Nieuws

Zonnecrème is meer dan één jaar bruikbaar

30 maart 2017
zonnecreme

Stond je op het punt om je zonnecrème van afgelopen zomer weg te gooien? Stop! Uit onze test met vijf producten bleek dat je een zonnecrème van vorige zomer probleemloos opnieuw kunt gebruiken.
Goed tot 12 maanden na opening

Op de meeste zonnecrèmes staat dat ze tot 12 maanden na opening goed blijven. Dat betekent dat je zonnecrème van vorig jaar eigenlijk al weggegooid moet worden… 

Uit onze test blijkt echter dat dit pure verspilling is.

We hebben vijf kwaliteitsvolle zonnecrèmes (SPF 50+) gebruikt uit onze test met zonnebrandcrèmes voor kinderen. Een jaar later hebben we de producten opnieuw getest nadat we ze in dezelfde omstandigheden bewaard hadden als tijdens een vakantieperiode (lage temperatuur in het vliegtuig, zon, warmte, twee weken lang regelmatig openen …). Resultaat: alle producten behielden hun SPF 50+-waarde en een goede UVA-bescherming.

Hoe zonnecrème bewaren?

Laat je zonnecrème nooit geopend achter en bescherm het product tegen zonlicht. Na de vakantie bewaar je de crème op kamertemperatuur, in een koele en droge ruimte, beschermd tegen zonlicht.

 

Ga naar ons platform zonnecrèmes

 

Hoe weet ik zeker dat het product nog gebruikt kan worden?

Eerst en vooral, ruik eraan. Indien het product onaangenaam ruikt, gooi je het weg. Bekijk vervolgens de structuur. Indien het product geen homogene massa meer vormt of er vreemd uitziet, gooi je het ook weg. Indien alles normaal lijkt, kun je het product nog gebruiken. Indien je snel verbrandt ondanks een correct gebruik (voldoende hoeveelheid aanbrengen en minstens elke twee uur), biedt je crème niet meer voldoende bescherming. Gebruik het product niet meer.

Een uiterste gebruiksdatum, voor wanneer?

De meeste etiketten op zonnecrèmes vermelden dat de producten maximum 12 maanden bruikbaar zijn na opening. Nochtans toont onze test aan dat de producten langer bruikbaar kunnen blijven.

We eisen dat er op de zonnecrèmes, net als op alle andere cosmetica, een uiterste gebruiksdatum wordt vermeld. Die datum is gebruiksvriendelijker (weinig mensen noteren de datum waarop ze een product geopend hebben) en nauwkeuriger. Dat is bovendien erg belangrijk omdat een zonnecrème die zijn werking verloren heeft een gezondheidsrisico met zich meebrengt.

Denk na over de keuze van je zonnecrème en bruin met gezond verstand.

Naar de koopwijzer zonnecrèmes