Waarom deze zonnecrèmes hun label verloren

Jaarlijks nemen wij een aanzienlijk gamma aan zonnebrandmiddelen onder de loep. In het verleden waren het geregeld dezelfde merken die daarbij een label wisten te behalen. Zo werden Boni Selection (Colruyt), Solait (Kruidvat) en Cien (Lidl) al meermaals bekroond tot Beste van de Test en/of Beste Koop. Dit jaar liggen de kaarten echter anders ...
Nieuwe inzichten, nieuwe labels
Dat sommige producten dit jaar buiten de prijzen vallen, ligt echter niet aan het feit dat hun samenstelling plots gewijzigd zou zijn, maar wel aan onze testmethode. Door nieuwe wetenschappelijke inzichten hebben wij besloten dit jaar de aanwezigheid van twee zonnefilters strenger te beoordelen. Het gaat met name om octocrylene en homosalate. Recente studies werpen twijfels op over de impact ervan op jouw gezondheid. Zo lang er geen sluitend bewijs is in welke mate deze twee zonnefilters schade berokkenen, hanteren wij het voorzichtigheidsprincipe. Dat betekent dat zonnecrèmes die homosalate en/of octocrylene bevatten op dit moment niet in aanmerking komen voor één van onze labels. Volgens de meest recente berichten zou homosalate overigens volledig verboden worden in cosmetica, met uitzondering van gezichtscrèmes (tot een concentratie van 7,34 %).
Toppers ditmaal vooral in de apotheek
Het lijkt erop dat vooral de goedkopere zonnebrandmiddelen nog gebruik maken van octocrylene en homosalate. Voor het eerst zien we immers dat bijna alle gelabelde producten uit het gamma van de apotheek komen. Een opmerkelijke verschuiving. Kruidvat en Decathlon bewijzen echter dat er ook goedkopere alternatieven zijn voor deze mogelijk schadelijke zonnefilters.
Benieuwd naar welke producten dit jaar een label behaalden? Ontdek het in onze koopwijzer zonnecrèmes.
kwaliteit
Koop
de Test
Koop
Koop
Wat met restjes?
Wat doe je echter met zonnecrème die je thuis nog hebt staan? "Voor kinderen mijden wij deze twee filters liever volledig tot er meer duidelijkheid is," legt onze gezondheidsexperte Ann Lievens uit. "Voor jezelf is het een kwestie van afwegen. Is het een product dat je veel gebruikt? Zit er nog veel in het product? Een product dat over twee weken leeg zou zijn is bijvoorbeeld een ander verhaal dan eentje dat je net hebt geopend. Maar wie volledig op veilig wil spelen, net zoals ons, vermijdt deze twee zonnefilters dus liever volledig."