofde bescherming tegen UVA-stralen niet respecteert. Dit is des te zorgwekkender omdat het speciaal bedoeld is voor kinderen, die bijzonder kwetsbaar zijn voor de zon. Deze resultaten werden onmiddellijk doorgestuurd naar de FOD Volksgezondheid, aan wie we vragen dit dossier zo snel mogelijk te behandelen.

Om u te helpen bij het kiezen van de beste bescherming tegen de zon, vindt u alle resultaten van onze test op onze zonnecrème-vergelijker.

Ga naar de zonnecrème-vergelijker