Nieuws

Zo kan je kind veilig de zon in

02 juni 2022

De huid van kinderen is heel wat gevoeliger dan die van jou. Ze moet dus ook beter worden beschermd tegen de straling van de zon. Wij vertellen je hoe je de juiste keuze maakt.

Kinderen worden haast meteen vrolijk wanneer het zonnetje schijnt en ze buiten mogen spelen. Toch zorg jij er beter voor dat ze op dat moment goed beschermd zijn. Uv B-stralen kunnen immers zonnebrand in de hand werken en uv A huidveroudering. Ernstiger is echter dat ze ook beide aan de basis kunnen liggen van huidkanker. Bovendien is reeds aangetoond dat wie als kind meermaals flink verbrand is geweest, op volwassen leeftijd meer risico loopt om een melanoom te ontwikkelen, de meest agressieve vorm van huidkanker. Beter voorkomen dan genezen dus.

Welke zonnecrème heeft jouw kind nodig?

  • Welke SPF-factor? Voor kinderen raden wij doorgaans aan om SPF 50 of 50+ te gebruiken.
  • Bescherming tegen uv A? Kijk even of er een uv A-logo op de verpakking staat. Dan is de bescherming tegen uv A minstens een derde van de bescherming tegen uv B.
  • Speciaal kidsproduct nodig? Neen. We zien de laatste jaren alsmaar vaker SPF 50/50+ opduiken die niet meer specifiek voor kinderen is. Je kunt die perfect voor jezelf én voor je kind gebruiken. Check enkel even in de ingrediëntenlijst of het product één van de 25 door Europa erkende allergenen bevat. Kinderen zijn daar vaak wat gevoeliger voor. Dus die mijd je beter. In onze recente test bevatte slechts één van de 23 zonnecrèmes SPF 50 of 50+ nog substanties die een allergie kunnen veroorzaken, en dat was overigens een kidsproduct, namelijk de Lovea Moisturizing spray very high protection kids SPF 50+.  
  • Welke zonnefilters vermijden? Homosalate en octocrylene zouden een hormoonverstorend effect kunnen hebben. Tot er meer duidelijkheid is over deze twee zonnefilters, vermijden wij ze liever. Zeker bij de kleinsten onder ons. Bij de 23 geteste zonnecrèmes SPF 50 of 50+ bleken er nog 5 homosalate te bevatten en 6 octocrylene.
  • Spray of lotion? Dat hangt vooral af van je eigen voorkeur. Sprays zijn bij kinderen erg populair omdat ze makkelijk en snel aan te brengen zijn. Hou er wel rekening mee dat wanneer je een spray gebruikt, er altijd wat product verloren gaat. Zorg voor een dikke laag, zodat je kind goed beschermd is. Let er ook op dat jij of je kind zo'n spray niet inademt. Richt die dus niet rechtstreeks op het gezicht, maar spuit wat in je hand. Hou er ook rekening mee dat aerosols en sprays met een hoog alcoholgehalte ontvlambaar zijn, bijvoorbeeld in de nabijheid van een barbecue, een sigaret of een kaars. Blijf daar dus weg als je de spray aanbrengt en laat ze niet in de volle zon staan.

Zo bescherm je je kind het best

  • 0 tot 6 maanden: Hou de allerkleinsten liever volledig uit de zon. Bescherm ze tijdens een wandeling of uitstapje ook volledig. Geef ze lichte kledij die de armen en benen volledig bedekt of gebruik een parasol en voorzie ook altijd een hoedje met brede rand dat ook de nek bedekt. Gebruik voor hen liever nog geen zonnecrème, tenzij je hen echt niet uit de zon kunt houden.
  • 6 tot 12 maanden: Hou kindjes van deze leeftijd liever nog uit de directe zon. Je mag wel zonnecrème gebruiken. Bij voorkeur SPF 50/50+. Breng deze aan op alle plaatsen die niet bedekt zijn. Vergeet daarbij zeker ook niet de handjes. Smeer 30 minuten voor je naar buiten gaat een dikke laag en herhaal dit iedere 2 uur.
  • Vanaf peuterleeftijd: Gebruik een zonnecrème van SPF 50 of 50+. Smeer iedere 2 uur een dikke laag én herhaal na een zwembeurt. Laat ze tijdens de felste middagzon (tussen 12u en 16u) liever in de schaduw spelen. Denk ook aan een hoedje en een zonnebril.