Nieuws

Drie dure SPF30-zonnecrèmes doen niet wat ze beloven

07 september 2023
zonnebrand zonnecrème bescherming

Drie van de 32 geteste SPF30-zonnecrèmes bieden niet de beloofde bescherming, en dat terwijl het gaat om de duurste producten op de markt! Onze vergelijkende test bewijst opnieuw dat kwaliteit niet veel geld hoeft te kosten. Voor onze Beste koop betaal je € 8,50 en die beschermt wél goed.

Een goede zonnecrème biedt bescherming tegen zowel uv A- als uv B-stralen, die allebei kunnen bijdragen tot huidkanker. Drie van de 32 door ons geteste zonnecrèmes halen echter de beloofde bescherming tegen uv A en/of uv B op de verpakking niet.

Wie op deze producten vertrouwt, riskeert dus te verbranden en zonneschade op te lopen. Gelukkig hoef je voor een goede bescherming niet veel geld te betalen: voor een goede spray betaal je zo'n € 8,50.

Ontdek de beste zonnecrèmes uit onze test

SPF 30-zonnecrème: onze resultaten

Onze tests worden onafhankelijk uitgevoerd in een labo en zijn altijd gestoeld op de laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten en de veranderende noden van de consument. Zo besteden we voortaan meer aandacht aan het milieu-aspect van zonnecrèmes, en bestraffen we producten die de omstreden zonnefilters octocrylene en/of homosalate bevatten.

Het hoofdcriterium blijft natuurlijk de bescherming tegen schadelijke uv A- en uv B-stralen.

Af te raden producten

Drie van de duurste zonnecrèmes leveren niet de bescherming die op de verpakking wordt beloofd: de lotions van Biosolis en Naïf, en de spray van Biosolis, alledrie zonnecrèmes met minerale filters. En dat voor producten die per liter € 200 of meer kosten!

In minerale filters plaats je dus beter niet te veel vertrouwen. Slechts twee van de vijf producten met minerale zonnefilters bieden wél voldoende bescherming.

Tot slot bevatten 12 van de 32 geteste zonnecrèmes nog steeds octocrylene en homosalate, wat we zoals vorig jaar bestraffen met een lagere score, zodat ze geen Beste Koop of Beste van de Test kunnen worden.

20 Slechte
kwaliteit
Zonnecrèmes
Referentieprijs  23,99 per verpakking
59 Redelijke
kwaliteit
Zonnecrèmes
Referentieprijs  7,99 per verpakking
63 Goede
kwaliteit
Zonnecrèmes
Referentieprijs  13,58 per verpakking

Samenstelling en werking

Op zich functioneren octocrylene en homosalate prima als zonnefilter, maar de laatste jaren rezen er steeds meer bezorgdheden over hun veiligheid. Zo blijkt uit een recente studie dat octocrylene met de tijd degradeert en kleine hoeveelheden benzophenone afgeeft, een mogelijk hormoonverstorende stof.

Ook voor homosalate zijn er studies die op hormoonverstorende effecten wijzen. Vanaf 1 januari 2025 komt er zelfs een Europees verbod op het gebruik ervan in zonnecrèmes. 

Sommige fabrikanten hebben uit voorzorg en in afwachting van het verbod reeds alle oude producten met homosalate en/of octocrylene uit de rekken gehaald en vervangen door hun vernieuwde formule. Wil je deze stoffen vermijden, check dan de ingrediëntenlijst in de winkel, en controleer ook de zonnecrèmes in je kast vooraleer je ze gebruikt.

Testmethode en resultaten

Er bestaan twee soorten zonnecrèmes: met natuurlijke, minerale filters die het licht reflecteren of met chemische filters die de stralen absorberen en omzetten in warmte. Alle zonnecrèmes in onze koopwijzer werden in het labo op dezelfde manier getest op hun bescherming tegen uv A- en uv B-stralen.

Zo testen wij zonnecrèmes

Daarnaast werden alle producten uitgeprobeerd door een panel van testgebruikers. Zij gaven hun oordeel over o.a. het gebruiksgemak, de textuur, de geur enz. We analyseerden voor elke zonnecrème ook het etiket en de ingrediëntenlijst. 

Voor de milieuscore kijken we niet alleen naar het materiaal van de verpakking, maar ook naar de gebruikte ingrediënten en de hoeveelheid achtergebleven (en dus verspild) product dat in ons milieu terechtkomt.

Overzicht van sprays en lotions met SPF 30

In onze koopwijzer vind je zonnecrèmes in sprayvorm, of verpakt in een tube of fles. 

Voor- en nadelen van een spray

Heel wat mensen verkiezen een spray, omdat deze snel en gemakkelijk aan te brengen zijn. Zeker voor ouders van (ongeduldige) kleine kinderen is dat een pluspunt. Bovendien zijn bepaalde lichaamsdelen, zoals je rug, er gemakkelijker mee te bereiken. En dankzij de minuscule spuitmond is de verpakking beter afgesloten, waardoor er minder gemakkelijk zand en ander vuil bij je zonnecrème kan.

Sprays zijn gemakkelijk en snel aan te brengen. Let er echter wel op dat je nooit rechtstreeks op het gezicht richt.

Let wel op dat je de spray niet inademt. Dat geldt zeker voor kinderen. De chemische bestanddelen van zonnemelk, zoals bepaalde nanodeeltjes en uv-filters, komen beter niet in de luchtwegen terecht. Richt de spray dus niet rechtstreeks op het gezicht, maar spuit wat in je hand.

Spuit zulke sprays ook nooit in de richting van een open vlam, zoals een barbecue, kaars of sigaret. Sommige zonnecrèmes hebben een hoog alcoholgehalte en zijn erg ontvlambaar, zeker aerosols.