Nieuws

Drie zonnecrèmes van Biosolis tijdelijk van de markt gehaald

20 juni 2022

De drie zonnecrèmes van Biosolis die tijdens onze test niet de bescherming bleken te bieden die ze beloofden, zijn door de FOD Volksgezondheid tijdelijk van de markt gehaald. Ze bleken niet getest te zijn volgens de Europese normen. Wij stellen ons ernstige vragen hoe dit product dan toch in de rekken is beland.

Concreet gaat het om deze drie producten van het Belgische merk Biosolis: de SPF 30 spray, de SPF 30 lotion en de SPF 50+ lotion. Geen van deze producten biedt je de bescherming die het belooft op de verpakking. De SPF 30 spray en lotion laten zowel qua uv A als uv B-bescherming afweten. Ze bieden je in feite slechts een SPF 10. De SPF50+ lotion biedt je dan weer wel de beloofde uv B-bescherming, maar scoort ondermaats qua uv A-bescherming.

De FOD Volksgezondheid laat deze drie producten nu tijdelijk uit de rekken halen omdat de tests die door Biosolis werden uitgevoerd niet in overeenstemmen met de Europese ISO-normen. Dat is overigens wel het geval bij onze test.

Wij stellen ons hier ernstige vragen bij. Een fabrikant moet normaal gezien eerst aantonen dat de bescherming tegen uv A en uv B-stralen voldoet aan wat op de verpakking wordt vermeld. Waarom is er getest volgens voorwaarden van de Amerikaanse Food and Drug Administration en niet volgens de Europese ISO-normen? Hoe kan het dan dat deze producten toch op de markt zijn beland?

Testen op tafel

Ook voor de andere producten waarvoor we een klacht indienden vragen we meer duidelijkheid. Die werden doorgestuurd naar de overheden van de landen waar ze worden gemaakt. De producten van Zwitsal zouden conform bevonden zijn door de Nederlandse autoriteiten. In onze test bleken twee producten van dit merk echter onvoldoende uv A-bescherming te bieden. De SPF 50+ spray bleek in werkelijkheid ook slechts een SPF 30. Ook het product van ISDIN dat volgens onze test geen SPF 30 maar 15 bleek, voldoet volgens de Spaanse autoriteiten aan de beweringen op de verpakking. 

Ook de zonnecrème van Clinique zou voldoen aan wat er wordt beweerd op het etiket, al werden voor dit product wel extra vragen gesteld over de uv A-beschermingsfactor. Toch bleek ook bij onze zusterorganisatie Which ditzelfde product zijn beloftes niet waar te maken, noch qua uv A, noch qua uv B. Zij voerden eveneens een test uit volgens de Europese ISO-normen, maar in een ander labo en op een ander lot dan onze test. 

Wij vragen dat er open kaart wordt gespeeld over deze producten en dat de testen die dit ondersteunen op tafel worden gelegd. Voorlopig hebben we voor geen enkel product testresultaten volgens de ISO-normen ontvangen.

Op zoek naar een zonnecrème die je zeker goed beschermt deze zomer? Neem een kijkje in onze koopwijzer.

Naar de koopwijzer zonnecrème