Nieuws

3 van de 16 zonnecrèmes beschermen niet zoals het hoort

09 mei 2022

3 van de 16 producten uit onze test bieden je niet de bescherming die ze beloven tegen uv A, uv B of beide. Eén daarvan is bovendien van Zwitsal en dus voor baby's en jonge kinderen. Wij hebben de FOD Volksgezondheid op de hoogte gebracht over deze resultaten.

Zonnebrandmiddelen worden verondersteld bescherming te bieden tegen twee soorten straling. De beschermingsfactor of SPF (Sun Protection Factor) verwijst naar de bescherming tegen uv B-stralen, die zonnebrand veroorzaken. Ze moeten daarnaast ook bescherming bieden tegen uv A-stralen, die huidveroudering veroorzaken. In Europa moet de uv A-bescherming ten minste een derde bedragen van de bescherming tegen uv B. Beide soorten straling zijn verantwoordelijk voor huidkanker.

Ondanks die mogelijke gevolgen gingen 3 producten tijdens onze test toch de mist in. We namen daarbij 10 producten met SPF 50/50+ onder de loep en 6 producten met SPF 30 (lotions en sprays).

Op zoek naar een zonnecrème die wél doet wat hij moet doen? Neem een kijkje in onze koopwijzer.

72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,94 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,64 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  17,61 per verpakking

2 beschermen niet voldoende tegen uv B

Van de 16 producten die we bekeken, bieden er twee niet de bescherming die ze beloven tegen uv B. De gel-crème SPF 30 van ISDIN is in werkelijkheid slechts een SPF 15. ISDIN verzekerde ons dat dit product niet meer op de markt was, maar wij vinden het nog steeds terug op meerdere sites en misschien heb jij thuis ook nog een exemplaar liggen. Het is overigens niet de eerste keer dat een product van ISDIN zijn beloftes niet nakomt. In onze test van 2019 vonden we een product van deze fabrikant dat SPF 50+ beloofde, maar in werkelijkheid amper SPF 15 bleek te zijn.

Clinique Mineral suncream SPF 30 biedt in werkelijkheid dan weer slechts SPF 10.

2 beschermen onvoldoende tegen uv A

Clinique Mineral suncream SPF 30, één van de producten die niet de beloofde SPF haalde, ging ook qua uv A-bescherming de mist in. Nog verontrustender is dat ook de Zwitsal crème SPF 50+ met parfum tekort schiet.

Bovendien bleken twee andere producten van Zwitsal in onze vorige test ook al niet voldoende bescherming te bieden tegen uv A of uv B. Deze producten blijken nog altijd op de markt te zijn. Wij vinden het compleet ontoelaatbaar dat dit gebeurt bij producten die specifiek voor baby's en jonge kinderen zijn bedoeld. Hun huid is immers veel gevoeliger en moet dus net beter worden beschermd.   

 

Snelle actie vereist

We hebben bij de FOD Volkgezondheid klacht ingediend tegen deze drie nieuwe producten en verduidelijking gevraagd waarom de twee producten uit onze test van vorig jaar nog steeds ongewijzigd op de markt zijn. Ofwel moeten ze van de markt verdwijnen, wat reeds het geval is voor ISDIN gel SPF 30, ofwel moeten ze eerlijk communiceren over de beschermingsfactor op hun verpakking. Wij hebben ook gevraagd om snel actie te ondernemen, zodat je met een gerust hart je zonnecrème kunt kopen voor al je zonnige uitstapjes.