Nieuws

Een zonnecrème die goed is voor jou én het milieu? Het bestaat!

17 mei 2022

Veel zonnecrèmes zijn schadelijk voor het milieu, dat blijkt nogmaals uit onze recente test. Vooral bij de zonnefilters, die de huid beschermen tegen uv-stralen, is er nog veel verbetering nodig. Slechts 1 product beschermt zowel jou als het milieu en krijgt daarom het Eco & Efficiënt-label.

Om een beeld te krijgen van de milieu-impact van de zonnecrèmes hebben we onder meer de uv-filters en andere ingrediënten getest op hun impact op vissen en koralen en de mate waarin ze zich ophopen in het milieu, alsook hormoonontregelende eigenschappen. We deden dat bij 51 zonnecrèmes, 23 met SPF 50/50+ en 28 met SPF 30. 40 van de 51 bleken een milieuonvriendelijke zonnefilter te hebben. Het zijn vooral bepaalde chemische filters, zoals bijvoorbeeld octocrylene, homosalate en butyl methoxydibenzoylmethane, die schadelijk zijn voor het milieu.

Maar ook minerale filters, die een laagje op je huid leggen en de uv-stralen weerkaatsen, zijn niet altijd zo milieuvriendelijk als hun naam doet uitschijnen. Titaniumdioxide bijvoorbeeld verhindert de groei van plankton, de basis van onze voedselketen.

De meest milieuvriendelijke zonnefilters vinden we in de NAÏF Sunscreen SPF 30 en de Weleda Edelweiss sunscreen lotion sensitive SPF 50, zij bevatten enkel minerale filters.

Nog te veel microplastics

Ondanks onze oproep vorig jaar om microplastics in zonnecrèmes aan te pakken, zijn er nog altijd maar zeven zonnecrèmes die geen microplastics bevatten. Vijf producten bevatten er zelfs te veel.

Verpakking kan beter

Naast de ingrediënten keken we ook naar de milieu-impact van de verpakking. Acht producten konden we betrappen op onnodige extra verpakkingen, zoals een extra karton rond de tube. Verder bekeken we ook uit welk materiaal de verpakking is gemaakt. Slechts 7 van de 51 producten waren gemaakt van recycleerbare plastics of karton. Ook hier is dus nog werk aan de winkel.

Eén zonnecrème krijgt Ecolabel

Voor het eerst komt een zonnecrème in aanmerking om het een Eco & Efficiënt-label te krijgen. Ons Ecolabel toont aan dat een product die een goede score behaalt op alle milieu-aspecten én bovendien ook goed werkt. In onze test was er één zonnecrème die aan deze vereisten voldeed, namelijk de NAÏF Sunscreen SPF 30. Die bevat enkel de minerale zonnefilter zinkoxide, geen microplastics, en heeft een milieuvriendelijke verpakking. De zonnecrème haalt bovendien ook een totale score van 70 en valt daarmee maar net onder de score van de beste van de test (74).

De NAÏF Sunscreen SPF 30 behaalt als eerste zonnecrème ons Eco & Efficiënt-label.

Wie zich de komende dagen goed wil beschermen, zit bij ons aan het juiste adres. In onze koopwijzer vind je terug hoe goed die zonnecrèmes je allemaal beschermen. Want hoewel milieu een belangrijk aspect is voor ons, moet de bescherming van jezelf tegen de schadelijke gevolgen van zonnestralen natuurlijk altijd prioritair blijven. Ophouden met smeren is dus niet de oplossing.

Naar de koopwijzer zonnecrème

72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,64 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  17,61 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,94 per verpakking