Nieuws

Liever geen octocrylene of homosalate meer in zonnecrème

19 mei 2022

Enkele wetenschappelijke studies deden twijfels rijzen over de veiligheid van de zonnefilters octocrylene en homosalate. Wij hebben onze testmethode daarom aangescherpt. Producten die deze zonnefilters bevatten, komen daardoor niet in aanmerking voor onze labels.

Wij blijven nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap op de voet volgen voor jou. Nieuwe inzichten maken dat wij onze testprocedures soms wat versoepelen, maar soms ook verstrengen. En dat is nu het geval voor de zonnecrèmes. 

Waarom geen homosalate?

Tot voor kort mocht uv-filter met een concentratie tot 10 % worden gebruikt. Recent stelde het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (SCCS) echter dat deze filter slechts veilig is tot een concentratie van 0,5 %. Er zijn studies die hormoonverstorende effecten toewijzen aan deze stof, maar de wetenschappelijke bewijzen hiervoor zijn nog niet sluitend. Tot de wetgeving hieromtrent is aangescherpt, hanteren wij het voorzichtigheidsprincipe.

Waarom geen octocrylene?

Deze chemische zonnefilter heeft nooit de beste reputatie gehad. Mensen die in het verleden al eens allergisch hadden gereageerd op ketoprofen, een ontstekingsremmer, bleken geregeld ook allergisch te reageren op deze zonnefilter. Volgens het SCCS zou deze filter echter veilig zijn tot een concentratie van 10 %. Een recente studie werpt echter terug wat twijfels op. Daaruit blijkt dat er in producten die met deze filter werken ook altijd een kleine hoeveelheid benzophenone aanwezig is. En die stof is wel mogelijk hormoonverstorend, kankerverwekkend en mutageen is.

Op basis van deze nieuwe bevindingen hebben wij ook onze testmethodologie aangescherpt. Zo lang er geen sluitend bewijs is in welke mate deze twee zonnefilters jouw gezondheid schade kunnen berokkenen, hanteren wij het voorzichtigheidsprincipe. Dat betekent dat zonnecrèmes die homosalate en/of octocrylene bevatten  op dit moment niet in aanmerking voor één van onze labels. 

Voor de rest blijven we te werk gaan zoals we in het verleden altijd deden. We testen de zonnecrèmes in een labo dat hiervoor geaccrediteerd is en gaan op die manier na of ze voldoen aan de aanbevelingen die vastgelegd zijn door de Europese Commissie. Meer over onze testmethode lees je op deze pagina.

Zo testen wij zonnecrèmes

Blijven smeren is de boodschap

Dat we strenger zijn geworden, betekent niet dat we je nu aanraden om te stoppen met smeren. Integendeel. Door deze verstrenging kunnen we nog beter het kaf van het koren scheiden en je net beter zeggen welke zonnecrème je wel goed beschermt tegen de zonnestralen én bovendien ook veilig is. Op zoek naar een exemplaar voor de komende dagen? Neem dan zeker een kijkje in onze koopwijzer.

Kies jouw zonnecrème