Nieuws

Vermijd de zonnecrème van Zwitsal en Caudalie

04 mei 2021

Na een jaar binnen te hebben doorgebracht, kijken we allemaal meer dan ooit uit naar een mooie zonnige zomer. Je beschermen tegen die zonnestralen is echter essentieel. Wij namen daarom 43 zonnecrèmes onder de loep. Twee producten van Zwitsal en één van Caudalie bleken echter niet voldoende bescherming te bieden.

Uit onze resultaten blijkt dat de SPF 30 spray van Caudalie niet voldoende bescherming biedt tegen uv B-stralen (hij heeft slechts een SPF van 15-20), noch tegen uv A-stralen. De Zwitsal SPF 50+ spray blijkt in werkelijkheid slechts een SPF 30, terwijl de lotionversie van hetzelfde product niet voldoende bescherming biedt tegen uv A.

Naar ons platform zonnecrèmes

Klacht ingediend

Het feit dat de Zwitsal producten, speciaal ontworpen voor kinderen, niet de beloofde bescherming bieden is enerzijds onwettelijk, maar ook onaanvaardbaar wetende dat jonge kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor de effecten van de zon. We hebben daarom een klacht ingediend bij de FOD Volksgezondheid tegen deze SPF 50+ spray en lotion van Zwitsal, alsook tegen de spray van Caudalie. Deze producten zijn wettelijk niet in orde en moeten dus ofwel hun verpakking aanpassen aan de werkelijke beschermingsfactor ofwel uit de handel worden genomen.

Belang van uv A- én uv B-bescherming

Wanneer je een zonnecrème kiest, is het erg belangrijk dat je erop let dat deze je zowel tegen uv A- als uv B-stralen beschermt. Uv B-stralen zijn immers verantwoordelijk voor zonnebrand en de meeste gevallen van huidkanker. Maar het is ook belangrijk een product te kiezen dat voldoende bescherming biedt tegen uv A-stralen, die vooral een rol spelen bij huidveroudering maar die, net als UVB-stralen, ook huidkanker kunnen veroorzaken. Wetende dat het aantal huidkankers in ons land zienderogen toeneemt, is een goede bescherming dus geen overbodige luxe.

Gelukkig voldoen heel wat producten aan deze verwachtingen. Van de 43 geanalyseerde producten kregen niet minder dan 10 producten een Beste Koop-label (beste prijs-kwaliteitverhouding) of een Beste van de Test-label.

Wil je weten welke producten je nog met een gerust hart kunt gebruiken deze zomer, raadpleeg dan onze koopwijzer zonnecrèmes.

72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  17,61 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,64 per verpakking
73 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  29,60 per verpakking